Πλημμύρισαν 6000 στρέμματα

0
3452

Σε λίμνη που σκέπασε περισσότερα από 6000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων και όχι μόνο στο Νευροκόπι, μετατράπηκαν τα νερά των συνεχών βροχοπτώσεων όπως και τα λιωμένα χιόνια της περιοχής του Λεκανοπεδίου τις προηγούμενες ημέρες.

Για ακόμη μία φορά δημιουργήθηκε το φαινόμενο της “Λίμνης του Οχυρού” καθώς στο σημείο που βρίσκονται οι καταβόθρες ο τεράστιος όγκος νερού δεν μπόρεσε να απορροφηθεί με αποτέλεσμα την δημιουργία …μιας λίμνης! Το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε δυο χρόνια. Οι παραγωγοί που στην ίδια περιοχή ενδεχομένως έσπειραν σιτάρια ή είχαν κτηνοτροφικά φυτά όπως τα τριφύλλια είναι σίγουρο ότι έχουν υποστεί ολική καταστροφή.
Μιλώντας για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις πλημμύρες ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, Θοδωρής Ιφόγλου, είπε χθες Δευτέρα, ότι “Όταν τα νερά τραβηχτούν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα.

Όσοι έχουν αγροτεμάχια κοντά στις καταβόθρες του Οχυρού θα αντιμετωπίσουν ενδεχομένως πρόβλημα με την στράγγιση των αγροτεμαχίων τους καθώς το νερό μπορεί να αργήσει να απορροφηθεί ίσως και μέχρι τον Ιούνιο. Αυτοί φυσικά οι παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να σπείρουν τέτοια εποχή. Ίσως να δοκιμάσουν την τύχη τους με το καλαμπόκι και ο Θεός βοηθός. Επίσης με τις πλημμύρες δημιουργήθηκαν καταστροφές. Τα νερά των χειμάρρων ξεχείλισαν, τα φερτά υλικά χύθηκαν μέσα στα χωράφια και πλέον θα πρέπει να καθαριστούν από την λάσπη, τα φύλλα, τους κορμούς και τις φερτές ύλες που παρασύρθηκαν με το νερό. Ακόμη τα καναλέτα του ΤΟΕΒ δίπλα στα χωράφια έχουν γεμίσει με τα ίδια φερτά υλικά.

Ο καθαρισμός τους θα είναι επιπλέον κόστος για τον ΤΟΕΒ. Υπολογίζουμε ότι μόνο αυτό το κόστος υπερβαίνει το 1 εκ. ευρώ. Περάν αυτού, οι υποδομές σε υπόγειες σωληνώσεις, φρεάτια, βάνες για το πότισμα έχουν υποστεί φθορές. Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. ζητούμε ώς αγρότες λύσεις εδώ και τώρα. με έναν καθαρισμό στις καταβόθρες κάθε χρόνο ή κάθε δυο χρόνια δείχνει ότι δεν λύνεται το πρόβλημα”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από την ισχυρή βροχόπτωση των προηγούμενων ημερών που συνοδεύτηκε από αύξηση της θερμοκρασίας και το λιώσιμο του χιονιού που σωρεύτηκε όλο το προηγούμενο διάστημα παρατηρήθηκαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε ολόκληρο το Δήμο του Κ. Νευροκοπίου. Αποσοβήθηκε ο κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών αλλά όπως λένε οι αγρότες “γίναμε και πάλι μάρτυρες μιας απογοητευτικής κατάστασης με την οποία συμβιβαστήκαμε επί σειρά ετών, αλλά οι ανοχές μας τέλειωσαν”!
Η εικόνα μετά τις βροχές και τις πλημμύρες είναι χαρακτηριστική. Περισσότερα από 6.000 στρέμματα αγρών μαζί με τις παράλληλες υποδομές (αγροτικοί δρόμοι, υποδομές δικτύου άρδευσης, στραγγιστικά κανάλια και μέρος της επαρχιακής οδού Περιθωρίου – Οχυρού) βρίσκονται από το Σάββατο κάτω από εκατομμύρια κυβικά νερού. Δυστυχώς δεν μπορεί να γνωρίζουμε για πόσο διάστημα θα διατηρηθεί αυτή η κατάσταση καθώς προβλέπεται νέο κύμα βροχοπτώσεων στην περιοχή.
Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αγροτών Δήμου Κάτω Νευροκοπίου αναφέρει μεταξύ άλλων:
“Τα προβλήματα που δημιουργούνται από το παρατεταμένο αυτό πλημμυρικό φαινόμενο είναι τα εξής:
1. Η δημιουργία της «λίμνης Οχυρού» που κατακλύζει την ανωτέρω περιοχή και καταστρέφει όλες τις ήδη εγκατεστημένες καλλιέργειες (χειμερινά σιτηρά, τριφύλλια).
2. Καθώς η πλήρης αποστράγγιση αυτής της περιοχής από την πλημμύρα εκτιμάται τον Ιούνιο οπότε και έχει παρέλθει η εποχή της σποράς για την περιοχή του Κ. Νευροκοπίου οδηγεί σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες καθώς μένουν χιλιάδες στρέμματα ακαλλιέργητα.
3. Φερτά υλικά διασπείρονται στα αγροτεμάχια και γεμίζουν τα κανάλια αποστράγγισης με αποτέλεσμα την παράταση των πλημμυρικών φαινομένων και μεγάλο κόστος για τον καθαρισμό τους.
4. Οι υποδομές άρδευσης του ΤΟΕΒ Νευροκοπίου που βρίσκονται κάτω από το νερό για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα φθείρονται με αποτέλεσμα την ταχεία καταστροφή τους.
Δεν ζητούμε παρόλα αυτά την απόδοση των διαχρονικών ευθυνών για αυτήν την κατάσταση που έχει φτάσει να απειλεί ακόμη και τα σπίτια μας, αλλά ζητούμε λύσεις. Λύσεις που θα έρθουν μέσα από λίγες συσκέψεις και πολλές πράξεις”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!