Home Δράμα Προσπάθεια να παραδοθεί το Σεπτέμβριο του 2026

Προσπάθεια να παραδοθεί το Σεπτέμβριο του 2026

Εντατικά προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης στο «Αρχοντικό» της οδού Περδίκα

0

Παρά τα χίλια μύρια προβλήματα αντιμετωπίζει ο Νομός Δράμας και παραμένουν συσσωρευμένα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, υπάρχουν και θετικές εξελίξεις που αλλάζουν, έστω αποσπασματικά, την αρνητική εικόνα και δημιουργούν αισιοδοξία.
Τουλάχιστον ως προς την διάσωση της ιστορίας του τόπου και ειδικότερα του πλούσιου κτηριακού αποθέματος που έχει η πόλη. Την ίδια ώρα που ιστορικά κτήρια έχουν αφεθεί στην εγκατάλειψη και την πιθανή καταστροφή τους από το χρόνο, αργά ή γρήγορα, κάποια άλλα ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον, παίρνοντας νέα ζωή. Κι αυτό χάρη στην ευαισθησία ορισμένων ιδιωτών, που έχουν δείξει και συνεχίζουν να δείχνουν το ενδιαφέρον τους για την πόλη.
Ο λόγος για την ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ και τον Άρη Θεοδωρίδη, χάρη στον οποίο εδώ και μήνες άρχισαν προσπάθειες αποκατάστασης του ιστορικού «Αρχοντικού», όπως το γνωρίζουν οι περισσότεροι, στην οδό Περδίκα. Την οικεία Παμπούκα δηλαδή, που μετά από μεγάλη προσπάθεια κατάφερε να μισθώσει η ΚΥΚΛΩΨ, από τον ΕΦΚΑ στον οποίο και ανήκει, προκειμένου να την αξιοποιήσει ως εκθεσιακό χώρο και χώρο πολιτισμού, πιθανόν και για τη χρήση των γραφείων της.
Παρότι δεν υπάρχει επίσημη ή ανεπίσημη πληροφόρηση από την ΚΥΚΛΩΨ για την πορεία του έργου, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ των «Χ» και από πηγές που προέρχονται από τον κατασκευαστικό χώρο, οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου προχωρούν απρόσκοπτα. Οι δε ρυθμοί των τεχνικών συνεργείων αυξάνονται όσο ο καιρός δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τι ίδιες πληροφορίες, έχει τεθεί στόχος, οι εργασίες στο κτήριο της οικείας Παμπούκα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο και το κτήριο να έχει παραδοθεί πιθανόν και μέχρι την ετήσια εκδήλωση απονομής βραβείων της ΚΥΚΛΩΨ, που γίνεται τον Σεπτέμβριο. Η πρόοδος των έργων δεν καθιστά ανέφικτο αυτό τον στόχο και όπως φαίνεται το ιστορικό αυτό κόσμημα της πόλης θα έχει αποκατασταθεί μετά το καλοκαίρι.
Το περίοπτο κτήριο της οδού Περδίκα, ευρύτερα γνωστό ως Αρχοντικό, αποτελεί ένα αξιόλογο αρχιτεκτονικό στολίδι της Δράμας που είχε δυστυχώς παραδοθεί στην εγκατάλειψη και την φθορά του χρόνου για πολλές δεκαετίες, υπομένοντας ένα βαρύ τίμημα αδιαφορίας που οδήγησε σε σημαντικές δομικές και αισθητικές φθορές. Αυτό το ιστορικής σημασίας κτίριο, όπως έχει επανειλημμένα επισημανθεί από τα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, παραχωρήθηκε μέσω μακροχρόνιας εκμίσθωσης από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) «ΚΥΚΛΩΨ» με έδρα τη Δράμα.
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η απόφαση-ορόσημο για τη μακροπρόθεσμη παραχώρηση του Αρχοντικού λήφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ κατά τη συνεδρίασή του στις 2 Φεβρουαρίου του 2023. Με αυτή την πρωτοβουλία, ο οργανισμός ανταποκρίθηκε σε ένα πάγιο αίτημα της ΚΥΚΛΩΨ, το οποίο είχε υποβληθεί ήδη από το 2021, για την πολύχρονη παραχώρηση του χώρου έναντι αντιτίμου. Ωστόσο, η αρχική προσπάθεια δεν ευοδώθηκε. Η ΚΥΚΛΩΨ ζητούσε από το 2021 την παραχώρηση για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ετών, ενώ η αρχική πρόταση του ΕΦΚΑ ήταν διαφορετική. Αυτή η απόκλιση στις προσδοκίες αποτέλεσε τον κύριο λόγο για τον οποίο η συμφωνία για την παραχώρηση του «Αρχοντικού» δεν προχώρησε το καλοκαίρι του 2021.
Μετά το αρχικό τέλμα στις διαπραγματεύσεις για την εκμίσθωση του χώρου στην ΚΥΚΛΩΨ, ακολούθησε πληθώρα συναντήσεων και διαβουλεύσεων με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, με στόχο την ταχεία ανεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο ζήτημα της μακροχρόνιας παραχώρησης του Αρχοντικού. Σε αυτή την προσπάθεια συνέβαλαν και κυβερνητικοί παράγοντες. Αξίζει να σημειωθεί ότι και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, εντός του 2021, είχε εγκρίνει ομόφωνα ψήφισμα μείζονος σημασίας, ζητώντας την παραχώρηση του κτιρίου στην ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ» για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από αυτό που προέβλεπε η αρχική απόφαση του ΕΦΚΑ.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, για το ίδιο θέμα, πραγματοποιήθηκε μια αποφασιστικής σημασίας συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, μεταξύ του τότε αρμόδιου Υπουργού Κωστή Χατζηδάκη και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η οποία αποτέλεσε καθοριστικό σημείο στην εξέλιξη της υπόθεσης. Εν τέλει, ο ΕΦΚΑ συμφώνησε στην παραχώρηση χρήσης του «Αρχοντικού» στην ΚΥΚΛΩΨ για διάρκεια 50 ετών, με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον δέκα έτη, επικυρώνοντας την απόφαση τον Φεβρουάριο του 2023.
Το όραμα της ΚΥΚΛΩΨ, πίσω από το αίτημα για την παραχώρηση του ακινήτου, ήταν η πλήρης αποκατάσταση των εκτεταμένων αλλοιώσεων που υπέστη το κτήριο και η μετατροπή του σε ένα πολύπλευρο κέντρο πολιτισμού, προσβάσιμο και αξιοποιήσιμο από το σύνολο των Δραμινών πολιτών. Παράλληλα, ο αρχικός της σχεδιασμός περιλάμβανε την αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου στη βόρεια πλευρά του ακινήτου, με σκοπό τη δημιουργία ενός δημόσιου χώρου πρασίνου και αναψυχής.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version