Προς μηδενικές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη του ’23

0
1455

– Συνέκλιναν χθες οι δημοτικές παρατάξεις που συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας
– Τι λένε στα «Χ» οι κ.κ. Αν. Χαραλαμπίδης, Μ. Μλεκάνης και Αλ. Τσιαμπούσης


 

Συζήτηση για την επιβολή φόρων, τελών και δικαιωμάτων του οικονομικού έτους 2023, έγινε χθες στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας, με τις τρεις δημοτικές παρατάξεις που συμμετέχουν σε αυτήν, να συγκλίνουν στο σύνολό τους, αποφασίζοντας μηδενικές αυξήσεις, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι δημότες.
Η απόφαση αυτή, που θα τεθεί και στη συνέχεια και στο Δημοτικό Συμβούλιο, λήφθηκε παρά το γεγονός ότι η επιβάρυνση του δήμου από την αύξηση του ενεργειακού κόστους είναι μεγάλη.
Ειδικότερα, από πλευράς υπηρεσιών του δήμου επισημάνθηκε στη σχετική εισήγηση ότι από τη σύγκριση των στοιχείων (εσόδων-εξόδων 2023), το απαιτούμενο ποσοστό αύξησης προσδιορίζεται σε 31%. Ωστόσο, η προτεινόμενη αύξηση για το 2023 θα μπορούσε να είναι μηδενική, εφόσον προταθεί από την Οικονομική Επιτροπή, με το σκεπτικό ότι η διαφορά εσόδων-εξόδων που προκύπτει εκτιμάται ότι μπορεί να καλυφθεί από τη μεταφορά άλλων πιστώσεων, αφού πλέον αυτό επιτρέπεται με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις της πολιτείας.

Για το ζήτημα αυτό, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας, κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης, είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας»: «Προτάθηκε μηδενική αύξηση για τα δημοτικά τέλη, γιατί πλέον η νομοθεσία μάς δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε κάποιους άλλους κωδικούς, για να καλύψουμε τις όποιες αρνητικές διαφορές προκύπτουν. Με βάση τον υπολογισμό εσόδων και εξόδων για το 2023, δημιουργείται ένα έλλειμμα της τάξης του 31%, άρα θα πηγαίναμε σε μία αντίστοιχη αύξηση των δημοτικών τελών. Εξαντλήσαμε, λοιπόν, τα περιθώρια που μας δίνει ο νόμος και αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε άλλους κωδικούς και έσοδα για να μηδενίσουμε τη διαφορά του 31% που φαίνεται για τα έσοδα της επόμενης χρονιάς. Να πούμε εδώ ότι ο προϋπολογισμός βάση νόμου πρέπει να είναι ισοσκελισμένος».

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη + Ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης είπε στα «Χ» για το ίδιο θέμα: «Για το θέμα των τελών που συζητήθηκε χθες στην Οικονομική Επιτροπή, προτάθηκε από την υπηρεσία τελικώς μηδενική αύξηση των τελών με βάση τον νέο νόμο που επιτρέπει πλέον και για τις δαπάνες στις ανταποδοτικές υπηρεσίες να μπορούν να αναπληρώνονται και από άλλους κωδικούς. Με αυτή τη λογική, προτάθηκε από την υπηρεσία και αποφασίστηκε από την Οικονομική Επιτροπή η μηδενική αύξηση των τελών. Σε διαφορετική περίπτωση θα είχαμε αύξηση 31%. Εμείς ως παράταξη επιφυλαχτήκαμε να τοποθετηθούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, επειδή δεν αιτιολογούνται επαρκώς οι πηγές από τις οποίες θα καλυφθεί το ποσό της διαφοράς εσόδων-εξόδων και θέλουμε να διευκρινιστεί ακριβώς από πού θα προκύψουν τα έσοδα που λείπουν για να μην υπάρξουν προβλήματα. Επίσης, είπαμε ότι, ενώ στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε αποφασίσει ότι για τη διάθεση των αθλητικών χώρων θα έπρεπε να υπάρχει κανονισμός για τα έσοδα διάθεσής τους και να μην εξετάζεται κατά περίπτωση το κάθε αίτημα παραχώρησής τους, αυτό δεν συμπληρώθηκε σε όλο το πακέτο των τελών και ζητήσαμε να συμπληρωθεί».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα», κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, είπε στα «Χ» για τη συζήτηση επιβολής φόρων, τελών και δικαιωμάτων του οικονομικού έτους 2023, που συζητήθηκε στην χθεσινή Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας: «Υπήρξε μια ομοφωνία στο γεγονός ότι δεν πρέπει να πάμε σε αυξήσεις, γιατί η κατάσταση είναι δύσκολη και για τα νοικοκυριά. Είναι δύσκολο να πάμε και σε μειώσεις, επειδή πέρσι είχαμε συμφωνήσει σε μια μείωση της τάξης του 10% περίπου, αλλά και το ενεργειακό κόστος για τον δήμο είναι πλέον αυξημένο, όπως και για τα νοικοκυριά. Κατά συνέπεια, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει δώσει τη δυνατότητα να ισοσκελίζουμε τα έσοδα με τα έξοδα χρησιμοποιώντας έσοδα από άλλες πηγές και όχι μόνο από τα ανταποδοτικά, αλλά και με τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις, θεωρούμε ότι μπορούμε να βγάλουμε τη διαφορά και το 2023 (με μηδενικές αυξήσεις)».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ