Πρεμιέρα για το Φεστιβαλ

Παρουσία του Υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρη Κρέτσου

0
3479

Αντεγκλήσεις μεταξύ Χρήστου Καραγιαννίδη και Μαργαρίτη Τζίμα

Με την παρουσία πλήθους κόσμου, κινηματογραφιστών και πολλών δραμινών πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας το απόγευμα της κυριακής στο Δημοτικό Ωδείο. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος όπως και ο πρόεδρος του ΕΑΠ Βασίλης Καρδάσης.

 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αντώνης Παπαδόπουλος κατά τον χαιρετισμό του είπε ότι η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Δράμας γίνεται στην σημαντικότερη στιγμή της ιστορίας του καθώς την συγκεκριμένη χρονιά προχωρά η η συνεργασία του Φεστιβάλ με το ΕΑΠ και ανοίγονται νέες προοπτικές για το φεστιβάλ.

Ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος υπενθύμισε την σημαντική θέση που έχει για την Δράμα ο κινηματογράφος και το Φεστιβάλ Ταινιών αλλά και την στήριξη που παρείχαν  σε αυτό οι πολίτες και οι αρχές της πόλης από την δημιουργία του μέχρι σήμερα. Υπενθύμισε την συμβολή του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής κ. Παππά και του προέδρου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην εξέλιξη της συνεργασίας του Φεστιβάλ Ταινιών και του Πολιτιστικού Οργανισμού με το ΕΑΠ και στην δρομολόγηση της σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα. Επεσήμανε επίσης τον σημαντικό ρόλο της καπναποθήκης της οδού Περδίκκα  (η οποία είπε ότι θα αποτελέσει τον Ναό της Έβδομης Τέχνης)  για την εξέλιξη αυτής της συνεργασίας και υπενθύμισε την αγορά της επί της δημαρχίας του Μαργαρίτη Τζίμα.  Αναφέρθηκε στην επιχορήγηση 300.000 ευρώ για την διοργάνωση του φεστιβάλ από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Είπε ότι αυτή η εξέλιξη οφείλεται στον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση και τον βουλευτή Δράμας Χρήστο Καραγιαννίδη. Αναφέρθηκε και στην προγραμματική σύμβαση του 1.000.000 ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια που θα ενισχύσει περαιτέρω τον θεσμό…

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Φεστιβάλ είπε ότι το «όχημα» του Φεστιβάλ έχει αλλάξει πλέον ταχύτητα και όλοι είναι υποχρεωμένοι να αφομοιώσουν τα νέα δεδομένα προκειμένου να φέρουν την ταινία  μικρού μήκους σε ένα διαφορετικό επίπεδο όπως ακριβώς εξελίσσεται και η ίδια αλλά και να φιλοξενείται σε ένα τόπο που τα έχει όλα…

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Λ. Κρέτσος είπε ότι η ελληνική πολιτεία έχει βρει στο πρόσωπο του Φεστιβάλ έναν πολύ καλό συνομιλητή που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών με την έναρξη της να έχει γίνει ήδη από το καλοκαίρι με την υπογραφή της σύμβασης  συνεργασίας μεταξύ του ΕΑΠ, του Δήμου Δράμας αλλά και την συμμετοχή του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Όπως είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής η πολιτεία αναμένει την ολοκλήρωση της μελέτης για την καπναποθήκη προκειμένου αυτή να ενταχθεί στον υπάρχοντα σχεδιασμό  για την λειτουργία της σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα. Παράλληλα αναφέρθηκε και στα κίνητρα που θα θεσπίσει η πολιτεία για τους νέους κινηματογραφιστές   μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για το 2019.

Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης  χαιρέτησε την έναρξη του Φεστιβάλ εκπροσωπώντας τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και επεσήμανε ότι είναι ανάγκη να συνεχιστεί η κοινή προσπάθεια ώστε αυτό το σημαντικό για τον τόπο μας γεγονός να συνεχιστεί με επιτυχία.  Την έναρξη του Φεστιβάλ χαιρέτησε και ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Πατακάκης τονίζοντας ότι ο θεσμός έχει συμβάλει τα μέγιστα στην πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη της Δράμας και επεσήμανε την σημασία της δρομολόγησης της σχολής κινηματογράφου στην Δράμα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καραγιαννίδης  ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι πριν 41 χρόνια η αστυνομία βρισκόταν έξω από τον κινηματογράφο και ζητούσε τα ονοματεπώνυμα όσων βρίσκονταν μέσα. Αυτή η φράση προκάλεσε την αντίδραση του πρώην βουλευτή της ΝΔ Μαργαρίτη Τζίμα που βρισκόταν στην αίθουσα ο οποίος αναφώνησε Ντροπή. Συνεχίζοντας ο κ. Χρ. Καραγιαννίδης είπε ότι παρακολουθεί το Φεστιβάλ από το 1982 και ότι ο κ. Τζίμας δεν ήταν παρών τότε….

Είπε ακόμη ότι τα προηγούμενα χρόνια η κρατική βοήθεια στο φεστιβάλ ήταν από μηδαμινή μέχρι ελάχιστη και ότι αυτό πλέον έχει αλλάξει. Πάντως επεσήμανε ότι είναι ήρωες όσοι κατάφεραν να κρατήσουν το Φεστιβάλ σε αυτό το επίπεδο όλα τα προηγούμενα χρόνια. Υπενθύμισε την επιχορήγηση από την πολιτεία  του ποσού των 1300.000 ευρώ συνολικά για φέτος και τα επόμενα τρία χρόνια.  Εξήγγειλε μάλιστα ότι με νομοθετική ρύθμιση το Φεστιβάλ Δράμας θα μπει στην κινηματογραφική νομοθεσία ώστε να λήξει οριστικά η προσδοκία κάποιων να πάρουν το Φεστιβάλ από την πόλη της Δράμας. Ο κ. Χρ. Καραγιαννίδης διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι η Καπναποθήκη θα διαμορφωθεί και η σχολή κινηματογράφου θα γίνει λέγοντας ότι το Φεστιβάλ είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση στη Βόρεια Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Αντώνης Παπαδόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ