«Πράσινο» από ΥΠΠΟΑ για τον «Ποσειδώνα»

Προχωρά η διαδικασία για την κατασκευή του νέου αγωγού φυσικού αερίου «Ποσειδών» που θα διασχίσει την Δράμα

0
2397

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου κατασκευής του χερσαίου μέρους του αγωγού φυσικού αερίου “ΠΟΣΕΙΔΩΝ” που εκτείνεται από τους Κήπους Έβρου έως το Φλωροβούνι Θεσπρωτίας και διασχίζει και τον Νομό Δράμας.

Πρόκειται για τον δεύτερο αγωγό φυσικού αερίου που θα περνά από τον Νομό Δράμας μετά τον ΤΑΡ. To Υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θέτοντας όρους που σχετίζονται με την προστασία των μνημείων που βρίσκονται στην πορεία όδευσης του αγωγού και θέτει ως προυπόθεση, ανάμεσα σε άλλα ότι εάν ανευρεθούν αρχαιότητες κατά την διάρκεια της κατασκευαστικής διαδικασίας του αγωγού, οι εργασίες θα πρέπει να σταματήσουν προκειμένου να μεσολαβήσει ανασκαφή σύμφωνα με όσα προβλέπονται απο την νομοθεσία. Ακόμη για την επίβλεψη των έργων που σχετίζονται με τις αρχαιολογικές έρευνες και την προστασία των αρχαιοτήτων θα υπογραφεί σύμφωνο μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της κατασκευάστριας του έργου.
Ο αγωγός κατά την διαδρομή του από τον Νομό Δράμας θα διέλθει, σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, έξω από το Κεφαλάρι, το Καλαμπάκι, τον Νεροφράχτη και την Μαυρολεύκη για να συνεχίσει την πορεία του προς τον Νομό Σερρών.
Ο “Ποσειδών” θα διασχίσει κατά την όδευσή του τις ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες της Ελληνικής Επικράτειας: Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Τρικάλων, Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.
Το έργο έχει στόχο να μεσολαβήσει μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών και νέων πηγών αερίου με νέες πηγές αερίου.
Η ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε. που διαχειρίζεται τον αγωγό είναι κοινοπραξία της ΔΕΠΑ και της Edison.
Σύμφωνα με την εταιρεία, ο αγωγός Poseidon, με αρχική χωρητικότητα 15 Bcm / έτος στα ελληνοτουρκικά σύνορα και δυναμικό επέκτασης μέχρι 20 Bcm / έτος, συνδέει την Ελλάδα με το ιταλικό, το βουλγαρικό και το ευρωπαϊκό σύστημα αερίου που παρέχει πρόσβαση στην υποδομή φυσικού αερίου και στις διαθέσιμες πηγές στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, μεταξύ άλλων μέσω συνδέσεων με το EastMed Pipeline και τα έργα του IGB Pipeline, προσφέροντας στην Ευρώπη την ευκαιρία να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια.
Ο αγωγός θα εκτείνεται για περίπου 760 χιλιόμετρα στην ελληνική επικράτεια (από το παραθαλάσσιο τμήμα) από τα τουρκοελληνικά σύνορα στο Kipi μέχρι το χερσότοπο στο Florovouni και για περίπου 216 χιλιόμετρα που διασχίζουν το Ιόνιο πέλαγος μέχρι την ξηρά στην Ιταλία και το σταθμό λήψης Otranto (το υπεράκτιο τμήμα), όπου θα συνδεθεί με το ιταλικό εθνικό σύστημα μεταφοράς αερίου.
Η νέα διαμόρφωση του έργου θα επιτρέψει την πρόσβαση σε φυσικό αέριο από τη λεκάνη της Κασπίας, την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και την λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!