Πως ψηφίζουμε ανά δήμο στη Δράμα

Τι ισχύει με την σταυροδοσία στις εκλογές της 26ης Μαΐου

0
1247

Στις 26 Μαΐου 2019 οι ψηφοφόροι εκλέγουν προέδρους Κοινοτήτων ή τοπικά συμβούλια, δημοτικό συμβούλιο, περιφερειακό συμβούλιο και ευρωβουλευτές. Οι ψηφοφόροι δηλαδή της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας πρόκειται να επισκεφθούν τέσσερις διαφορετικές κάλπες κατά την ημέρα της ψηφοφορίας όπως άλλωστε και σε όλη την υπόλοιπη χώρα.

Στις 26 Μαΐου 2019 οι ψηφοφόροι εκλέγουν προέδρους Κοινοτήτων ή τοπικά συμβούλια, δημοτικό συμβούλιο, περιφερειακό συμβούλιο και ευρωβουλευτές. Οι ψηφοφόροι δηλαδή της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας πρόκειται να επισκεφθούν τέσσερις διαφορετικές κάλπες κατά την ημέρα της ψηφοφορίας όπως άλλωστε και σε όλη την υπόλοιπη χώρα.

Πως θα στηθούν όμως οι κάλπες;
Στις Κοινότητες που έχουν εγγεγραμμένους εκλογείς άνω των 300 κατοίκων:
Τα εκλογικά τμήματα συστήνονται κατά ζεύγη με την ένδειξη Α και Β. Κάθε εκλογικό τμήμα θα στεγάζεται στον ίδιο εκλογικό χώρο σε δύο συνεχόμενες αίθουσες, την αίθουσα Α και την αίθουσα Β.
Στην Αίθουσα Α, θα υπάρχουν δύο κάλπες και οι ψηφοφόροι ψηφίζουν, στη μία για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών και στην άλλη για την ανάδειξη των περιφερειακών συμβούλων.
Στην Αίθουσα Β, θα υπάρχουν επίσης δύο κάλπες και οι ψηφοφόροι ψηφίζουν, στη μία για την ανάδειξη των δημοτικών συμβούλων και στην άλλη για την ανάδειξη των τοπικών συμβούλων.

Στις Κοινότητες που έχουν εγγεγραμμένους από 300 εκλογείς και κάτω:
Σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρχουν διαφορετικές αίθουσες στα εκλογικά τμήματα. Στην ίδια αίθουσα του εκλογικού τμήματος θα στηθούν και οι τέσσερεις κάλπες. Μία για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών, μία για την ανάδειξη των περιφερειακών συμβούλων, μία για την ανάδειξη των δημοτικών συμβούλων και μία για την ανάδειξη του προέδρου της Κοινότητας.

O αριθμός των σταυρών που δικαιούνται οι ψηφοφόροι ανά δήμο και κοινότητα για τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές
Όσοι ψηφίζουν στον Δήμο Δράμας και σε όλες τις κοινότητες εκτός Σιδηρονέρου και Σκαλωτής, στο ψηφοδέλτιο των δημοτικών συμβουλίων έχουν δικαίωμα 3 σταυρών στη ΔΕ Δράμας (όπου είναι εγγεγραμμένοι) και 1 σταυρού στη ΔΕ Σιδηρονέρου
Στις δημοτικές εκλογές, όσοι ψηφίζουν στο Σιδηρόνερο και την Σκαλωτή, έχουν δικαίωμα 1 σταυρού στη ΔΕ Σιδηρονέρου (όπου είναι εγγεγραμμένοι) και 1 σταυρού στην ΔΕ Δράμας. Για τις κοινοτικές εκλογές, στις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων, του Δήμου Δράμας οι ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα έως 2 σταυρών. Στις κοινότητες Μακρυπλαγίου, Σκαλωτής, και Λιβαδερού (που ανήκουν στις κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων) οι κάτοικοι έχουν δικαίωμα 1 σταυρού (ψηφίζουν μόνο πρόεδρο από ενιαίο ψηφοδέλτιο).
Όσοι ψηφίζουν στον Δήμο Δοξάτου και στις κοινότητες του Δήμου έχουν δικαίωμα έως 3+ 1 σταυρούς για τις Δημοτικές Ενότητες Δοξάτου και Καλαμπακίου (έως 3 για την Δημοτική Ενότητα που είναι εγγεγραμμένοι και έως 1 για την άλλη Δημοτική Ενότητα).
Επίσης έως 2 σταυρούς, στο ψηφοδέλτιο για την κάλπη των κοινοτικών εκλογών. Οι κάτοικοι των κοινοτήτων Αγοράς και Πηγαδίων (που ανήκουν στις κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων) στην κάλπη των κοινοτικών εκλογών έχουν δικαίωμα να βάλουν μόνο 1 σταυρό (ψηφίζουν μόνο πρόεδρο από ενιαίο ψηφοδέλτιο)
Όσοι ψηφίζουν στον Δήμο Προσοτσάνης και στις κοινότητες του Δήμου έχουν δικαίωμα έως 3+1 σταυρούς για τις Δημοτικές Ενότητες Προσοτσάνης και Σιταγρών (έως 3 για την Δημοτική Ενότητα που είναι εγγεγραμμένοι και έως 1 για την άλλη Δημοτική Ενότητα). Επίσης έως 2 σταυρούς στο ψηφοδέλτιο για την κάλπη των κοινοτικών εκλογών. Οι κάτοικοι των κοινοτήτων Ανθοχωρίου, Πανοράματος, Πύργων, Χαριτωμένης, Μικροκάμπου και Περιχώρας (που ανήκουν στις κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων) έχουν δικαίωμα στην κάλπη των κοινοτικών εκλογών να βάλουν μόνο 1 σταυρό (ψηφίζουν μόνο πρόεδρο από ενιαίο ψηφοδέλτιο).
Όσοι ψηφίζουν στον Δήμο Παρανεστίου, και στις κοινότητες του Δήμου έχουν δικαίωμα να βάλλουν 3+1 σταυρούς για τις Δημοτικές Ενότητες Παρανεστίου και Νικηφόρου (έως 3 για την Δημοτική Ενότητα που είναι εγγεγραμμένοι και έως 1 για την άλλη Δημοτική Ενότητα). Επίσης έως 2 σταυρούς στο ψηφοδέλτιο για την κάλπη των κοινοτικών εκλογών. Οι κάτοικοι των κοινοτήτων Πυξαρίου, Πλατανόβρυσης, Πλατανιάς, Υψηλής Ράχης, Θόλου και Σίλης (που ανήκουν στις κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων) στην κάλπη των κοινοτικών εκλογών έχουν δικαίωμα να βάλουν μόνο 1 σταυρό (ψηφίζουν μόνο πρόεδρο από ενιαίο ψηφοδέλτιο).
Όσοι ψηφίζουν στον Δήμο Νευροκοπίου και στις κοινότητες του Δήμου έχουν δικαίωμα να βάλλουν έως 3 σταυρούς για τον Δήμο Νευροκοπίου. Επίσης έως 2 σταυρούς στο ψηφοδέλτιο για την κάλπη των κοινοτικών εκλογών. Οι κάτοικοι των κοινοτήτων Αχλαδιάς, Γραννίτη, Δασωτού, Εξοχής, Καταφύτου, Μικροκλεισούρας, Μικρομηλιάς και Παγονερίου (που ανήκουν στις κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων) έχουν δικαίωμα στην κάλπη των κοινοτικών εκλογών να βάλουν μόνο 1 σταυρό (ψηφίζουν μόνο πρόεδρο από ενιαίο ψηφοδέλτιο).

Ο αριθμός των σταυρών που δικαιούνται οι ψηφοφόροι στις κάλπες των περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών
Εδώ η διαδικασία είναι πιο απλή, καθώς δεν υπάρχουν πληθυσμιακά όρια που διαφοροποιούν τον αριθμό των σταυρών τους οποίους δικαιούνται να θέσουν οι ψηφοφόροι. Σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας (δηλαδή σε όλο τον πρώην Νομό Δράμας) οι ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα έως τεσσάρων σταυρών στο ψηφοδέλτιο που θα επιλέξουν για την κάλπη των ευρωεκλογών όπως ισχύει και σε όλη την υπόλοιπη χώρα. Επίσης έχουν δικαίωμα έως τριών σταυρών στο ψηφοδέλτιο που θα επιλέξουν για την κάλπη των περιφερειακών εκλογών (με βάση τον αριθμό των Περιφερειακών Συμβούλων που θα εκλεγούν από την Δράμα και οι οποίοι είναι οκτώ συνολικά).
Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί μέσω της ειδικής εφαρμογής που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών να ενημερωθεί σχετικά με το που ψηφίζει. Ακόμη για πρώτη φορά, εισάγεται το δικαίωμα του εκλέγειν σε πολίτες από την ηλικία των 17 ετών (γεννηθέντες το 2002).
Οι επαναληπτικές εκλογές, όπου χρειαστεί, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 2 Ιουνίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ