Προχωρά η ανακύκλωση παρά τις καθυστερήσεις

0
23772

– Στη διαδικασία της δημοπράτησης βρίσκεται η μονάδα επεξεργασίας των οργανικών υλικών στη Σίψα
– Μιλά στα «Χ» ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ Γ. Βογιατζής

Στη διαδικασία της δημοπράτησης βρίσκεται η μονάδα επεξεργασίας των οργανικών υλικών που θα λειτουργήσει στον χώρο του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Δράμας στην περιοχή της Σίψας και έχει κόστος περίπου 2 εκ. ευρώ, ενώ η προμήθεια των κάδων και των απορριμματοφόρων που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακύκλωση των οργανικών υλικών βρίσκεται στη διαδικασία της ένταξης όπως επεσήμανε χθες στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Γενικός Διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Γιώργος Βογιατζής.
Η ΔΙΑΑΜΑΘ εμπλέκεται στο κομμάτι της μονάδας επεξεργασίας των οργανικών υλικών ενώ οι Δήμοι στο κομμάτι της προμήθειας των καφέ κάδων και των απορριμματοφόρων. Η ΔΙΑΑΜΑΘ συνδράμει και στο μέρος της προμήθειας των καφέ κάδων και των απορριμματοφόρων και συγκεκριμένα στην εκπόνηση των μελετών και την διαδικασία της ένταξης της προμήθειας που θα καλυφθεί από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, δηλαδή από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών της Δράμας συνεχίζεται η διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών που προέρχονται από τους μπλε κάδους με κίτρινο καπάκι, (δηλαδή το χαρτί και το χαρτόνι) ενώ τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά των μπλε κάδων μεταφέρονται στο ΚΔΑΥ της Ξάνθης και το υπόλειμμα από την μηχανική διαλογή του πράσινου κάδου, μεταφέρεται στην Καβάλα.
Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό ότι η λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) του Δήμου Δράμας άρχισε να λειτουργεί και πάλι τον Οκτώβριο του 2020, μετά από μία περίοδο δέκα και πλέον μηνών κατά την οποία είχε αναστείλει τη λειτουργία του λόγω των γνωστών προβλημάτων, δηλαδή από τις 25 Νοεμβρίου του 2019. Τα υλικά που συγκεντρώνονται εκεί προέρχονται τόσο από τον Δήμο Δράμας όσο και από τους Δήμους Δοξάτου και Καβάλας. Το ΚΔΑΥ Δράμας περισυλλέγει τα ανακυκλώσιμα από χαρτί και χαρτόνι, ενώ τα υπόλοιπα (γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό) μεταφέρονται για διαλογή στο ΚΔΑΥ της Ξάνθης.
Πέρα από τις καθυστερήσεις που προέκυψαν λόγω λειτουργικών προβλημάτων, φαίνεται ότι και η συμμετοχή των πολιτών στην ανακύκλωση αυξάνεται σταδιακά αλλά όχι στον βαθμό που ίσως θα έπρεπε. Αυτό, παρά το γεγονός ότι η καμπάνια ενημέρωσης για την αξία της ανακύκλωσης είναι συνεχής τόσο στον Δήμο της Δράμας όσο και στους υπόλοιπους δήμους. Εκ των πραγμάτων διαπιστώνεται ότι η ενημέρωση γύρω από την ανάγκη συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης έχει να διανύσει αρκετό δρόμο ακόμη και η προσπάθεια που απαιτείται σε αυτό τον τομέα πρέπει να είναι διαρκής. Η προσθήκη δε και της ανακύκλωσης των οργανικών υλικών, αυξάνει ακόμη περισσότερο την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ