Πρεμιέρα σήμερα με Νέα Ελληνικά

0
4236
Η Αντιδήμαρχος Παιδείας κα Αναστασία Τόλιου στο εσπερινό Λύκειο Δράμας

Περισσότεροι από 700 απόφοιτοι Λυκείων της Δράμας στην αφετηρία των πανελλαδικών εξετάσεων.

Περισσότεροι από 700 εκτιμάται ότι είναι οι απόφοιτοι των Λυκείων της Δράμας που θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις με στόχο την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι πανελλαδικές εξετάσεις αρχίζουν σήμερα, Δευτέρα 15 Ιουνίου, και θα διεξαχθούν ίσως για πρώτη φορά μέσα σε περίοδο πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, η οποία παρότι βρίσκεται σε ύφεση στη χώρα μας συνεχίζει να υφίσταται με άγνωστες προεκτάσεις στην ψυχολογία των εξεταζομένων.
Οι εξετάσεις ξεκινούν στις 08:30 το πρωί για όλους τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων, ενώ οι τελειόφοιτοι ή οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών θα πρέπει να βρίσκονται στα εξεταστικά κέντρα μισή ώρα νωρίτερα –μέχρι τις 08:00. Η διάρκεια εξέτασης σε κάθε μάθημα είναι τρεις ώρες.
Σε κάθε αίθουσα εξέτασης πρέπει, σύμφωνα με τις αποφάσεις της πολιτείας, να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υποψηφίων. Η χρήση προστατευτικής μάσκας από υποψηφίους και εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων είναι προαιρετική. Για τους εκπαιδευτικούς-επιτηρητές όλων των εξεταστικών κέντρων καθώς και για την περίπτωση εξέτασης υποψηφίου που γίνεται παρουσία εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική.
Τα εξεταστικά κέντρα για τις πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των Γενικών Λυκείων στη Δράμα είναι το 1ο ΓΕ.Λ., το 2ο ΓΕ.Λ., το 3ο ΓΕ.Λ., το 4ο ΓΕ.Λ., το ΓΕ.Λ. Δοξάτου, το ΓΕ.Λ. Καλαμπακίου, το ΓΕ.Λ. Κ. Νευροκοπίου, το ΓΕ.Λ. Προσοτσάνης και οι τάξεις Γενικού Λυκείου Γυμνασίου Νικηφόρου. Ενώ, τα εξεταστικά κέντρα για τις πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων στα ΕΠΑΛ έχουν ορισθεί 1ο ΕΠΑΛ Δράμας και το 2ο ΕΠΑΛ Δράμας, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που έγινε γνωστή την Παρασκευή.
Μιλώντας στα “Χ” η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδείας κ. Αναστασία Τόλιου Δάντζερα, επεσήμανε ότι “Ο Δήμος Δράμας έχει μεριμνήσει για την επάρκεια σε μάσκες προσώπου στους επιτηρητές, την επάρκεια αντισηπτικού υγρού στις αίθουσες των εξεταστικών κέντρων, τη συντήρηση των φωτοτυπικών μηχανημάτων, καθώς και την ύπαρξη μεγάλης ποσότητας αναλώσιμων υλικών προκείμενου να διασφαλιστεί το απρόσκοπτο της διαδικασίας.
Απευθυνόμενη προς τους εξεταζόμενους μαθητές αλλά και τους γονείς τους έστειλε το ακόλουθο μήνυμα: «Την ήμερα που θα αναρτώνται οι βάσεις εισαγωγής, γονείς και μαθητές θα ζουν μαζί αυθεντικές στιγμές για μια διαδρομή που κανένας τους δεν θα μπορεί να πει με βεβαιότητα αν είναι εκείνη η μεγάλη ήμερα ή οι υπόλοιπες που θα την ακολουθήσουν. Η χαρά της επίτευξης του πρώτου μεγάλου στόχου θα είναι μόνο ένα μικρο κομμάτι όσων θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σε κάθε κομμάτι της ζωής τους, αφού ο κυνισμός των σύνθετων απαιτήσεων της εποχής που διανύουμε επιβάλλει εκ των πραγμάτων επέκταση της περιόδου σπουδών. Δυστυχώς, η πατρίδα μας αδυνατεί να απορροφήσει το επιστημονικό της προσωπικό και μοιραία από την επένδυση της σε υψηλής ποιότητας Παιδεία επωφελούνται άλλες περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες. Κάθε ένας ξεχωριστά υποψήφιος συμβολίζει την ελπίδα, την προσπάθεια συνολικής ανάκαμψης και έτσι οφείλουμε να τον σκεφτόμαστε και να τον αντιμετωπίζουμε. Πέρα από όσα έχουν ειπωθεί για χιλιοστή φορά για τη διαδικασία, τους δικαιολογημένους φόβους και πόθους, θα ήθελα να σταθώ με μεγάλη τρυφερότητα σε μια κατηγορία ανθρώπων που δεν το βάζουν κάτω, που μάχονται να προχωρούν, αναλογίζομαι για το ποια πράγματα σημαδεύουν με θετικό τρόπο τον άνθρωπο. Η δεύτερη ευκαιρία στη μάθηση που προσφέρει το Εσπερινό Γενικό Λύκειο είναι η μήτρα που βοηθά εκείνους που κάποια στιγμή οι καταστάσεις τους έθεσαν εκτός εκπαιδευτικού συστήματος. Τους βοηθά να αφήσουν πίσω τα σκοτεινά διαστήματα της ζωής τους και να φωτίσουν την προσωπική τους ολοκλήρωση. Στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο της πόλης μας διαπίστωσα την ώθηση που δίνεται από την πλευρά των καθηγητών και τη δυναμική των μαθητών που τις επόμενες ήμερες θα διεκδικήσουν την είσοδό τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Καλή επιτυχία και μεγάλη δύναμη σε εκείνους που ένιωσαν ότι στον Μαραθώνιο της ζωής τερματίζει αυτός που έχει διάρκεια και πείσμα. Οι φετινές εξετάσεις διεξάγονται μέσα σε μια πρωτοφανή κατάσταση λόγω της πανδημίας και τα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας θα τηρηθούν αυστηρά στα εφτά εξεταστικά κέντρα του Δήμου μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η εκπαιδευτική κοινότητα οφείλει να στέκεται αρωγός των προσπαθειών όλων αυτών των παιδιών που πέρα από όλους αυτούς τους προβληματισμούς αξίζουν την επιτυχία. Καλή δύναμη σε όλους τους υποψηφίους που θα δοκιμαστούν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και δύναμη στους γονείς τους».

Για την σημερινή έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος επεσήμανε: “Με τη σκέψη μου στις μαθήτριες και στους μαθητές των ΕΠΑΛ και των Γενικών Λυκείων, που μπαίνουν στη μάχη των Πανελλαδικών εξετάσεων, εύχομαι καλή δύναμη και κουράγιο, ώστε να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη αυτή δοκιμασία.
Οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν μία πρώτη, μα όχι και την τελευταία μεγάλη δοκιμασία από την οποία ανεξαρτήτου αποτελέσματος, θα αποτελέσει εμπειρία και παρακαταθήκη για τα επόμενα βήματά σας. Οδηγός σας η ψυχραιμία, η συγκέντρωση και η πίστη στις δυνατότητες σας.
Θα ήθελα να εκφράσω τη συμπαράσταση μου στους γονείς σας που αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι συνέχεια δίπλα σας και να αναφερθώ και στην πολύτιμη προσφορά των καθηγητών σας. Εύχομαι οι κόποι και τα όνειρα σας να δικαιωθούν. Θετική σκέψη και Καλή επιτυχία”.

Μήνυμα προς τους μαθητές που θα διαγωνιστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις έστειλε και ο προϊστάμενος της ΔΔΕ Δράμας κ. Σπυρίδων Κιουλάνης αναφέροντας:
“Στο κατώφλι αυτών των Πανελλαδικών εξετάσεων, παραμένουν ακόμη νωπές οι μνήμες από την πρωτόγνωρη εμπειρία που ζήσαμε. Έτσι, γυρίζοντας το βλέμμα πίσω μας, “ως εκεί που στρίβει ο δρόμος και εξακολουθεί να φαίνεται“, αντικρίζουμε μια “πολιτεία τσιμεντένια κι αδιάφορη“, με έναν “μεγάλο ήλιο όλο αγκάθια και τόσο ψηλά στον ουρανό”.
Όμως είναι γεγονός πως η χρονική συγκυρία αυτών των Πανελλαδικών εξετάσεων, θυμίζει αρκετά την Άνοιξη. Άλλωστε, “ακόμη κι αν κόψεις όλα τα λουλούδια, δεν μπορείς να εμποδίσεις την Άνοιξη να ’ρθει”. Έτσι λοιπόν στην έξοδο από τις δύσκολες μέρες που ζήσαμε και “καθώς η φύση σταδιακά και δειλά μεταμορφώνεται σε έναν υπέροχο, πολύχρωμο καμβά“, δεν μένει παρά η διάθεση “να αισθανθούμε αυτή την ευφορία μέσα μας”.
Είναι γεγονός βέβαια πως στον προσωπικό σας παράδεισο, έχετε σημαδέψει “κάποιο νησί κι ένα σπίτι στη θάλασσα”, σε σημείο που αυτή η προσδοκία να καθιστά το ταξίδι σας σημαντικό. Ωστόσο, δε θα πρέπει να ξεχνάτε πως “η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχετε ακόμα ταξιδέψει” και πως ”δεν πρέπει να κρατάτε την άνοιξη μακριά σας”, αντικρίζοντας τις Πανελλαδικές εξετάσεις ως τη μοναδική διέξοδο που θα σας οδηγήσει στην ευτυχία.
Άλλωστε, “Την Άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις!”, κι αν την κρατάς μακριά “απροετοίμαστη κι εκείνη, σε κάθε της βήμα κοντοστέκεται, σαστίζει και σωπαίνει”. Καλή Επιτυχία! ”Δεν θα βρεις ποίηση πουθενά, αν δεν κουβαλάς κάποια μαζί σου”.

Σημειώνεται ότι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα εξεταστούν με το νέο σύστημα, ενώ οι απόφοιτοι των προηγούμενων ετών θα εξεταστούν με το παλαιό σύστημα, χωρίς μειωμένη ύλη.
Οι υποψήφιοι που θα εξεταστούν με το νέο σύστημα, σήμερα, Δευτέρα 15 Ιουνίου θα εξετασθούν στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (Γενικής Παιδείας), την Τετάρτη 17 Ιουνίου θα εξεταστούν στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών) και στα Μαθηματικά (Ομάδες Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Την Παρασκευή 19 Ιουνίου θα εξεταστούν στη Βιολογία (Ομάδα Σπουδών Υγείας) και στην Κοινωνιολογία (Ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών).
Τη Δευτέρα 22 Ιουνίου θα εξετασθούν στη Φυσική (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), την Τετάρτη 24 Ιουνίου στην Ιστορία (Ομάδες Ανθρωπιστικών Σπουδών) και την Πληροφορική, (Ομάδες Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Την Παρασκευή 26 Ιουνίου θα εξετασθούν στην Χημεία (Ομάδα Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Οικονομία (Ομάδα Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ που θα δώσουν με το παλιό σύστημα, έχουν το ίδιο πρόγραμμα με όσους εξετασθούν με το νέο, εκτός από τις ημερομηνίες, 22/6 που θα πραγματοποιηθεί η εξέταση των Λατινικών (Ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών), 24/6 που θα γίνει η εξέταση του μαθήματος «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και 26/6 που θα γίνει η εξέταση του μαθήματος «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).Σε ό,τι αφορά στα ΕΠΑΛ, στις 16/6 θα πραγματοποιηθεί η εξέταση στα Νέα Ελληνικά και στις 18/6 η εξέταση στα Μαθηματικά (Άλγεβρα). Από τις 20 έως τις 30/6 (20, 23, 25, 27, 29 και 30/6) θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις στα μαθήματα ειδικότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ