Πρόγραμμα διάσωσης και ανάδειξης των ήχων και των τραγουδιών που συνοδεύουν τους «Αράπηδες» τρέχει ο Μ.Π.Σ. Μοναστηρακίου

1
1593

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Μοναστηράκι το εργαστήρι κατασκευής μάσκας και νταϊρέ


Ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα με τίτλο: «Διάσωση, ανάδειξη και μεταλαμπάδευση του τοπικού ηχοχρώματος και των τραγουδιών που συνοδεύουν το δρώμενο των Αράπηδων Μοναστηρακίου Δράμας» που είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί αυτή την περίοδο με επιτυχία ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου.
Με σχετική υπουργική απόφαση, που φέρει ημερομηνία 7-2-2022, οι Αράπηδες Μοναστηρακίου εντάχθηκαν στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολτιιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος. Για τους φορείς που είναι ενταγμένοι σε αυτό το ευρετήριο, υπήρξε πρόσκληση ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της οποίας έχει εγκριθεί και υλοποιείται πρόταση του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μοναστηρακίου, η οποία αφορά την εκπαίδευση και κατάρτιση κατασκευής νταϊρέδων και προσωπίδων, για 25 μαθητές Γυμνασίου και 25 φοιτητές του Πανεπιστημίου «Μακεδονία» οι οποίοι ασχολούνται με τη μουσική.
Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο πρόεδρος του ΜΠΣ Μοναστηρακίου κ. Γιάννης Παπουτσής, στο πλαίσιο της πρότασης του συλλόγου εγκρίθηκαν συγκεκριμένες δράσεις. Η πρώτη δράση που έγινε την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, αφορούσε ένα εργαστήρι κατασκευής μάσκας και νταϊρέ για τους μαθητές Γυμνασίου. Το ίδιο θα επαναληφθεί με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου «Μακεδονία» την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, ενώ στις 27 Νοεμβρίου, οι μαθητές του Γυμνασίου θα διδαχθούν «ρυθμό» σύμφωνα με το ηχόχρωμα του Μοναστηρακίου, το οποίο συνοδεύει το δρώμενο των Αράπηδων. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει παράσταση – συναυλία στο πλαίσιο της Ονειρούπολης την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στην κεντρική σκηνή, προς τιμή του πρόσφατα θανόντα και τελευταίου αυτοδίδακτου «Νταιρετζή» από το Μοναστηράκι, Νικόλαου Κιάκου.
Το πρόγραμμα που υλοποιεί ο ΜΠΣ Μοναστηρακίου θα κλείσει με μια ημερίδα για τους «Αράπηδες Μοναστηρακίου» που θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Σε αυτή θα συμμετάσχουν: Η κα Πουλιούδη Βασιλική, Αν. Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, που θα πραγματοποιήσει εισήγηση με θέμα: «Η Διονυσιακή Λατρεία στην περιοχή της Δράμας και η συσχέτισή της με τις ζωντανές επιβιώσεις, Μοναστηράκι: Οδοιπορικό στον χρόνο». H κα Θεοδωρίδου Γ. Γαρυφαλλιά, Δρ. Λαογραφίας, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Τμήμα Γλώσσας – Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που θα πραγματοποιήσει εισήγηση με θέμα: «Οι «Αράπηδες» Μοναστηρακίου Δράμας, ανάγνωση με έμφαση στις τελετουργικές τους δράσεις, προσέγγιση ερμηνείας (υπό την έποψη του λαϊκού θεάτρου)». Ο κ. Παπουτσής Γιάννης, Μsc Διοίκησης Εκπαιδευτικών Μονάδων, πρόεδρος του Μορφωτικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Μοναστηρακίου Δράμας και του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας που θα πραγματοποιήσει εισήγηση με θέμα: Οι «Αράπηδες» Μοναστηρακίου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας» και ο κ. Τσικουρίδης Λευτέρης, Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) που θα πραγματοποιήσει εισήγηση με θέμα: «Ηχογεωλογικά Τοπία της Δράμας, Ερμηνεία και Εκτέλεση, το Ηχόχρωμα του Μοναστηρακίου».

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!