Πλημμύρες και προβλήματα στη Δράμα το διήμερο

0
1550

– Πολύωρες επεμβάσεις από τα στελέχη της ΠΕ Δράμας και των τοπικών δήμων
– Μιλούν στα «Χ» ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, ο Δήμαρχος Παρανεστίου, ο Δήμαρχος Νευροκοπίου και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Πλημμύρες, καταπτώσεις και αποκλεισμούς δρόμων προκάλεσε η νεροποντή του Σαββατοκύριακου, που έθεσε σε συναγερμό τόσο τις υπηρεσίες των τοπικών δήμων και βέβαια της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.
Υπήρξαν επεμβάσεις με μηχανήματα έργου σε τουλάχιστον πέντε διαφορετικές περιπτώσεις, ενώ από τη βροχή ξεχείλισαν τα νερά στις δυο ιρλανδικές διαβάσεις, πίσω από τη «ΝΕΟΓΑΛ» (στον δρόμο της Καλλιφύτου) και στο σημείο της γέφυρας που ενώνει την περιοχή των λαχανόκηπων με τη Νέα Αμισό (στον μικρό περιφερειακό δρόμο).

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος βρέθηκε από το απόγευμα του Σαββάτου και κατά τη διάρκεια της Κυριακής σε διάφορα σημεία του Νομού όπου επιχειρήθηκε αποκατάσταση των προβλημάτων. Τα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» τον συνάντησαν στο σημείο της ιρλανδικής γέφυρας που οδηγεί προς τον οικισμό του Πανοράματος, όπου μετέβη και ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Κώστας Μπλούχος, προκειμένου να έχει άμεση εικόνα των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν.
Όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης «Από τα ορμητικά νερά, όχι μόνο σκεπάστηκε η ιρλανιδκή γέφυρα, αλλά ξηλώθηκαν και τα προστατευτικά κάγκελα. Τα νερά μετέφεραν τόνους από φερτά υλικά, δέντρα, μπάζα και άλλα υλικά. Τα μηχανήματα έργου της επιχειρούσαν από το Σάββατο να καθαρίσουν τη γέφυρα και να απομακρύνουν τα λασπόνερα. Στη γέφυρα φυσικά, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεκόπη συνολικά σε έξι σημεία εξαιτίας των καιρικών φαινομένων και των φερτών υλικών που μεταφέρθηκαν στο οδόστρωμα. Εκτός από τις δυο ιρλανδικές γέφυρες στη Δράμα, διεκόπη η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο μεταξύ Ανδριανής – Αγοράς, μεταξύ Περιθωρίου – Βροντούς, μεταξύ Οχυρού – Περιθωρίου. Μεταφορά φερτών υλικών υπήρξε στο 25ο χιλιόμετρο Δράμας – Νευροκοπίου. Συγκεκριμένα, ο δρόμος που οδηγεί προς τα μεταλλεία κατέβασε μεγάλο όγκο από λάσπες πέτρες και άλλα υλικά επάνω στον κεντρικό οδικό άξονα, το βράδυ του Σαββάτου. Επεμβήκαμε με μηχανήματα καθαρίζοντας και αυτό το σημείο τα ξημερώματα της Κυριακής. Τις δυο ιρλανδικές διαβάσεις στη Δράμα, παρότι εκτονώθηκαν τα νερά, δεν τις δώσαμε σε κυκλοφορία διότι συνεχίζει να έχει μεγάλο όγκο νερού ο χείμαρρος. Ευτυχώς από την κακοκαιρία δεν κινδύνεψαν άνθρωποι. Θα πρέπει να πούμε ότι στο φράγμα του Θησαυρού, άνοιξαν περισσότερο το φράγμα για να πέσει η στάθμη του νερού και ξηλώθηκε το πρώτο ανάχωμα, κάτω από τη γέφυρα Παρανεστίου. Ειδοποιήσαμε την Αστυνομία προκειμένου να έχουν ενημέρωση και όσοι επισκέπτονται τα λουτρά στα Θερμιά. Στην περιοχή υπήρχαν περίπου 10 επισκέπτες που ειδοποιήθηκαν να απομακρυνθούν από το πρωί του Σαββάτου για να μην αποκλειστούν σε περίπτωση κατολισθήσεων».

Ο Δήμαρχος Παρανεστίου Αναστάσιος Καγιάογλου, μιλώντας στα «Χ» είπε ότι στον Δήμο Παρανεστίου καταγράφηκαν και κατολισθήσεις αλλά και καταπτώσεις δέντρων, που αντιμετωπίστηκαν σε συνεργασία με ένα τμήμα εθελοντών της πολιτικής προστασίας (τον ΟΦΚΑ) με το οποίο συνεργάζεται ο Δήμος Παρανεστίου. Από το βράδυ του Σαββάτου, στον κεντρικό άξονα προς Παρανέστι, από την Αδριανή μέχρι και τον Κάτω Θόλο έγιναν παρεμβάσεις του δήμου με μηχανήματα και προσωπικό, παρουσία του Δημάρχου και των αντιδημάρχων.
Όπως είπε ο κ. Καγιάογλου στα «Χ»: «Έχουν γίνει πολύ σημαντικές καταπτώσεις στον Κάτω Θόλο. Για τα προβλήματα αυτά ο διευθυντής της Αστυνομίας και το ΑΤ Παρανεστίου ειδοποίησαν τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, ο οποίος διεμήνυσε ότι θα επισκεφθεί την περιοχή με τον διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΕ Δράμας. Επίσης υπάρχει μεγάλο πρόβλημα καταπτώσεων βράχων και εδάφους και έχει κλείσει προσωρινά ο δρόμος Παρανεστίου – Πρασινάδας, στο σημείο της Πορσέλ, που ανήκει στην ΠΕ Δράμας. Εμείς ως δήμος έχουμε βάλει να εργάζονται δυο JCB τόσο στο Νικηφόρο όσο και στο Παρανέστι, σε όλα τα τμήματα του δρόμου, είτε ανήκουν είτε όχι στην δικαιοδοσία του δήμου μας. Επίσης είναι επικίνδυνος ο δρόμος από τον Θόλο για την Ξάνθη, όπου υπάρχουν συνεχώς καταπτώσεις. Εκεί έχουμε τοποθετήσει προειδοποιητικές κορδέλες, σημάνσεις κλπ. Παράλληλα και το ρέμα της Αδριανής πλημμύρισε. Ήταν αδύνατη η κυκλοφορία μέχρι κάποια στιγμή. Πλέον τα νερά έχουν υποχωρήσει αλλά θέλει προσοχή από τους οδηγούς».

Σε ότι αφορά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο λεκανοπέδιο, ο Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου, κ. Γιάννης Κυριακίδης, είπε στα «Χ» ότι το πλημμυρικό φαινόμενο αντιμετωπίστηκε με επιτυχία από τον Δήμο Νευροκοπίου. Πρόσθεσε ότι από την κακοκαιρία υπήρξαν καταπτώσεις, παρουσιάστηκαν σημεία που το νερό ξέφυγε από τα ρέματα και υπήρξε ένα περιστατικό σε οικία από τα νερά αλλά ευτυχώς την κατάλληλη στιγμή υποχώρησε και η βροχόπτωση. «Προβλήματα εμφανίστηκαν μεταξύ Οχυρού – Περιθωρίου, Περιθωρίου – Βροντούς (όπου από την υπερχείλιση του νερού σταμάτησε η κυκλοφορία). Από εκεί και πέρα στον κεντρικό άξονα, είχαμε κατολισθήσεις, στις οποίες παρενέβη η Περιφέρεια με τη βοήθεια του Δήμου Νευροκοπίου». Οι δρόμοι πάντως καθαρίστηκαν και η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε όπως είπε χθες το μεσημέρι ο Δήμαρχος Νευροκοπίου.

Σε ότι αφορά τις κλήσεις προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σύμφωνα με όσα είπε στα «Χ» ο διοικητής της ΠΥ Δράμας κ. Δανιήλ Στούπας, υπήρξαν λίγα συμβάντα παρά την έντονη βροχόπτωση και τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Η ΠΥ Δράμας προέβη σε πέντε κοπές δέντρων, μια πλύση οδοστρώματος στον Γρανίτη και στην ιρλανδική γέφυρα πίσω από τη ΝΕΟΓΑΛ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ