Πολλαπλές οι δράσεις στο Safe Zone της Δράμας

0
2291

Με χρηματοδότηση της Πολιτικής προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τα μαθήματα στο πλαίσιο της μη τυπικής εκπαίδευσης και του εθελοντισμού συνεχίζονται καθημερινά στο Safe Zone της Δράμας. Τα παιδιά τα οποία βρίσκονται στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στην ΒΙ.ΠΕ. Δράμας δείχνουν ενδιαφέρον για την εκμάθηση της ελληνικής και γερμανικής γλώσσας εμπλουτίζοντας καθημερινώς τις γνώσεις τους.

Η ARSIS – Association for the Social Support of Youth σε συνεργασία με τον IOM Greece παρέχουν ασφαλή φιλοξενία σε ασυνόδευτους ανήλικους στις Ασφαλείς Ζώνες που λειτουργούν σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας όπως αυτή της Δράμας, με χρηματοδότηση της Πολιτικής προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. European Civil Protection & Humanitarian Aid Operations – ECHO
Οι δραστηριότητες είναι συνεχείς. Οι ωφελούμενοι ανάμεσα σε άλλα παρακολουθούν αθλητικές συναντήσεις, ενημερωτικές εκδηλώσεις και πολλά ακόμη. Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων ωφελούμενοι του Safe Zone Δράμας συμμετείχαν και σε τρεις συναντήσεις ομάδας εφήβων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας ‘ΔΡΑΣΗ’. Στόχος της ομάδας ήταν η ενδυνάμωση των εφήβων και η ανάπτυξη θεμάτων που αφορούν την περίοδο της εφηβείας.
Υπενθυμίζεται ότι η η ΑΡΣΙΣ είναι κοινωνική μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται από το 1992 για την υποστήριξη των παιδιών και των νέων και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Λειτουργεί με κέντρα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Κοζάνη και την Αλεξανδρούπολη, ενώ έχει αναπτύξει δραστηριότητες και σε πολλές άλλες πόλεις.
Το όραμα της ΑΡΣΙΣ είναι μία κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους τους νέους και σεβασμό στα δικαιώματα τους, όπως αυτά αναφέρονται στην ελληνική και διεθνή νομοθεσία, ιδίως τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Αποστολή της ΑΡΣΙΣ είναι η ανάληψη δράσεων για την πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού των νέων. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσει μεθοδολογίες και εργαλεία για την υποστήριξη των νέων, οργανώνει και συμμετέχει σε δίκτυα, συνεργάζεται με δημόσιες υπηρεσίες και μη κυβερνητικές οργανώσεις και διατυπώνει προτάσεις στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής για τα παιδιά και τους νέους.
Η ΑΡΣΙΣ δουλεύει κυρίως με νέους και νέες ηλικίας 15 έως 21 χρονών, και κατά περίπτωση με μικρότερα παιδιά ή μεγαλύτερα πρόσωπα που βιώνουν συνθήκες ζωής επιβαρυντικές για την ομαλή προσωπική τους ανάπτυξη και την πρόσβαση τους στα κοινωνικά αγαθά. Συνθήκες, όπως η ανεπαρκής υποστήριξη από την οικογένεια, η παραμέληση, η κακοποίηση, η εκμετάλλευση, η απόρριψη από το εκπαιδευτικό σύστημα, η μετανάστευση, η προσφυγιά, η έλλειψη στέγης, η ανεργία, η σύγκρουση με το νόμο, η διαβίωση σε ιδρύματα ή σωφρονιστικά καταστήματα, κ.α.
Η μη κυβερνητική οργάνωση, πλαισιώνεται από ειδικευμένα στελέχη και εκπαιδευμένους εθελοντές και δουλεύει με βάση τις συλλογικές αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αποδοχής, της δημοκρατίας και του αμοιβαίου σεβασμού. Στο γραφείο της κάθε πόλης όπου δραστηριοποιείται, υπάρχει ομάδα στελεχών που μοιράζονται τις ευθύνες σχεδιασμού, ανάπτυξης και παρακολούθησης του έργου της. Οι εθελοντές εντάσσονται σε ομάδες και εποπτεύονται από τα υπεύθυνα στελέχη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!