Πρόγραμμα «Ελευθερίων» Δήμου Δράμας 2023

0
8282

Δευτέρα 19 Ιουνίου
21:00 Θεατράκι Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης». Ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς» παρουσιάζει μουσικοχορευτική παράσταση στα πλαίσια των Ελευθερίων Δράμας. Συμμετέχουν η χορωδία του συλλόγου με παραδοσιακά και ποντιακά τραγούδια και τα χορευτικά τμήματα με χορούς του Πόντου. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με αφιέρωμα στην μνήμη του συντοπίτη μας ηθοποιού Γεωργίου Κοτανίδη.

Τρίτη 20 Ιουνίου
21:00 Θεατράκι Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης». Ο μουσικοδραματικός σύλλογος Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία» σας προσκαλεί σε ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι στην Μακεδονία με τη συμμετοχή όλου του έμψυχου δυναμικού των χορευτικών τμημάτων και της χορωδίας του συλλόγου μας. Ένα ταξίδι στις λαϊκές παραδόσεις των ντόπιων κατοίκων από τη δυτική ως την ανατολική Μακεδονία, θέλοντας να τιμήσουμε με αυτόν τον τρόπο τους αγώνες που έδωσαν οι Μακεδόνες για την ενσωμάτωση της Μακεδονίας στον εθνικό κορμό πριν από μόλις 110 χρόνια. Την παράσταση θα πλαισιώσουν καταξιωμένοι μουσικοί από την περιοχή μας αλλά και από άλλες περιοχές της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας.

Τετάρτη 21 Ιουνίου
20:00 Θεατράκι Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης». Η Θρακική Εστία Δράμας παρουσιάζει την ετήσια μουσικοχορευτική παράστασή της με τίτλο «…Την καρδιά μ’ την κλειδουμένησήμιρα θα την ανοίξου…»
20:30 Πάρκο Κομνηνών. Στο πάρκο των Κομνηνών ο Σύλλογος Ποντίων Δράμας «Οι Κομνηνοί» διοργανώνει ποντιακή συναυλία με τον Μιχάλη Καλλιοντζίδη και τον Νίκο Αφεντούλη, ενώ η χορευτική ομάδα του συλλόγου παρουσιάζει χορούς από την ευρύτερη περιοχή του Πόντου. Ακολουθεί ποντιακό γλέντι για όλους τους παρευρισκόμενους.

Πέμπτη 22 Ιουνίου
21:00 Αύλειος χώρος Γυμνασίου Αρρένων. Τα τμήματα μουσικών οργάνων και χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκαδικού «Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος» και η χορευτική ομάδα των επιδείξεων των «Εκπαιδευτηρίων Ελληνικής Παράδοσης», παρουσιάζουν σκοπούς, τραγούδια και χορούς από την μουσικοχορευτική παράδοση των νησιών του Βορείου και Βορειοανατολικού Αιγαίου όπως επίσης και των παραλίων της Μ. Ασίας.

Παρασκευή 23 Ιουνίου
19:00 Προαύλιος χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου. Στο πλαίσιο του εορτασμού της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, το ΚΑΠΗ Δράμας ΝΠΔΔ, το Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης», ΕΨΥΚΑ παρουσιάζουν μουσικοχορευτική εκδήλωση όπου θα μας δοθεί η ευκαιρία να σας συστήσουμε ένα Δραμινό καλλιτέχνη με πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα, τον Μανόλη Παργεντάκη. Την εκδήλωση πλαισιώνουν η ορχήστρα του Μανόλη Παργεντάκη, ο Σύλλογος Κρητικών Ν. Δράμας «Η Μεγαλόνησος» και το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας.

Σάββατο 24 Ιουνίου
20:00 Γήπεδο Οικισμού Πανοράματος. Πανοράμεια 2023. 7η Συνάντηση Ηθών και Εθίμων με θέμα «Στους ήχους της γκάιντας». Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πανοράματος Δράμας παρουσιάζει μουσικοχορευτική βραδιά με αναφορά στην ιστορία και διαδρομή της γκάιντας από περιοχή σε περιοχή (Ντόπια, Θράκη, Πόντο, Νησιά). Συμμετέχει η Θρακική Εστία Δράμας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρόπολης.

Δευτέρα 26 Ιουνίου
21:00 Θεατράκι Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης». Ο πολιτιστικός σύλλογος Δράμας «Οι ρίζες μας» παρουσιάζει ομιλία με θέμα «Κοντά στις ρίζες μας» από την υπεύθυνη προγραμματισμού εκδηλώσεων κ. Λίτσα Τσελεμπή καθώς και 2ωρη μουσικοχορευτική παράσταση με όλες τις χορευτικές ομάδες του Πολιτιστικού Συλλόγου Δράμας «Οι ρίζες μας». Συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νικήσιανης «Ο Αράπης» και ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος «Ο Άγιος Αθανάσιος» Αλιστράτης.
19:15 Πλατεία «Ελευθερίας» Δράμας. Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων & Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας «Δράση» σας προσκαλεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών στις παρακάτω εκδήλώσεις: α) Ποδηλατοδρομία σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Πεζών Ποδηλατών Δράμας και ερασιτεχνών ποδηλατών. β) Παραδοσιακοί χοροί. γ) Δράση για παιδιά. δ) Συναυλία με το μουσικό σχήμα «Επτά Όγδοα»

Τρίτη 27 Ιουνίου
19:00 Παράλληλοι δρόμοι της πλατείας καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία. Η παράδοση είναι ένα μονοπάτι που μας οδηγεί στις ρίζες μας και ο χορός είναι ένας τρόπος έκφρασης του σώματος και της ψυχής. «Ο χορός ενώνει» έτσι οι Ποντιακοί Σύλλογοι του Νομού μας στα πλαίσια των «Ελευθερίων» της πόλης μας, ενώνουν τα χέρια τους κόντρα στους δύσκολους καιρούς της παγκοσμιοποίησης. Η παράδοση και η μνήμη μπορεί να μας κρατήσει «όρθιους» διατηρώντας την φλόγα του πολιτισμού όσο πιο ψηλά μπορούμε. Οι χορευτές και οι μουσικοί μας με κατάθεση ψυχής, μας ταξιδεύουν στον Αλησμόνητο Πόντο. Σας περιμένουμε να χορέψουμε όλοι μαζί.

Τετάρτη 28 Ιουνίου
19:30 Πλατεία Χωριστής. Το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων», η Δημοτική Κοινότητα Χωριστής σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας συνδιοργανώνει τον «7ο Φιλανθρωπικό Αγώνα δρόμου Χωριστής». Εκκίνηση από την Πλατεία Χωριστής.
20:30 Θεατράκι Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης». Ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Δράμας «Ο Έβρος» παρουσιάζει με τίτλο «Στο δικό μου το χωριό μου…» την ιστορία και την παράδοση, εικόνες της καθημερινότητας των κατοίκων της ελληνικής υπαίθρου. Μέσα από αφηγήσεις, υποκριτική, τραγούδια και χορούς δίνεται μια άλλη οπτική σε στιγμές και γεγονότα που πέρασαν, αλλά άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στο σήμερα. Αναδεικνύεται το «καλό» και το «κακό» που υπήρχαν σε μια κοινωνία που βρίσκεται ανάμεσα στην παράδοση και τον σύγχρονο-μοντέρνο τρόπο ζωής, ανάμεσα στην «ανατολή» και τη «δύση». Η κοινωνία της ελληνικής υπαίθρου έβαζε τα θεμέλια της σημερινής κοινωνίας. Εξάλλου η ιστορία είναι ένας κύκλος στον οποίο επανερχόμαστε!

Πέμπτη 29 Ιουνίου
18:00 Πλατεία «Ελευθερίας» Δράμας. Η παραδοσιακή διατροφή είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της ταυτότητας κάθε λαού. Ο Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες» Νέας Κρώμνης στα πλαίσια των Ελευθερίων του Δήμου μας σας ταξιδεύει στον Αλησμόνητο Πόντο με γεύσεις και Αρώματα της Ποντιακής Κουζίνας. Σας περιμένουμε να μαγειρέψουμε, να γευθούμε παρέα και να αφήσουμε παρακαταθήκη της παράδοσής μας στα παιδιά μας.

Παρασκευή 30 Ιουνίου
19:00 Venus Tennis club. Ο Α.Ο. Μπριτζ «Αστέρας» Δράμας διοργανώνει GrandPrix 4ης Βαθμίδας εν όψη των εορταστικών εκδηλώσεων των «Ελευθερίων» 2023. Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 30 Ιουνίου, ώρα 19:00, το Σάββατο 1 Ιουλίου, ώρα 18:30 και την Κυριακή 2 Ιουλίου, ώρα10:30.
20:00 Θεατράκι Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης». Η χορωδία των ΚΑΠΗ του ΝΠΔΔ παρουσιάζει την πρώτη Χορωδιακή συνάντηση των ΚΑΠΗ της Βορείου Ελλάδος.
20:30 Πλατεία Αρκαδικού.
-Επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Συνταγματάρχη Ν. Μιχαλόπουλου-Αρκαδικού.
-Ομιλία Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου με θέμα Νικόλαος Μιχαλόπουλος-Αρκαδικός, ο γενναίος συνταγματάρχης της Απελευθέρωσης.
-Κατάθεση στεφάνων.
-Τήρηση ενός λεπτού σιγής.
-Εθνικός ύμνος.
21:00 Πλατεία Αρκαδικού. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαδικού «Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος» διοργανώνει μια πολυχορωδιακή συνάντηση τεσσάρων χορωδιών από τον νομό μας και από όμορους νομούς. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαδικού συμμετέχει με την χορωδία των ενηλίκων.

Σάββατο 1 Ιουλίου
08:00 Πλατεία «Ελευθερίας» Δράμας. Έπαρση Σημαίας με συμμετοχή Στρατιωτικού Τμήματος της Φρουράς Δράμας και της Φιλαρμονικής Δήμου Δράμας.
10:00 Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων Δράμας. Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ.κ. Δωρόθεου. Εκφώνηση Πανηγυρικού της Ημέρας από την κ. Αναστασία Γαλανού, Διευθύντρια 13ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας.
11:30 Δημοτικός Κήπος, Άγαλμα «Ελευθερίας»
-Επιμνημόσυνη δέηση.
-Κατάθεση στεφάνων.
-Τήρηση ενός λεπτού σιγής.
-Εθνικός Ύμνος.
-Λήξη τελετής.
12:15 Πολιτιστικό Κέντρο «Ελευθερία», 1ος όροφος. Ο Δήμος Δράμας, ο Πολιτιστικός Οργανισμός – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και οι «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, Πολιτιστικών και Φυσικών Μνημείων πόλης και περιοχής Δράμας», με αφορμή τον εορτασμό των Ελευθερίων της Δράμας, φιλοξενούν την Έκθεση διπλωματικών εγγράφων της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών «Η Ελλάδα Ελεύθερη: Αναγνώριση και σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων».
Επιμέλεια, επιλογή του αρχειακού υλικού και σχολιασμός: Γιώργος Πολυδωράκης, Εμπειρογνώμονας Πρεσβευτής-Σύμβουλος, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών.
*Η Έκθεση τελούσε υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Εγκαίνια: Σάββατο 1 Ιουλίου 2023, ώρα 12:15
Διάρκεια Έκθεσης: 1-10 Ιουλίου 2023 (11:00-13:00 & 19:00-22:00)
18:30 Άγαλμα «Νίκης» στην περιοχή της Ανάπλασης. Ο «Σύλλογος Δρομέων Υγείας Δράμας» διοργανώνει δυο αθλητικές δράσεις:
α) ημιμαραθώνιο 21 χλμ.
β) λαϊκό αγώνα 5 χλμ.
Εκκίνηση και τερματισμός το άγαλμα της «Νίκης» στην ανάπλαση με φορά προς την περιοχή των Αμπελακίων, Αγίου Τρύφωνα, Χωριστής, Καλλιφύτου, Πανοράματος.
20:00 Πλατεία «Ελευθερίας» Δράμας.
Υποστολή Σημαίας με συμμετοχή Στρατιωτικού τμήματος Φρουράς Δράμας.
20:00 Πλατεία «Ευζώνων» Μοναστηρακίου. O «Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου» διοργανώνει αποκεντρωμένη μουσικοχορευτική εκδήλωση στο Μοναστηράκι και στην ιστορική «Πλατεία των Ευζώνων» υπενθυμίζοντας και αναβιώνοντας τα γεγονότα της 1ης Ιουλίου 1913 προς τιμήν της διμοιρίας των Ευζώνων, που φιλοξενήθηκε τότε στο χωριό, και η οποία ενισχύει τη λογική της στήριξης και της ανάδειξης του ιστορικού τόπου. Έτσι συνδέονται τα σύμβολα της εμπράγματης και της φυσικής κληρονομιάς με τα μηνύματα που εμπεριέχουν, συσπειρώνοντας περαιτέρω την κοινότητα γύρω από ένα ορατό και εμπράγματο πόρο για την ιστορική και πολιτιστική διάσταση της καθ’ ημέρας πράξη, Μετά τις εκδηλώσεις το γλέντι συνεχίζεται με το μουσικό σχήμα «Εμπειροτέχνες».
20:30. Πλατεία «Ελευθερίας» Δράμας. Ο Πολιτιστικός Οργανισμός – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα «Ελευθέρια» Δράμας συνδιοργανώνει με το Δήμο Δράμας αφιέρωμα στον Νίκο Παπάζογλου, βασισμένο στη ζωή του αλλά και στην πορεία του στην μουσική. Μουσικοί του Δημοτικού Ωδείου Δράμας αλλά και άλλοι ξεχωριστοί Δραμινοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν κομμάτια του μέσα στον χρόνο τιμώντας τον σπουδαίο Έλληνα καλλιτέχνη.

Κυριακή 2 Ιουλίου
21:00 Θεατράκι Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης». Η Ένωση Χορευτών Ν. Δράμας «Πυρρίχιος» σας προσκαλεί στην εκδήλωση «Ευξείνιο Σύναγμα» με τίτλο «Ο Μητροπολίτης Παύλος Γ. Αποστολίδης (1963-2022)». Η αρχιερατεία του στην Δράμα (2005-2022). Αφιέρωμα στην μνήμη του. Ακολουθεί ομιλία αλλά και χορός για όλο τον κόσμο.

Δευτέρα 3 Ιουλίου
20:00 Προαύλιο Χώρο του Ι.Ν. Αγίου Χρυσοστόμου. Ο Σύλλογος Γονέων-Κηδεμόνων και Φίλων του Αθλητικού Συλλόγου ΑμεΑ «Αγωνιστές» σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε μια θεατρική παράσταση της ομάδας των παιδιών του συλλόγου. Η εκδήλωση είναι εμπλουτισμένη με μουσική.
20:30 Θεατράκι Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης». Η Ένωση Κυριών Δράμας παρουσιάζει μουσική εκδήλωση με τίτλο «Βόλτα στην Ελλάδα».

Τρίτη 4 Ιουλίου
19:00 Αύλειος χώρος Γυμνασίου Αρρένων. Επίδειξη Πρώτων Βοηθειών από το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δράμας.
19:30 Θεατράκι Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης». Ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας παρουσιάζει το νέο βιβλίο «Τα σημάδια μένουν…» της οικογενειακής συμβούλου Τένιας Μάκρη. Στο βιβλίο της «Τα σημάδια μένουν», η οικογενειακή σύμβουλος Τένια Μάκρη δίνει όλες τις διαστάσεις της συναισθηματικής κακοποίησης: τι σημαίνει, γιατί συμβαίνει, πώς εκδηλώνεται και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. Παράλληλα, προτείνει στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες να αναγνωρίζουν πότε κακοποιούνται, αλλά και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά όλα τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν όταν είναι θύματα αυτού του είδους συμπεριφοράς.
21:00 Αύλειος χώρος Γυμνασίου Αρρένων. Συναυλία με τη Μελίνα Κανά. Η αγαπημένη ερμηνεύτρια, υπόσχεται να μας οδηγήσει και πάλι σ’ έναν κόσμο μεταξωτό με απάτητα βουνά, με ξωτικά κι αερικά, με σαλαμάνδρες κι αφρισμένες μπύρες, σ’ έναν κόσμο που «Αξίζει» κι έχει «Σπίθα», όπως η νέα της δισκογραφική δουλειά σε μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη.
Στις αποσκευές της φέρνει ακόμα τραγούδια – σταθμούς από τις συνεργασίες της με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και τον Σωκράτη Μάλαμα και τα πολυτιμότερα δείγματα της δισκογραφίας της, παρέα με κλασικά κομμάτια του ελληνικού πενταγράμμου.
Μαζί της ο Αλέξανδρος Δάικος, ένας τραγουδοποιός της νέας γενιάς, ο οποίος έχει κάνει ήδη αίσθηση κι έχει αγαπηθεί από το κοινό.

Τετάρτη 5 Ιουλίου
18:00 Αίθουσα πολλαπλών Χρήσεων Δήμου Δράμας. Ο Λαογραφικός σύλλογος Μαυροβάτου «Εξ Αργυρουπόλεως και Καρς» σε συνδιοργάνωση με τους συλλόγους: Ποντιακός Σύλλογος Τεμένους Παρανεστίου Δράμας «Ο Προφήτης Ηλίας», Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Καλλιφύτου Δράμας, Ποντιακός Σύλλογος Λυδίας Καβάλας «Η Τραπεζούντα» σας προσκαλούν στην παρουσίαση βιβλίου του Κοσμά Τσίναλη στην ποντιακή διάλεκτο με τίτλο «Ο Θόδωρον και το κοκκύμελον» και στην προβολή ταινίας με συμμετοχή των παιδιών των συλλόγων.
20:00 Θεατράκι Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης». Χορευτικές ομάδες του «Λυκείου των Ελληνίδων» παρουσιάζουν μέσα από τραγούδια, χορούς, έθιμα, συνήθειες και πτυχές της κοινωνικής ζωής, βασικά στοιχεία του πολιτισμού των Ελλήνων σε όλες τις εκφάνσεις του.
21:00 Σιδηροδρομικός Σταθμός Δράμας. Η «Χορωδία των Τραίνων» του Μ.Ε.Α.Σ. «Ήφαιστος» Δράμας διοργανώνει μια μοναδική μουσική βραδιά, αφιερωμένη στα τραίνα με το μουσικό σχήμα «Επτά όγδοα» όπου τραγουδάμε και χορεύουμε μαζί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!