Πολλά τα προβλήματα στη Νέα Αμισό

0
4427
Η άγρια βλάστηση που εισβάλλει πλέον ανεξέλεγκτα στην άσφαλτο στους δρόμους της Νέας Αμισού

Απαιτούνται άμεσα παρεμβάσεις

Σωρευμένα και σε κάποιες περιπτώσεις χρόνια είναι τα προβλήματα στην περιοχή της Νέας Αμισού στη Δράμα. Η έλλειψη πεζοδρομίων σε σημεία με μεγάλη κίνηση από όπου διέρχονται εκατοντάδες παιδιά, τα προβλήματα στις γέφυρες εντός του συνοικισμού και η υπερανανάπτυξη της άγριας βλάστησης που καλύπτει τα πεζοδρόμια και απλώνεται στην άσφαλτο, είναι μόνο μερικά από αυτά.
Τα «Χ» πραγματοποιώντας ένα μικρό οδοιπορικό στις γειτονιές της Νέας Αμισού με τη βοήθεια του δημοτικού συμβούλου κ. Φώτη Νικολαΐδη είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν με κατοίκους και να διαπιστώσουν από κοντά εκείνα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα και απαιτούν άμεση επίλυση.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Φ. Νικολαΐδης περιγράφει την κατάσταση με τα προβλήματα στη γέφυρα της διασταύρωσης των Αμπελακίων

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή βρίσκεται στο κέντρο της Νέας Αμισού. Πρόκειται για ένα γεφυράκι που έχει χτιστεί εδώ και 50 χρόνια τουλάχιστον, από το οποίο διέρχεται καθημερινά μεγάλος αριθμός δημοτών, προκειμένου να διασχίσει το ρέμα της Νέας Αμισού. Λόγω παλαιότητας υπήρχε ένα χρόνιο πρόβλημα με τα στηθαία και τα τσιμεντένια μέρη της κατασκευής, κάτι που αποτέλεσε αφορμή για να σταλεί στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου Δράμας έγγραφο διαμαρτυρίας. Οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι, ο κ. Φ. Νικολαΐδης και ο κ. Κ. Καλαϊτζίδης από την παράταξη «Πόλη + Ζωή» ζήτησαν με το εν λόγω έγγραφο να γίνει έλεγχος στατικότητας στην παλιά γέφυρα και κατέθεσαν πρόταση που ζητούσε να γκρεμιστεί και στη θέση του να γίνει μια καλαίσθητη σιδηρογέφυρα. Ο Δήμος Δράμας, ωστόσο, είχε διαφορετική άποψη. Γκρέμισε τα στηθαία της γέφυρας που είχαν αρχίσει να αποδομούνται τα τελευταία 7 χρόνια και τοποθέτησε μεταλλικά κάγκελα αμφισβητούμενης αισθητικής, με σκοπό να επιτρέπει στο εξής τη χρήση της γέφυρας μόνο σε πεζούς και ποδηλάτες. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι οι παρεμβάσεις στην παλιά γέφυρα δεν απομακρύνουν τον κίνδυνο που μπορεί να δημιουργηθεί στο άμεσο μέλλον λόγω της παλαιότητάς της. Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στη γέφυρα της διασταύρωσης των Αμπελακίων όπου από τη φθορά του χρόνου παρατηρήθηκε κατακρήμνιση του οδοστρώματος και τώρα είναι πλέον εμφανές το σκυρόδεμα.

Η μικρή σε μέγεθος αλλά ηλικιωμένη γέφυρα στο κέντρο της Νέας Αμισού, όπου τοποθετήθηκαν κάγκελα
Η γέφυρα στη διασταύρωση των Αμπελακίων, από την οποία φαίνεται το πρόβλημα της βλάστησης εντός του ρέματος δίπλα στα σπίτια

Το επόμενο πρόβλημα που δυσχεραίνει την καθημερινότητα των πολιτών έχει να κάνει με τη διέλευση του κεντρικού επαρχιακού δρόμου προς τη Θεσσαλονίκη μέσα από τη Νέα Αμισό. Στο κομμάτι του δρόμου, εδώ και αρκετά χρόνια, υπάρχει πρόβλημα πεζοδρόμησης και ηλεκτροφωτισμού. Σε πολλά σημεία του δρόμου από την περιοχή του γηπέδου της Νέας Αμισού μέχρι και το Αρκαδικό τα πεζοδρόμια, κατά διαστήματα, είναι ανύπαρκτα ενώ και ο ασφαλτοτάπητας στην ίδια διαδρομή δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Στο σημείο αυτό, δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης, «θα πρέπει να γίνει οριοθέτηση των πεζοδρομίων, κάτι που επεσήμανε και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Παπαδόπουλος, ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η ασφαλτόστρωση. Στον ίδιο δρόμο υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα, διότι διέρχονται πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι με κατεύθυνση προς το γήπεδο της Νέας Αμισού και την εκκλησία αντίστοιχα. Όταν το πρόβλημα τέθηκε προς τον Δήμο Δράμας έλαβα την απάντηση ότι το κόστος μόνο για την μελέτη αποκατάστασης του προβλήματος και την οριοθέτηση των πεζοδρομίων είναι πολύ μεγάλο».

Ο κεντρικός δρόμος της Νέας Αμισού, χωρίς πεζοδρόμια σε ένα μεγάλο μέρος του

Σε κακή κατάσταση, πάντως, είναι και οι αγροτικοί δρόμοι της Νέας Αμισού. Χρειάζονται σημαντικές παρεμβάσεις, καθώς από το 2012 που έγινε αμμοχαλικόστρωση των αγροτικών δρόμων στο σύνολό τους δεν υπήρξε επανάληψη. Αισθητό είναι και το πρόβλημα της άγριας βλάστησης και των αγριόχορτων που έχουν καλύψει τα πεζοδρόμια και εισβάλλουν στην άσφαλτο σε πολλού δρόμους της περιοχής.
Τα προβλήματα στην Νέα Αμισό δεν σταματούν εδώ ωστόσο, στο σύντομο αυτό οδοιπορικό μας, θεωρήσαμε χρήσιμο να σταθούμε σε ένα ακόμη ζήτημα. Πρόκειται για το ρέμα της Νέας Αμισού, το οποίο πολύ σωστά αποφάσισε να καθαρίσει το προηγούμενο διάστημα η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Ο καθαρισμός της κοίτης του ρέματος που έγινε μετά από αρκετά χρόνια έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, κυρίως προς το μέσο της διαδρομής του. Παρόλα αυτά κατά τόπους και εντός της κατοικημένης περιοχής της Νέας Αμισού υπάρχουν ακόμη σημεία που δεν έχουν καθαριστεί και διέρχονται δίπλα από σπίτια σε απόσταση αναπνοής (όπως στην περίπτωση της γέφυρας στην διασταύρωση των Αμπελακίων), με αποτέλεσμα να αποτελούν αισθητό κίνδυνο, ιδιαίτερα σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων και πλημμύρας του ρέματος.
Φύγαμε από τη Νέα Αμισό με την υπόσχεση ότι θα έρθουμε ξανά, αλλά και με την ελπίδα ότι μέχρι την επόμενη φορά, έστω και για κάποια από αυτά τα προβλήματα, θα έχουν δρομολογηθεί λύσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ