– Μετά την παράδοση των κλειδιών στην πλατεία Ελευθερίας, προσφεύγουν στα δικαστήρια η εστίαση και τα συναφή επαγγέλματα
– Ηλ. Ηλιάδης στα «Χ»: «Πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση για την επανεκκίνηση»
Μετά τη δράση «Τα κλειδιά της εστίασης» στις 10 Φεβρουαρίου, στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας, όπου παραδόθηκαν τουλάχιστον 270 κλειδιά επιχειρήσεων και αντίστοιχες υπεύθυνες δηλώσεις των επαγγελματιών του κλάδου, που εστάλησαν στην ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων), οι επιχειρηματίες του συγκεκριμένου τομέα, ετοιμάζονται να τα παραδώσουν και στο Μέγαρο Μαξίμου στις 31 Μαρτίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρωτόγνωρη οικονομική δοκιμασία που υφίστανται.
Δεκάδες επιχειρήσεις στη Δράμα, όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη χώρα, παραμένουν κλειστές με το προσωπικό τους να είναι σε αναστολή, ενώ τα μέτρα που λήφθηκαν προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν και πάλι, όταν αυτό κριθεί υγειονομικά επιτρεπτό, δεν ικανοποιεί τους περισσότερους από αυτούς, αν όχι όλους, όπως απέδειξαν οι πρόσφατες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.
Όπως εξηγεί στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο κ. Ηλίας Ηλιάδης, πρόεδρος του Σωματείου Καφετεριών και Κέντρων Διασκέδασης Ν. Δράμας, πλέον η διαμαρτυρία και οι διεκδικήσεις των επαγγελματιών, μεταφέρεται στις δικαστικές αίθουσες, αφού έχει ήδη ληφθεί η απόφαση για προσφυγή στη δικαιοσύνη, προκειμένου να υπάρξουν αποζημιώσεις για τις οικονομικές ζημιές που υπέστη ο κλάδος.
«Υπάρχει μια γενική απογοήτευση -εξηγεί ο κ. Ηλιάδης και προσθέτει- κανείς δεν γνωρίζει τι θα του ξημερώσει. Όλοι φοβούνται το αύριο. Οι επιχειρήσεις που είναι πλήρως κλειστές, έχουν σε αναστολή το 100% του προσωπικού τους, ενώ οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με την μέθοδο του take away έχουν θέσει σε αναστολή το 50-60% του προσωπικού».
Σε ότι αφορά τις προτάσεις των επαγγελματιών του κλάδου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις και να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν, ο πρόεδρος του Σωματείου Καφετεριών και Κέντρων Διασκέδασης Ν.Δράμας, διευκρινίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση για την επανεκκίνηση των καταστημάτων κι αυτό διότι στην περίπτωση που επιτραπεί η επαναλειτουργία τους, θα χρειαστούν ένα κεφάλαιο κίνησης, καθώς θα είναι σαν να ξεκινούν και πάλι από την αρχή και αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι καταστηματάρχες δεν έχουν χρήματα ούτε για να επιβιώσουν. Αναφέρει, επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα ΕΣΠΑ ειδικά για τον κλάδο της εστίασης. Σε ότι αφορά την καταβολή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης προς τους επαγγελματίες, από την Περιφέρεια, επισημαίνει ότι υπάρχει καθυστέρηση που έχει δημιουργήσει αγανάκτηση καθώς ήταν πολλοί οι επαγγελματίες που ανέμεναν τα χρήματα αυτά».
Εν τω μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΕ, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της πανελλαδικής δράσης «ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ» η οποία πραγματοποιήθηκε σε όλη τη χώρα στις 10 Φεβρουαρίου. Παράλληλα δόθηκαν τα βασικά μεγέθη του κλάδου της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων και παρατέθηκαν οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Επίσης προτάθηκαν και τα πρώτα μέτρα στήριξης του Κλάδου κατά την επανεκκίνησή του.
Όπως έγινε γνωστό από την ΠΟΕΣΕ, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2020 ο κύκλος εργασιών του κλάδου της εστίασης σε σχέση με το 2019 κατέγραψε μείωση κατά 2.285.334.018 € ή κατά 37,7%.Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ περισσότερες από 9 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης κατέγραψαν μείωση του κύκλου εργασιών τους το 2020. Για τις επιχειρήσεις αυτές ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών αντιστοιχούσε σε 51,7%.
Το 75,38% των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας. Εκτιμάται ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Αυτές οι θέσεις εργασίας βρίσκονται σε επισφάλεια, καθώς περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης φαίνεται πως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Υπάρχει κίνδυνος απότομης αύξησης της ανεργίας εάν οι επιχειρήσεις που τελούν σε αναστολή ή υπολειτουργούν και έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας προχωρήσουν σε εκτεταμένες απολύσεις εάν αρθούν ή/και δεν επεκταθούν τα μέτρα προστασίας. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα είτε διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είτε υπό το βάρος των συσσωρευμένων υποχρεώσεων και της μειωμένης ζήτησης δεδομένου ότι η επαναφορά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα δεν θα γίνει αυτόματα αλλά σταδιακά.
Τα μέτρα στήριξης που προτείνει η ΠΟΕΣΕ για την επανεκκίνηση του Κλάδου είναι:
1.Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την επανεκκίνηση (κεφάλαιο κίνησης).
2.Επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας με την επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.
3.Κούρεμα των οφειλών που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση και ρύθμιση 120 δόσεων.
4.Απαλλαγή από Δημοτικά Τέλη και Φόρους κατά τη διάρκεια των lockdown και μείωση αυτών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.
5.Επιδότηση ενοικίων, παράταση εμπορικών μισθώσεων και απαγόρευση εξώσεων.
6.Ένταξη του Κλάδου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
7.Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.