Προμήθεια απινιδωτών για τους αθλητικούς χώρους των δήμων της περιοχής μας

0
7042

Τη σχετική απόφαση έλαβε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων


Στην προμήθεια αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών ύψους 31.800 ευρώ και φαρμακείων πρώτων βοηθειών ύψους 5.000 ευρώ για την υποστήριξη των δήμων της περιοχής μας στον τομέα του αθλητισμού, αποφάσισε να προχωρήσει τις προηγούμενες ημέρες η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Οι απινιδωτές και τα φαρμακεία πρώτων βοηθειών, θα εξυπηρετήσουν ανάγκες αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας, τραυματισμών κλπ. στους αθλητικούς χώρους. Τα περιστατικά εμφάνισης καρδιολογικών προβλημάτων σε γήπεδα και χώρους άθλησης δυστυχώς δεν απουσιάζουν από την ειδησεογραφία. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι περιπτώσεις αθλουμένων στους οποίους εκδηλώθηκαν τέτοια περιστατικά υγείας τα οποία δυστυχώς είχαν τραγική κατάληξη.
Στην κατεύθυνση αυτή, η απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της περιοχής μας είναι μια κίνηση που θα πρέπει να επικροτηθεί και γιατί όχι να επεκταθεί, ίσως και με πρωτοβουλίες των ίδιων των δήμων. Η διάθεση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών έχει αποδειχθεί πάμπολλες φορές ότι μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές που βρίσκονται σε κίνδυνο εξ’ αιτίας κάποιου ξαφνικού καρδιολογικού προβλήματος. Η διαθεσιμότητα αυτών των μηχανισμών, τόσο μέσα στους αθλητικούς χώρους όσο και σε άλλους δημόσιους χώρους, θα πρέπει να θεωρείται πλέον επιβεβλημένη, όπως βέβαια επιβεβλημένη θα πρέπει να θεωρείται και η εκπαίδευση στον χειρισμό αυτών των συσκευών.
Ευτυχώς ο Δήμος Δράμας διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό απινιδωτών που αυξήθηκαν και με την βοήθεια της εταιρείας Raycap η οποία υπό την αιγίδα της Καρδιολογικής Εταιρείας Ελλάδας τοποθέτησε 28 αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές σε δημόσιους χώρους και χώρους που ανήκουν στον Δήμο Δράμας το 2019.
Βέβαια ένα ακόμη εξίσου σημαντικό βήμα έγινε μέσα στο 2021 από τον Σύλλογο Δραμινών Εθελοντών Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής. Ο σύλλογος ανέλαβε να φέρει σε πέρας ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα που γίνεται από εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές της Δράμας για την εκπαίδευση του πληθυσμού των απινιδωτών που βρίσκονται τοποθετημένοι σε διάφορα δημόσια σημεία της πόλης. Ο Σύλλογος διεξάγει σεμινάρια εκπαίδευσης στην χρήση των συγκεκριμένων μηχανισμών που μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές, παρά τα εμπόδια που δημιούργησε η πανδημία και παράλληλα εξελίσσει ένα καινοτόμο ακόμη και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σχέδιο παρακολούθησης της λειτουργίας των απινιδωτών που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους στη Δράμα. Ο Σύλλογος Δραμινών Εθελοντών Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής, πρέπει να διαχειριστεί τους 36 από τους 40 περίπου απινιδωτές που υπάρχουν εντός της Δράμας, μετά από τις εξουσιοδοτήσεις που έχει πάρει. Θεωρεί δε ότι θα πρέπει να εκπαιδευτεί πάνω από το 50% του πληθυσμού της Δράμας για να προχωρήσει ο σχεδιασμός που υπάρχει για την σωστή χρήση των απινιδωτών.
Ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (ΑΕΑ) είναι μια αυτόνομη, απλοποιημένη, αυτοματοποιημένη και αξιόπιστη συσκευή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από μη επαγγελματίες υγείας, σε θύματα Αιφνίδιας Καρδιακής Ανακοπής εκτός Νοσοκομείου. Η Αιφνίδια Καρδιακή Ανακοπή είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν την σημερινή κοινωνία. Θεωρείται η ξαφνική απροσδόκητη απώλεια της αντλητικής ικανότητας της καρδίας, με αποτέλεσμα το θύμα να έχει απώλεια αναπνοής και αισθήσεων. Οι περισσότερες των περιπτώσεων Αιφνίδιας Καρδιακής Ανακοπής οφείλονται σε απινιδώσιμους ρυθμούς, δηλαδή η καρδία μπορεί να επαναλειτουργήσει φυσιολογικά μετά από έγκαιρη χορήγηση ηλεκτροσόκ (απινίδωση) με τη χρήση απινιδωτή, ενώ το υπόλοιπο των περιπτώσεων οφείλεται σε μη απινιδώσιμους ρυθμούς.
Στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη πολύ χαμηλό ποσοστό διάσωσης αυτών των περιστατικών, δηλαδή περίπου 3%, όταν σε άλλες χώρες αυτό το ποσοστό κυμαίνεται γύρω στο 25%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ