Τα επτά έργα που αποφάσισε να προτείνει για ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»
Στην κορυφή των επτά έργων που προτεραιοποίησε ο Δήμος Δοξάτου, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», εφόσον εγκριθεί η ένταξή τους, είναι η κατεδάφιση του παλιού και η ανέγερση νέου κτιριακού συγκροτήματος του Γυμνασίου –Λυκείου Καλαμπακίου προϋπολογισμού 4.950.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα χθες, ο δήμος αποφάσισε να προτείνει επτά έργα ύψους άνω των 15 εκατ. ευρώ στα οποία περιλαμβάνονται κατά σειρά προτεραιότητας τα εξής:
1) Κατεδάφιση παλιού και ανέγερση νέου κτιριακού συγκροτήματος Γυμνασίου –Λυκείου Καλαμπακίου Δήμου Δοξάτου προϋπολογισμού 4.950.000 ευρώ.
2) Διαμόρφωση αθλητικού χώρου και συντήρηση σχολικών μονάδων προϋπολογισμού 900.000 ευρώ.
3) Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας στις υποδομές του υδροδοτικού συστήματος του Δήμου Δοξάτου με χρήση ευφυών συστημάτων διαχείρισης ενέργειας και με αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Φ/Β) προυπολογισμού 2.117.182 ευρώ.
4) Προμήθεια συστημάτων για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας και ανάπτυξη ευφυών εφαρμογών και συστημάτων έξυπνων πόλεων στο Δήμο Δοξάτου προϋπολογισμού 440.346,92 ευρώ.
5) Προμήθεια εξοπλισμού συλλογής μεταφοράς βιοαποβλήτων προϋπολογισμού 290.177,36 ευρώ.
6) Προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων για το Δήμο Δοξάτου προϋπολογισμού 286.900,54 ευρώ. Τα 6 αυτά έργα πρόκειται να υποβληθούν.
Το 7ο έργο που αφορά τη βελτίωση βατότητας αγροτικού οδικού δικτύου Δήμου Δοξάτου προϋπολογισμού 6.126.000 ευρώ υποβλήθηκε ήδη για χρηματοδότηση.
Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Δοξάτου εντάσσεται στην κατηγορία του προγράμματος των λοιπών ηπειρωτικών και νησιωτικών δήμων με πλαφόν επιλέξιμης δαπάνης 12.000.000 ευρώ. Το 7ο έργο που προτείνει και το οποίο έχει ήδη υποβληθεί για ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», προτείνεται από τον δήμο να εξεταστεί καθ’ υπέρβαση του συνολικού πλαφόν των 12 εκατ. ευρώ.
Αιτιολογώντας την πρότασή του αυτή, ο Δήμος Δοξάτου αναφέρει: «Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της ΠΕ Δράμας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης και προέκυψε από την συνένωση των προ υπαρχόντων δήμων Δοξάτου και Καλαμπακίου. Η έκταση του νέου Δήμου είναι 244,1 km2 και ο πληθυσμός του 14.516 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Είναι ένας δήμος κατεξοχήν αγροτοκτηνοτροφικός με πρωτογενή παραγωγή για την οποία κάνουμε προσπάθειες δημιουργίας συνθηκών για την καθετοποίησή της με τυποποίηση προϊόντων. Το 2019 η καλλιεργήσιμη επιφάνεια γης ήταν περίπου 143.000 στρέμματα, ενώ ο κτηνοτροφικός πληθυσμός ήταν το ίδιο έτος 36.000 ζώα, ενώ το πλήθος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ανέρχεται σε 1400 περίπου. Θεωρούμε λοιπόν ότι βασικός μοχλός για την επιτυχία του εγχειρήματος μας είναι η δημιουργία ενός δικτύου αγροτικής οδοποιίας που θα μπορέσει να υποστηρίξει την προσπάθειά μας. Το εκτεταμένο δίκτυο αγροτικής οδοποιίας το οποίο προτείνεται είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας υποδομών που υπάρχουν σήμερα και δημιουργούν προβλήματα στους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι υπάρχουν αγρότες που δυσκολεύονται ακόμα και στην πρόσβασή τους (ακόμα και με μεγάλα οχήματα) στην αγροτική τους εκμετάλλευση».
Μάλιστα, ο Δήμος Δοξάτου κάνει γνωστό ότι κατά την επίσκεψή των εκπροσώπων του στο Υπουργείο Εσωτερικών, συζητήθηκε η προτεινόμενη προτεραιοποίηση, αφού προβλήθηκε η αναγκαιότητα κάθε έργου ξεχωριστά.
Η απόφαση της προτεραιοποίησης των επτά έργων αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δοξάτου.