Προμήθεια drone από τον Δήμο Δράμας

Για τις πυρκαγιές και τις φυσικές καταστροφές

0
2160

Ενέκρινε κατά πλειοψηφία την προμήθεια ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους τετρακόπετρου (drone) και την εκπαίδευση ενός υπαλλήλου του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας για απόκτηση άδειας χειριστή το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας κατά την τελευταία συνεδρίασή του.

Η προμήθεια του μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην διάρκεια φετινής αντιπυρικής περιόδου η οποία ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου, κρίθηκε σύμφωνα με όσα είπε ο εισηγητής του θέματος και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Τάσος Χατζηγιάννης, ότι θα συμβάλει θετικά στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές και βέβαια με δασικές πυρκαγιές. Την ίδια αποψη εκφράζει με εισήγησή της και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Δράμας, η οποία σε σχετική εισήγησή της ανέφερε ότι “κρίνεται σκόπιμη η αγορά ενός συστήματος μη επανδρωμένου αεροσκάφους – drone και η εκπαίδευση ενός υπαλλήλου για τον χειρισμό του”. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά την ίδια εισήγηση μπορεί να χρησιμεύσει σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς δίνοντας άμεση εικόνα και πληροφορίες για το μέγεθος της, το είδος της καύσιμης ύλης, την παρουσία σπιτιών ή οικισμών που πιθανόν απειλούνται και χρειάζεται να εκκενωθούν με μέριμνα του δήμου και της αστυνομίας ενώ βοηθά στη λήψη απόφασης από το Δήμαρχο για οργανωμένη απομάκρυνση πληθυσμού από περιοχή που κινδυνεύει από δασική πυρκαγιά, δίνει πληροφορίες για την εκτίμηση και αποκατάσταση των ζημιών.
Επίσης σε περίπτωση πλημμύρας μπορεί να φανεί χρήσιμο γιατί δίνει άμεσα πληροφορίες για το μέγεθος της πλημμυρισμένης περιοχής την εκτίμηση και αποκατάσταση των ζημιών ενώ μπορεί να εντοπίσει άμεσα για τυχόν επιζώντες ακόμα και τη νύχτα με την χρήση θερμικής κάμερας μέσα στο νερό ή σε δύσβατες περιοχές .
Επιπλέον σε περίπτωση έντονων χιονοπτώσεων δίνει άμεση εικόνα για την επικρατούσα κατάσταση στους δρόμους μπορεί να εντοπίσει τα σημεία οδικού δικτύου που πιθανόν να έχει διακοπεί η κυκλοφορία και βοηθά στη λήψη απόφασης για τον καλύτερο συντονισμό και διάθεση των μέσων και μηχανημάτων του δήμου. Πέραν των παραπάνω που σχετίζονται με θέματα Πολιτικής Προστασίας ένα ΣμηΕΑ μπορεί επιπλέον να φανεί χρήσιμο και στον τομέα του Περιβάλλοντος και ειδικότερα στην προστασία και διαχείριση των υδάτινων πόρων…”.
Η συνολική εκτιμώμενη δαπάνη της προμήθειας σύμφωνα με μελέτη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου, ανέρχεται σε 5500,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και θα βαρύνει πίστωση του προϋπολογισμού του Δήμου.
Ο επικεφαλής της παράταξης Project Δράμα 2020 και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, είπε ότι δεν διαφωνεί με την προμήθεια όμως, το βασικότερο είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει αρμόδια υπηρεσία με εξειδικευμένους υπαλλήλους, εκτός από τον υπάλληλο που θα εκπαιδευτεί. Εξέφρασε επιφύλαξη για το κατεπείγον του θέματος καθώς θα μπορούσε να συζητηθεί και εντός του Σεπτεμβρίου
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης Πόλη+Ζωή κ.κ. Μιχάλης Μλεκάνης, Γιώργος Καλαϊτσίδης και Γιάννης Μυστακίδης είπαν ότι, το θέμα εμπίπτει στους περιορισμούς, δεν είναι κατεπείγον και έκτακτο που θα φέρει οφέλη στο Δήμο και ότι είναι αδύνατον μέχρι 31 Οκτωβρίου να γίνει η προμήθεια και η εκπαίδευση του υπαλλήλου. Επίσης ότι το θέμα δεν αφορά μόνο την αντιπυρική περίοδο. Κατέθεσαν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο θα είναι αξιοποιήσιμο από τον Δήμο…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ