Πυρκαγιά σε υπόγειο μονοκατοικίας στην Κοινότητα Αγίας Παρασκευής στη Δράμα

0
3270
πυρκαγια στην Αγία Παρασκευή Δράμας

Έλιωσε από τη θερμότητα η δεξαμενή πετρελαίου. Τυλίχθηκαν στις φλόγες τα πάντα

 

Ακόμη ένα περιστατικό από ανάφλεξη σε σύστημα θέρμανσης που εξελίχθηκε σε πυρκαγιά, τα αίτια της οποίας διερευνώνται, σημειώθηκε στη Δράμα, στις 8.55 το πρωί της Δευτέρας και πιο συγκεκριμένα σε μονοκατοικία της Κοινότητας Αγίας Παρασκευής.

Ειδικότερα, επρόκειτο για πυρκαγιά σε υπόγειο μονοκατοικίας όπου υπήρχε λεβητοστάσιο, δεξαμενή πετρελαίου και οικοσκευές. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Δράμας, που έφθασε στο σημείο άμεσα, αφού ειδοποιήθηκε, διαπίστωσε ότι το υπόγειο της μονοκατοικίας είχε καταστραφεί ολοσχερώς.

Όπως είπε μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας», ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας, κ. Δανιήλ Στούπας, στο υπόγειο υπήρχε δεξαμενή πετρελαίου με 400 λίτρα καυσίμου η οποία έλιωσε στην κυριολεξία από τη θερμότητα. Το πετρέλαιο πλημμύρισε τον υπόγειο χώρο με αποτέλεσμα να τυλιχθούν στις φλόγες τα πάντα. Ευτυχώς η πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε στην υπόλοιπη οικία, αφού μεσολαβούσε μπετόν και δεν υπήρχαν ξύλινες κατασκευές. Από την πυρκαγιά δεν κινδύνεψαν άνθρωποι και ευτυχώς οι απώλειες περιορίστηκαν σε υλικές ζημιές. Στο σημείο του συμβάντος έσπευσαν 2 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας με 9 στελέχη της υπηρεσίας. Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Όπως σημείωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας, το περιστατικό δεν ήταν το μοναδικό που σημειώθηκε σε σύστημα θέρμανσης το τελευταίο διάστημα. Προηγήθηκαν περιστατικά κυρίως σε καμινάδες τζακιών τα οποία, όπως και τα υπόλοιπα θερμαντικά μέσα χρησιμοποιήθηκαν ευρέως την τελευταία περίοδο λόγω της μεγάλης διάρκειας των χαμηλών θερμοκρασιών. Ο κ. Δ. Στούπας συνέστησε πάντως, με αφορμή τα τελευταία περιστατικά να γίνεται έλεγχος της καλής λειτουργίας των συστημάτων θέρμανσης των κατοικιών ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να αποφεύγονται τα δυσάρεστα περιστατικά.

Τα περιστατικά ανάφλεξης δεν ήταν λίγα της τελευταίες ημέρες

Τουλάχιστον τέσσερις ακόμη περιπτώσεις που αφορούσαν ανάφλεξη σε καμινάδες τζακιών υπήρξαν στα μέσα Μαρτίου σύμφωνα με τα συμβάντα στα οποία κλήθηκε να επέμβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Δράμας. Το θετικό ήταν ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν ήταν αυξημένης σοβαρότητας, δεν κινδύνεψαν άνθρωποι. Ωστόσο αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά πόσο αναγκαίοι είναι οι καθαρισμοί πριν από τη χρήση των τζακιών. Ανάλογα περιστατικά είχαν σημειωθεί και τα προηγούμενα χρόνια στη Δράμα, κάτι που δείχνει την διαχρονικότητα του προβλήματος, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα.

Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν από την ελλιπή συντήρηση των θερμαντικών μέσων

Όπως έχουν τονίσει και άλλες φορές στα «Χ» στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εάν οι καμινάδες που έχουν τα τζάκια δεν καθαρίζονται τότε υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης από την αιθάλη που υπάρχει μέσα σε αυτές. Οι καμινάδες των τζακιών θα πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον μια φορά κάθε δυο μήνες κάτι που δυστυχώς οι πολίτες πολλές φορές αμελούν. Επίσης θα πρέπει να γίνεται επιθεώρηση της καμινάδας από ειδικούς για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν κακοτεχνίες και άρα κίνδυνος πυρκαγιάς. Μία περίπτωση κακοτεχνίας για παράδειγμα, είναι όταν η καμινάδα δεν είναι μονωμένη και ακουμπά σε ξύλινη στέγη, με αποτέλεσμα η θερμότητα από την καμινάδα να μεταβιβάζεται στα ξύλα της στέγης και αυτά να αναφλέγονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ