Προβληματισμός για τη μείωση του ωραρίου

0
646

– Αν. Σκουλίδης: «Στη Δράμα θα έχουμε καταλήξει σε αποφάσεις μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου»
– Γ. Βοζίκης: «Tο θέμα δεν είναι η μείωση των ωραρίων. Δεν λύνονται τα προβλήματα αν κλείσουν δύο ώρες παραπάνω τα καταστήματα για να μειωθούν τα κόστη»


Δεν έχει αποσαφηνιστεί για την ώρα, όχι τουλάχιστον επισήμως, η στάση που θα κρατήσει ο Εμπορικός Σύλλογος της Δράμας, σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό κόστος, κατά το προσεχές διάστημα.
Επίσημες αποφάσεις δεν υπάρχουν ακόμη, μιας και το ζήτημα αυτό προέκυψε μετά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, σύμφωνα με όσα είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αντώνης Σκουλίδης. Από την άλλη πλευρά η παράταξη «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Δράμας» ξεκαθάρισε την θέση της ήδη για το θέμα αυτό. Το μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, κ. Γιώργος Βοζίκης, από την εν λόγω παράταξη τόνισε στα «Χ» ότι η λύση στο πρόβλημα δεν είναι η μείωση του ωραρίου λειτουργίας. Πρόκειται για συζήτηση που άρχισε τις προηγούμενες ημέρες, μετά από σχετική πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προς τα μέλη του για περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τις απογευματινές και βραδινές ώρες, προκειμένου να μειωθεί το κόστος ενέργειας των καταστημάτων.
Τώρα στην Δράμα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αντώνης Σκουλίδης δήλωσε στα «Χ» ότι οι έμποροι της Δράμας έχουν εισέλθει σε μια συζήτηση για το θέμα αυτό, αλλά βρίσκονται σε συνεννόηση και με τους εμπόρους της Καβάλας και συγκεκριμένα με τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας, περιμένοντας την κατάληξη της συζήτησης που γίνεται με το Υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν.
«Σε κάθε περίπτωση στη Δράμα, θα καταλήξουμε σε αποφάσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, θα έχουμε μια απόφαση. Η λογική της πρότασης για μείωση του ωραρίου, είναι ότι τις πρωινές ώρες 8-10 υπάρχει μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας και δεν υπάρχει η ανάλογη επισκεψιμότητα. Εξετάζεται και το συνεχόμενο ωράριο όπως εξετάζεται και η μείωση λειτουργίας τα απογεύματα. Θα δούμε πού θα καταλήξουμε. Οι απόψεις των εμπόρων στις συζητήσεις που γίνονται, δεν συγκλίνουν παρά μόνο στο γεγονός, ότι πρέπει να γίνει μείωση του ωραρίου λειτουργίας» τονίζει ο κ. Σκουλίδης.

Είναι όμως η μείωση ωραρίου των καταστημάτων μονόδρομος για την επίλυση των προβλημάτων του ενεργειακού κόστους;
O κ. Γιώργος Βοζίκης, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας και της παράταξης «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Δράμας» έχει διαφορετική άποψη. Όπως υπογραμμίζει στα «Χ»: «Αυτή η συζήτηση έχει ανοίξει εδώ και κάποιες ημέρες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Επισήμως τέτοιο θέμα στο ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας δεν έχει έρθει. Όμως εμείς σαν παράταξη λέμε ότι το θέμα δεν είναι η μείωση των ωραρίων. Δεν λύνονται τα προβλήματα αν κλείσουν δυο ώρες παραπάνω τα καταστήματα για να μειωθούν τα κόστη. Το θέμα ξεκινάει από αλλού. Οι Εμπορικοί Σύλλογοι είναι συνδικαλιστικά όργανα που στηρίζουν τα συμφέροντα των μικρών εμπόρων. Οι μεγάλοι εμπορικοί σύλλογοι, μαζί με την ΕΣΕΕ αντί να πουν ότι πρέπει να μειώσουν το ωράριο θα έπρεπε να πουν «Φτάνει πια». Θα έπρεπε να ασκήσουν πιέσεις και να κάνουν κινητοποιήσεις».
Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των «Χ» σημειώνει ότι η μείωση του ωραρίου θα οδηγούσε οπωσδήποτε και σε μείωση του ωραρίου εργασίας για τους εργαζόμενους στα καταστήματα.

Μάλιστα σε ανακοίνωσή της χθες η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Δράμας» επεσήμανε για το ίδιο θέμα:
«Με αφορμή το θέμα της μείωσης του ωραρίου των καταστημάτων, που προέκυψε αυτές τις μέρες μετά την εισήγηση των Εμπορικών Συλλόγων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και τη συζήτηση που έχει ανοίξει και στον εμπορικό κόσμο της Δράμας, εμείς ως Συνεργασία Εμπόρων Δράμας, παράταξη που δραστηριοποιείται στον Εμπορικό Σύλλογο Δράμας, έχουμε την εξής θέση:
Οι εισηγήσεις των μεγάλων Εμπορικών συλλόγων για μείωση του ωραρίου των καταστημάτων, ώστε να συμβάλλουν στην ενεργειακή κρίση και τη μείωση του ενεργειακού κόστους, λειτουργεί ως «Δούρειος Ίππος» για να περάσει η λογική να βάλουν πλάτη οι μικροί έμποροι στη λαίλαπα που μας έφερε η κυβέρνηση. Αυτή η θέση, το μόνο που κάνει είναι να προωθεί τη λογική της ενσωμάτωσης στη νέα κατάσταση που φέρνει η ενεργειακή κρίση, με σκοπό να κρυφτεί ότι, ανεξάρτητα από το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, οι μικροί επαγγελματίες θα συνεχίσουμε να βιώνουμε τον βραχνά των χρεών, τη δυσβάσταχτη ακρίβεια, την απειλή του λουκέτου. Εμείς, ως Συνεργασία Εμπόρων Δράμας, λέμε «Φτάνει πια». Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι ένας Εμπορικός Σύλλογος που θα διεκδικεί, θα πιέζει και θα είναι μπροστάρης για τα συμφέροντα των μικρών εμπόρων, και όχι διεκπεραιωτής ωραρίων και ανακοινώσεων. Απέναντι στη λογική της ενσωμάτωσης, σήμερα πρέπει να μπει ακόμη πιο επιτακτικά στο επίκεντρο της συζήτησης η διεκδίκηση και πίεση προς την κυβέρνηση για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των μικρών εμπόρων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ