Προτεραιότητα του υπ. Εργασίας η έκδοση των εκκρεμών συντάξεων

0
1013

Την ταχύτατη έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, παράλληλα με τον δραστικό έλεγχο τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, έθεσε μεταξύ των άμεσων προτεραιοτήτων του ο νέος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Εχοντας διατελέσει στο παρελθόν υπουργός Εργασίας, ο κ. Βρούτσης, πλαισιωμένος από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Νότη Μηταράκη και την υφυπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, προανήγγειλε παρεμβάσεις, διορθώσεις ακόμη και κατάργηση ορισμένων από τα πεπραγμένα της απελθούσης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Ειδικά στο θέμα των καθυστερήσεων, επισήμανε ότι «αποτελούν ανοιχτή πληγή για την αξιοπρέπεια των συνταξιούχων και ολόκληρης της κοινωνίας». Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του έθεσε ως στόχο την εκπόνηση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Σύμφωνα με τον υπουργό, έως την 1η Ιουνίου 2020, το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά και μέσα σε μία διετία το ποσοστό θα φτάσει το 80%. Με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, θα επιδιωχθούν η αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών, η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που είτε εγκαταλείφθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε έμειναν στη μέση, η εφαρμογή ψηφιακών συστημάτων αποτύπωσης στοιχείων, όπως το ασφαλιστικό βιογραφικό, καθώς και η επαναφορά του λευκού μητρώου των επιχειρήσεων, που θα λειτουργεί ως επιβράβευση των συνεπών εργοδοτών, με εφαρμογή κινήτρων, με κυρίαρχο αυτό της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.
Το μέτρο αυτό συνδέεται άρρηκτα με τον επόμενο άμεσο στόχο του υπουργείου Εργασίας, την αυστηρή τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας.
Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Βρούτσης, στις πρώτες αποφάσεις που θα υπογράψει, συγκαταλέγεται η εντατικοποίηση των ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στις τουριστικές περιοχές, καθώς κυρίως εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου οι έλεγχοι είχαν χαλαρώσει.
Στον τομέα της διαφάνειας, ο νέος υπουργός έθεσε ως προτεραιότητα την έκδοση σε μηνιαία βάση των στοιχείων για τις συντάξεις καθώς και τη δημοσιοποίηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.
Στον πυρήνα της κοινωνικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον νέο υπουργό, είναι η στήριξη της οικογένειας, ενώ το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα αποτελέσει ξανά το βασικό εργαλείο άσκησης αποτελεσματικής κοινωνικής παρέμβασης.Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιό της, η απελθούσα υπουργός Εφη Αχτσιόγλου υπεραμύνθηκε των πολιτικών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, συνεχάρη τη νέα ηγεσία του υπουργείου κι ευχαρίστησε τους εργαζομένους για τη συνεργασία. kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!