Προσπάθεια επιτάχυνσης στον άξονα Παλαιοκώμης – Μαυρολεύκης

0
3159

Την έγκριση της δέσμευσης 178.560 ευρώ για την κάλυψη της δαπάνης παροχής υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου με στόχο την ενίσχυση της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών στις διαδικασίες ωρίμανσης για τη δημοπράτηση του έργου: «Νέος Οδικός Άξονας Δράμας – Αμφίπολης, τμήμα Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη» έδωσε χθες ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η απόφαση στηρίχθηκε στο γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχουν αποδεχθεί κατά βάση, για ένταξη του έργου στην λίστα των έργων που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι οι υπηρεσίες της ΕΤΕπ θεωρούν βαρύνουσας σημασίας το επίπεδο ωρίμανσης των υπό χρηματοδότηση έργων όπως και στην πληρότητα του φακέλου της σύμβασης.
Όπως επίσης έγινε γνωστό από πλευράς Υπουργείου Υποδομών “Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για τη χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020, είναι εξαιρετικά κρίσιμο θέμα η επίτευξη της χρηματοδότησής του από τα προγράμματα της ΕΤΕπ. Με δεδομένη την επιτακτική ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών ωρίμανσης του έργου, κρίνεται απολύτως αναγκαία η ανάθεση υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την υποβοήθηση της Υπηρεσίας στην υλοποίηση τους, λόγω των ελλείψεων της Υπηρεσίας σε εξειδικευμένα λογισμικά και επιπρόσθετα επειδή στην παρούσα φάση υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασιών στη ΔΟ.Υ. δεδομένου ότι διαχειρίζεται πλέον των 90 συμβάσεων μελετών που βρίσκονται σε διάφορες φάσεις εξέλιξης.
Η κατασκευή του έργου «Νέος Οδικός Άξονας Δράμας – Αμφίπολης, τμήμα Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη» είναι απολύτως αναγκαία αφού με αυτό το οδικό έργο θα αναβαθμιστεί η οδική σύνδεση Δράμας – Εγνατίας Οδού και η σύνδεση μεγάλου αριθμού κωμοπόλεων και οικισμών με την πόλη της Δράμας, γεγονός που θα έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Λόγω της ανεπάρκειας των πόρων του ΕΣΠΑ 2014 -2020, η μοναδική δυνατότητα για την υλοποίηση του έργου είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ)”.
Κατά την τρέχουσα περίοδο το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι σε επαφές και διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την οριστικοποίηση χρηματοδότησης που ανέρχεται σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση μεγάλων παρεμβάσεων σε περιφερειακό επίπεδο.
Στα υπό χρηματοδότηση έργα που θα υλοποιηθούν με την στήριξη της ΕΤΕπ εντάσσεται και η κατασκευή του «Νέου Οδικού Άξονα Δράμας – Αμφίπολης, τμήμα Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ