Προσπάθεια συμμαζέματος των media με το μητρώο έντυπου τύπου και ιστοσελίδων

0
1097

Τι απάντησε στα «Χ» ο κ. Δ. Γαλαμάτης, κατά την επίσκεψή του στη Δράμα την Παρασκευή


Τις εξελίξεις που δρομολογούνται για τον περιφερειακό τύπο και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, περιέγραψε απαντώντας σε ερώτηση των ΧΡΟΝΙΚΩΝ της Δράμας ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κ. Δημήτρης Γαλαμάτης κατά την επίσκεψή του στη Δράμα την Παρασκευή.
Ο ίδιος τόνισε ότι μέριμνα της κυβέρνησης είναι να συμμαζευτεί το θολό τοπίο που υπάρχει σήμερα και να δημιουργηθεί μητρώο έντυπου τύπου και ιστοσελίδων για πρώτη φορά στη χώρα μας.
Πιο συγκεκριμένα όπως είπε ο ο γενικός γραμματέας επικοινωνίας και ενημέρωσης: «Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα τον περιφερειακό έντυπο τύπο, αλλά και τα υπόλοιπα μέσα, με συγκεκριμένες δράσεις, πολιτικές και παρεμβάσεις. Σήμερα για παράδειγμα είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα στήριξης, της απώλειας εισοδήματος και της κάλυψης μέρους αυτού του εισοδήματος των εφημερίδων, απότοκο αποτέλεσμα της εισβολής στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης που οδήγησε σε αύξηση του χαρτιού.
Το νομοσχέδιο για το μητρώο έντυπου τύπου και ιστοσελίδων είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή και να συζητηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες ή λίγες εβδομάδες. Το μητρώο επιχειρεί να πετύχει ένα συμμάζεμα στο χώρο του έντυπου περιφερειακού τύπου και πολύ περισσότερο των ιστοσελίδων για πρώτη φορά στη χώρα μας. Πλέον θα εντάσσονται σε μητρώα με βάση κριτήρια που έχουν να κάνουν με την κυκλοφορία, με το προσωπικό που απασχολούν, με τους τζίρους που έχουν οι επιχειρήσεις των ιστοσελίδων. Γενικότερα θα εντάσσονται με βάση ποιοτικά στοιχεία που μπορούν να καταστήσουν τις επιχειρήσεις βιώσιμες, προκειμένου με την ένταξή τους στο μητρώο να ξεκαθαρίσει ένα τοπίο που εν πολλοίς είναι θολό σήμερα. Από εκεί και πέρα θα έχουν το προνόμιο, οποτεδήποτε υπάρχει αυτή η δράση, της κρατικής υποστήριξης και χρηματοδότησης. Είναι ένα νομοσχέδιο που προήλθε μετά από μακρά διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους κλπ. Η διαβούλευση αυτή είναι ακόμη ανοικτή. Θα έχει την κατεύθυνση του νοικοκυρέματος και του συμμαζέματος ενός θολού, σήμερα, τοπίου. Θα ακολουθήσει ο νόμος για τις αδειοδοτήσεις των ραδιοφώνων και στη συνέχεια η αντίστοιχη παρέμβαση στο χώρο των τηλεοπτικών μέσων. Έχουν μπει λοιπόν στις ράγες της υλοποίησης, της δράσης και της θέσπισης, όλοι αυτοί οι κανόνες που στο βάθος του χρόνου, το επόμενο διάστημα θα βάλουν τάξη στο συγκεκριμένο χώρο.
Όλες οι παρεμβάσεις που κάνουμε είναι εναρμονισμένες με τις ανάγκες της χώρας και με τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και λίγες ημέρες έχει θέσει στη δημόσια σφαίρα και συζήτηση το European Media Freedom Act. Τον ευρωπαϊκό κανονισμό δηλαδή που θα φέρει σε εφαρμογή με το ξεκίνημα, τους πρώτους μήνες του 2023. Η χώρα μας συμμετέχει με τους θεσμικούς της εκπροσώπους σε αυτή τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται σε όλη την Ευρώπη”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ