Πρωταρχικής σημασίας η αναμόρφωση Τ.Ε.Π. και Μ.Ε.Θ.

0
1714

– Τι σημαίνει η ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης
– Κ. Μπλούχος στα «Χ»: Πρέπει να εξασφαλίζεται η αξιοπρέπεια και η σωστή αντιμετώπιση των ασθενών που έρχονται και έχουν τον πόνο και την αγωνία τους


 

Ένα έργο, ίσως από τα περισσότερο σημαντικά για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Δράμας και σε έναν από τους πιο νευραλγικούς τομείς του, θα υλοποιηθεί, όπως όλα δείχνουν, ταχύτερα από όσο αναμενόταν λόγω της ένταξής του στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Πρόκειται για την Επέκταση – Ανακαίνιση & Αναμόρφωση της Μ.Ε.Θ. και του Τ.Ε.Π. του νοσοκομείου, που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως έκανε γνωστό ο Βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Μπλούχος, ο οποίος σημείωσε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ότι το έργο θα παραδοθεί σε ένα χρονικό ορίζοντα 2 ή 3 ετών.
Η εξέλιξη αυτή ήταν ιδιαίτερα θετική, με τον ίδιο να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Πράττοντας, λοιπόν, όσα σχεδιάσαμε κι όσα υποσχεθήκαμε, τα λόγια και τα όνειρα δικαιώνονται. Ευχαριστίες πολλές στην αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κα Μίνα Γκάγκα, και στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχουν ευαισθητοποιημένα όλα τα ανακλαστικά τους: ακούν, βλέπουν, σχεδιάζουν, συγκινούνται και κάνουν πράξη όσα χρειαζόμαστε». Το ποσό του προϋπολογισμού του έργου ίσως ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μπλούχος.

Αλλά γιατί πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό για την εξυπηρέτηση των πολιτών;
Εξηγώντας τη σημασία του έργου στα «Χ», ο Βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. και επί χρόνια γιατρός του Νοσοκομείου Δράμας αποσαφηνίζει: «Τα περισσότερα νοσοκομεία στην επικράτεια είναι σχετικά παλιά. Είναι δομές στην ουσία παρηκμασμένες και ποτέ δεν υπήρχε στόχευση ικανοποιητικής αναβάθμισής τους. Εδώ μιλούμε για έναν εκσυγχρονισμό και ουσιαστική κτηριακή αναβάθμιση, η οποία θα επιφέρει ένα ουσιαστικό λειτουργικό αποτύπωμα. Το νοσοκομείο μας κτηριακά έχει σε ορισμένους χώρους μια λειτουργική ασφυξία. Είναι χώροι που δεν δίνουν τη δυνατότητα στο υγειονομικό προσωπικό να λειτουργήσει με άνεση. Οι γιατροί και οι νοσηλεύτριες χρειάζονται ζωτικό χώρο για να κινούνται και να προσφέρουν στους ασθενείς. Ακόμα και οι θέσεις αυτών των ανθρώπων που θα εξυπηρετήσουν τους ασθενείς που έρχονται στα επείγοντα είναι πάντα συγκεκριμένες, με βάση τις μελέτες που λένε πώς πρέπει να λειτουργεί ο καθένας στην ομάδα, πού εμπλέκεται στη διαχείριση ενός περιστατικού. Άρα το πλέον αναγκαίο είναι η ύπαρξη ζωτικού λειτουργικού χώρου. Εμείς στη Δράμα, ενώ έχουμε κλινικές, τουλάχιστον στο νέο κτήριο, που έχουν ικανοποιητικούς χώρους σε σχέση με άλλα νοσοκομεία, δεν έχουμε τους ανάλογους χώρους στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Εκεί απαιτείται ζωτικός χώρος λειτουργίας για γιατρούς και νοσηλευτές. Πρέπει να εξασφαλίζεται η αξιοπρέπεια και η σωστή αντιμετώπιση των ασθενών που έρχονται και έχουν τον πόνο και την αγωνία τους. Γι’ αυτό, ο περιβάλλων χώρος είναι πολύ σημαντικός. Αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι σήμερα όλοι οι συνοδοί συνωστίζονται σε μικρούς χώρους και διαδρόμους, οι οποίοι δυσχεραίνουν ενίοτε και το έργο των υγειονομικών, που πρέπει να προσφέρουν σωστά τις υπηρεσίες τους στον ασθενή».
Η επισκεψιμότητα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γ.Ν. Δράμας όπως και στο Τμήμα Εξωτερικών Ιατρείων είναι πολύ υψηλή, εξηγεί ο κ. Μπλούχος, και προσθέτει ότι αυτή προσεγγίζει νούμερα επισκέψεων νοσοκομείων όμορων νομών που είναι πολύ μεγαλύτερης δυναμικότητας. Αυτό, όπως επισημαίνει, επιβάλλει την επέκταση και την αναζωογόνηση αυτών των χώρων με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες για το πώς πρέπει να είναι οι χώροι αυτοί για να είναι επαρκείς λειτουργικά και να εξυπηρετούν το στόχο τους. Η επέκταση του Τ.Ε.Π. θα δώσει ζωτικούς χώρους για να μπορούν να εξυπηρετηθούν όσοι περισσότεροι ασθενείς γίνεται και με τον καταλληλότερο τρόπο, προσθέτει ο Δραμινός Βουλευτής και εξηγεί ότι ο όροφος που περιλαμβάνει το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα και τα Τ.Ε.Π. θα αναμορφωθεί πλήρως για την καλύτερη και την ταχύτερα δυνατή εξυπηρέτηση των ασθενών.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση και ανακαίνιση – αναμόρφωση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Γ.Ν. Δράμας, ο κ. Κώστας Μπλούχος επισημαίνει: «Υπάρχει η αναγκαιότητα εξορθολογισμού των κλινών της Μ.Ε.Θ. που τόσα διαχειρίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πανελλαδικά υπολειπόμασταν σε κρεβάτια Μ.Ε.Θ. Εμείς στη Δράμα είχαμε τη δυνατότητα με τους προσφερόμενους χώρους να εξυπηρετήσουμε τα βαριά περιστατικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αλλά η λογική είναι να έχουμε αξιοπρεπή χώρο και με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες που ορίζουν πόσα κρεβάτια Μ.Ε.Θ. απαιτούνται ανά συγκεκριμένο αριθμό πληθυσμού. Εμείς αυτό θέλουμε να εξυπηρετήσουμε. Να έχουμε τα κρεβάτια που πρέπει να έχουμε με βάση τον πληθυσμό μας, απλώς αυτό δεν γινόταν στον παλιό χώρο της Μ.Ε.Θ., που μπορεί να φιλοξενήσει συγκεκριμένα κρεβάτια. Πλέον έχουμε τη δυνατότητα με την κατ’ όροφο επέκταση να έχουμε τα κρεβάτια σε ένα χώρο όχι απλώς αξιοπρεπέστατο αλλά και εκσυγχρονισμένο».
Όπως επισημαίνει επίσης ο Δραμινός Βουλευτής της Ν.Δ., οι κινήσεις αυτές και η στήριξη της κυβέρνησης στις περιφερειακές δομές υγείας αποτελεί και μια απάντηση σε όλους όσοι έχουν άλλους στόχους και προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο κάνοντας λόγο για υποβάθμιση και μάλιστα σκόπιμη των περιφερειακών νοσοκομείων. «Η στήριξη της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Η στόχευσή μας ήταν να κάνουμε μια σύγχρονη δομή υγείας και αυτό θα κάνουμε».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι για το έργο της επέκτασης – ανακαίνισης & αναμόρφωσης της Μ.Ε.Θ. και του Τ.Ε.Π. του νοσοκομείου είναι εξαιρετικά σημαντική η προσφορά της Raycap και του προέδρου της, κ. Κ. Αποστολίδη, που αποφάσισε, επισκεπτόμενος τη διοίκηση του Νοσοκομείου πριν από δύο χρόνια, την εκπόνηση διερευνητικής μελέτης σε διεθνή εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων, στην οποία η διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας διέθεσε σειρά στοιχείων που ζητήθηκαν και αφορούσαν γεωγραφικά και πληθυσμιακά δεδομένα, στατιστικά για την περίθαλψη των ασθενών, σχέδια, αδειοδοτήσεις κ.ο.κ. Η εταιρεία Raycap ανέθεσε σε ομάδα Ελλήνων ειδικών μελετητών δημοσίων έργων την εκπόνηση μελέτης για την επέκταση του Τ.Ε.Π. αλλά και της Μ.Ε.Θ., που τελικά υλοποιήθηκε και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υγείας.
Πλέον η ένταξη κατασκευής του συγκεκριμένου έργου στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης είναι αυτή που επισφραγίζει την υλοποίησή του στον συντομότερο δυνατό χρόνο και σε ένα διάστημα 2 ή 3 ετών, όπως είπε στα «Χ» ο Βουλευτής κ. Κώστας Μπλούχος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ