Προβληματισμός για την αύξηση των κρουσμάτων στην Καβάλα

0
2398

Χωρίς νέα κρούσματα κορωνοϊού μέχρι χθες η Δράμα.
Κώστας Βενετίδης στα «Χ»: «Δεν υπάρχει σκέψη για τοπικά lockdown»

Σε επαγρύπνηση, ιδιαίτερα μετά το άλμα των κρουσμάτων κορωνοϊού και την εμφάνιση αρκετών περιστατικών στη γειτονική Καβάλα, είναι οι δομές υγείας και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες στη Δράμα και η Περιφέρεια ΑΜΘ. Στον προαύλειο χώρο του Νοσοκομείου της Δράμας έχει εγκατασταθεί εδώ και λίγες ημέρες ένα ειδικό isobox, το οποίο τοποθετήθηκε για την απομόνωση των περιστατικών με Covid-19.
Στόχος της κίνησης αυτής είναι να μην υπάρχει επαφή ύποπτων περιστατικών της νόσου με τις υπόλοιπες πτέρυγες του Νοσοκομείου. Ήδη εδώ και αρκετές εβδομάδες επαναλειτουργεί η κλινική covid για περιστατικά που νοσηλεύονται προς εξέταση. Στον ίδιο χώρο, δηλαδή αυτόν της πρώην ουρολογικής κλινικής, νοσηλεύονται περιστατικά, από τα οποία όμως κανένα μέχρι και χθες, Δευτέρα, δεν αποτελούσε επιβεβαιωμένο κρούσμα. Παράλληλα, η είσοδος των ασθενών που επιθυμούν να εξετασθούν (εκτός από το τμήμα επειγόντων περιστατικών), γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού και με υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας.
Τόσο το Νοσοκομείο της Δράμας όσο και τα υπόλοιπα της Περιφέρειας ΑΜΘ είναι σε επαγρύπνηση για πιθανή αύξηση των περιστατικών καθ’ όλη την περίοδο της υγειονομικής κρίσης και ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες, κατά τις οποίες εμφανίζεται καθημερινά αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και διασπορά της νόσου σε ολόκληρη τη χώρα.
Μιλώντας στα «Χ» για την αύξηση των κρουσμάτων, με αφορμή το άλμα των περιστατικών κορωνοϊού που καταγράφηκε ειδικά το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Καβάλα, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Κώστας Βενετίδης είπε ότι η αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή της Καβάλας είναι ένα φαινόμενο το οποίο ενδεχομένως να έχει σχέση με τον τουρισμό, ωστόσο τα περισσότερα προέρχονται από μια συγκεκριμένη βιομηχανική μονάδα. «Οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας της Περιφέρειας, με τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία έχουν κάνει ήδη ιχνηλατήσεις και έχουν πάρει δείγματα από τις στενές επαφές αυτών των ανθρώπων. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα κριθεί κατά πόσο θα ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις. Προς το παρόν, πάντως,δεν υπάρχει σκέψη για κάποιο lockdown. Θα δούμε την εξέλιξη των νέων κρουσμάτων και ανάλογα θα προχωρήσουμε σε επιπλέον μέτρα, εάν χρειασθεί, πάντα σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ» σημείωσε ο κ. Βενετίδης.
Ο ίδιος ανέφερε ότι οι μονάδες υγείας στην περιφέρειά μας έχουν ήδη ενισχυθεί με απαραίτητο εξοπλισμό και προστατευτικά μέσα τόσο από την Περιφέρεια ΑΜΘ όσο και από άλλες πλευρές. Πρόσθεσε επίσης, ότι τις προηγούμενες ημέρες διατέθηκαν και αντιδραστήρια, ειδικά στο νοσοκομείο αναφοράς της Αλεξανδρούπολης, για να μπορούν να εξάγονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων ευκολότερα και γρηγορότερα. Διευκρίνισε, πάντως, ότι για την ενίσχυση των νοσοκομείων, ειδικά σε προσωπικό, την αποκλειστική ευθύνη την έχει το Υπουργείο Υγείας. «H περιφέρειά μας πέρασε μια περιπέτεια με την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην Ξάνθη. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ξάνθη έχει ομαλοποιηθεί πλήρως.
Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ελεγχόμενος, αλλά αυτό το διάστημα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων πανελληνίως» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Βενετίδης και εξήγησε ότι οι πάντες θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι σε επιφυλακή.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία, έως τις 31/8 είναι πλέον υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών).
Επίσης, από 1/8 έως τις 15/8 ισχύει αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (π.χ. γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων (π.χ.άστεγοι, πρόσφυγες κ.ο.κ.) και νοσοκομεία. Επιπλέον, όσον αφορά τα νοσοκομεία, όπου κρίνεται αναγκαίο, δύναται να υπάρχει ένας συνοδός, στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια. Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή). Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας. Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/8.
Ακόμη, από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίστηκε όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαφτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων, ενώ έως και Κυριακή 9/8 υπάρχει απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κ.ο.κ.), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
Παράλληλα, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων έως τις 31/8. Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες έως τις 31/8. Παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.

Παράταση έως τις 31/8 ισχύει και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ
Έως τις 31/8 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων (ΧΑΜ).
Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15/8 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Έως τις 15/8 παρατείνεται, επίσης, η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ PCR των 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τέλος, από 1/8 έως και τις 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ