Πώς κατανέμονται οι 33 έδρες του νέου Δημοτικού Συμβουλίου της Δράμας

Από το πρωτοδικείο θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των Δημοτικών Συμβούλων

0
2812

Σε ένα πρωτόγνωρο από πλευράς ισορροπιών Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθεί να διοικήσει η νέα Δημοτική Αρχή και ο νέος Δήμαρχος Δράμας ο οποίος θα προκύψει μεταξύ των δυο υποψηφίων, δηλαδή των κ.κ. Χρισόδουλου Μαμσάκου και Κυριάκου Χαρακίδη από τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές της 2ας Ιουνίου.

Οι μεγάλες πλειοψηφίες που εξασφάλιζε στην εκλεγμένη Δημοτική Αρχή, ο νόμος του Καλλικράτη είναι πια παρελθόν και τα δεδομένα των ισορροπιών που είναι περισσότερο πολύπλοκα στον νέο Δημοτικό Συμβούλιο καθορίζονται από τις επιταγές του νέου νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δηλαδή του Καλλικράτη. Στο 33μελές Δημοτικό Συμβούλιο της Δράμας η νέα διοικούσα αρχή θα κληθεί να συνεργασθεί και να εξασφαλίσει συναινέσεις ευρύτερα των στενών παραταξιακών ορίων της, προκειμένου να περάσει αποφάσεις σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των δημοτών και της λειτουργίας του Δήμου Δράμας.
Με τα νέα δεδομένα λοιπόν αυτό μοιάζει να είναι πολύ δυσκολότερο καθώς ο μικρός αριθμός εδρών της Δημοτικής Αρχής δεν της παρέχει πλέον την δυνατότητα να αποφασίζει για τα περισσότερα θέματα χωρίς να έχει την συναίνεση τουλάχιστον δυο, τριών ή και περισσοτέρων παρατάξεων ή αντίστοιχου αριθμού Δημοτικών Συμβούλων στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.
Αυτή η αλλαγή και μόνο, ανεβάζει τον πήχη της ευθύνης των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων που πέρα από τον εξ αντικειμένου κριτικό τους ρόλο θα εμπλέκονται ουσιαστικά και καταλυτικά στις αποφάσεις της διοίκησης. Παράλληλα αυξάνονται και οι ευθύνες του κάθε Δημοτικού Συμβούλου ξεχωριστά. Το πόσο εύκολο θα είναι για τον επόμενο Δήμαρχο να εξασφαλίσει ευρύτερες συναινέσεις προκειμένου να δρομολογήσει τις όποιες αποφάσεις με την συμμετοχή 7 δημοτικών παρατάξεων εντός του Δημοτικού Συμβουλίου αυτό θα φανεί με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής.
Πάντως σύμφωνα με την κατανομή που έλαβαν οι παρατάξεις στις εκλογές της πρώτης Κυριακής (26 Μαίου), στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο της Δράμας, 11 έδρες καταλαμβάνει η παράταξη “Ενώνουμε τη Δράμα” με επικεφαλής και εκ νέου υποψήφιο Δήμαρχο τον Χριστόδουλο Μαμσάκο που έλαβε ποσοστό 33,07% . Η παράταξη “Πόλη+Ζωή” με επικεφαλής και εκ νέου υποψήφιο Δήμαρχο τον Κυριάκο Χαρακίδη που έλαβε ποσοστό 25,37%, καταλαμβάνει 8 έδρες. Η παράταξη “Project Δράμα 2020” με τον Αλέξανδρο Τσιαμπούση που έλαβε ποσοστό 25,27% καταλαμβάνει 8 έδρες. Η παράταξη “Δράμα Πρωταγωνίστρια” με επικεφαλής τον Λευτέρη Καλλινικίδη που έλαβε ποσοστό 6,44% καταλαμβάνει 2 έδρες. Η παράταξη “Aυτοδιοίκηση Πολιτών” με τον Στέργιο Ηλιόπουλο που έλαβε ποσοστό 6,05% καταλαμβάνει 2 έδρες. Η παράταξη “Λαική Συσπείρωση” με τον Γιώργο Μήτρου που έλαβε ποσοστό 2,55% καταλαμβάνει 1 έδρα και η παράταξη “Προοπτική για την Δράμα” με επικεφαλής τον Κοσμά Καλαιδόπουλο που έλαβε ποσοστό 1,24% καταλαμβάνει 1 έδρα.
Ο αριθμός σταυρών που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα γίνει γνωστός από το πρωτοδικείο πιθανόν μέχρι σήμερα Τρίτη ή αύριο Τετάρτη όπως έχουν ήδη γράψει τα ΧΡΟΝΙΚΑ από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ποιές έδρες καταλαμβάνουν οι δραμινοί περιφερειακοί σύμβουλοι στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο της ΠΑΜΘ

Η παράταξη “Νέα Περιφερειακή Σύνθεση” με επικεφαλής τον Χρήστο Μέτιο θα έχει στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο, 3 Περιφερειακούς Συμβούλους από την Δράμα. Η παράταξη “Περιφερειακή Σύνθεση θα έχει στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο 2 Περιφερειακούς Συμβούλους από την Δράμα. Η παράταξη “Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία” με επικεφαλής τον κ. Κ. Κατσιμίγα θα έχει στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο 1 περιφερειακό Σύμβουλο από την Δράμα. Επίσης από 1 Περιφερειακό Σύμβουλο από την Δράμα θα έχουν και οι παρατάξεις “Περιφέρεια σε δράση” με επικεφαλής τον Κ. Σιμιτσή και “Λαική Συπσέιρωση” με επικεφαλής τον Δ. Παπατολίδη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ