Προετοιμάζεται το 12ο Παιδικό – Εφηβικό Περιφερειακό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

0
590

– Θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαΐου στο Κλειστό Γυμναστήριο Δημήτριος Κραχτίδης
– Συνάντηση εκπροσώπων από όλα τα ποντιακά σωματεία της περιφέρειας έγινε στη Δράμα


 

Σε ρυθμούς προετοιμασίας είναι το 12ο Παιδικό – Εφηβικό Περιφερειακό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που θα γίνει στη Δράμα μέσα στον Μάιο. Σχετική συνάντηση στην πόλη μας πραγματοποίησε την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ύστερα από πρόσκληση της προέδρου του κας Αθηνάς Νακούση με σκοπό τον προγραμματισμό και την οργάνωση του φεστιβάλ.
Η πρόεδρος του Συνδέσμου, Αθηνά Νακούση μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας είπε ότι η συνάντηση έγινε στα γραφεία του συνδέσμου στην Δράμα με τους εκπροσώπους των σωματείων για τον συντονισμό του 12ου Παιδικού – Εφηβικού Περιφερειακού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Μαΐου 2023 στις 18.00 το απόγευμα στην Δράμα και συγκεκριμένα στο Κλειστό Γυμναστήριο Δράμας «Δημήτριος Κραχτίδης».
Όπως είπε μάλιστα η κα Νακούση, το Παιδικό – Εφηβικό Περιφερειακό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών αποτελεί μια μικρογραφία του πανελλαδικού φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική περιφέρεια. «Στη συνάντηση συζητήσαμε για τα τιμώμενα πρόσωπα του φεστιβάλ, οι χοροδιδάσκαλοι αλλά και ο ορισμός των χορών που θα χορέψει κάθε νομός. Το φεστιβάλ θα γίνει σε συνεργασία με τα ποντιακά σωματεία και τον Δήμο Δράμας. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι μια εύκολη διοργάνωση, γιατί απαιτεί συντονισμό αλλά ευτυχώς έχουμε έμπειρους χοροδιδασκάλους, οι οποίοι ήταν κοντά μας από τη γέννηση αυτής της ιδέας. Τα παιδιά είναι σε μια τρυφερή ηλικία και είναι ευχάριστο να έρθουν σε επαφή με την παράδοση, τους χορούς και τη γλώσσα. Το φεστιβάλ δεν έχει μόνο χορευτικό κομμάτι αλλά θα ακούσουμε και κάποια τραγούδια από τα παιδιά τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους και να γίνουν μια όμορφη μεγάλη ομάδα. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας αξίζει να τη δει κανείς στο φεστιβάλ. Είναι κάτι πραγματικά μαγικό».
Συνήθως στο Παιδικό – Εφηβικό Περιφερειακό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της περιφέρειας συμμετέχουν γύρω στα 500 παιδιά. Φέτος στην 12η διοργάνωση αναμένεται να συμμετάσχει ένας αριθμός 400-500 παιδιών από τα ποντιακά σωματεία κάθε νομού της περιφέρειας. Μέσα από αυτή τη διοργάνωση μεταλαμπαδεύονται τα ήθη, τα έθιμα, η ιστορία και η κουλτούρα του Ποντιακού Ελληνισμού στις νεότερες γενιές και αυτό από μόνο του είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό.

Στη διάρκεια του φεστιβάλ, τα σωματεία του Νομού Δράμας θα χορέψουν:
1. Τικ Μονο, περιοχής Ματσούκας
2. Πατούλα, περιοχής Δυτικού Πόντου
3. Έταιρε, περιοχής Τραπεζούντας
4. Ομάλ Κάρς, περιοχής Κάρς
5. Κοτσαγγέλ

Τα σωματεία της Θράκης θα παρουσιάσουν τους χορούς:
1. Τρυγόνα, περιοχής Τραπεζούντας
2. Καλόν Κορίτσ’, περιοχής Ματσούκας
3. Ούτς-αγιάχ, περιοχής Νικοπόλεως
4. Από παν και κα’, περιοχής Ακ Νταγ Ματέν
5. Διπάτ ή Ομάλ Τραπεζούντας

Τα σωματεία της Καβάλας θα εμφανιστούν με τους χορούς:
1. Τικ διπλόν, Παμποντιακός χορός
2. Τιζ ομάλ, περιοχής Ακ Νταγ Ματέν
3. Ανεφοριτ’σσα,περιοχής Γαλιαίνας Τραπεζούντας
4. Τούρι, περιοχής Κάρς
5. Σαρί Κουζ, περιοχής Τραπεζούντας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ