Ραντεβού στην Ελατιά δίνουν και φέτος οι Σαρακατσάνοι

0
463

Το 43ο αντάμωμα θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Ιουλίου


 

Το 43ο αντάμωμα των Σαρακατσάνων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα πραγματοποιηθεί στην Ελατιά της Δράμας στις 21 και 22 Ιουλίου. Το αντάμωμα συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Σαρακατσάνων της Καβάλας «Ο Φλάμπουρας» και ο Σύλλογος Σαρακατσάνων των Σερρών «Ο Κατσαντώνης».
Κάθε χρόνο, Σαρακατσάνοι κάθε ηλικίας, μεταξύ αυτών και πάρα πολλοί νέοι επισκέπτονται τον παραδοσιακό χώρο συγκέντρωσης των Σαρακατσάνων και περνούν όμορφα ακούγοντας παραδοσιακά σαρακατσάνικα τραγούδια και απολαμβάνοντας το μοναδικό φυσικό τοπίο της Ελατιάς. Η «Μπουζάλα» όπως ονομάζεται είναι ένας χώρος στον οποίο ανέβαιναν κατά το παρελθόν οι Σαρακατσάνοι μαζί με τα ζωντανά τους και σήμερα αποτελεί σημείο συνάντησης των νεότερων Σαρακατσάνων με την ιστορία τους.
Το πρώτο Αντάμωμα των Σαρακατσάνων στην Ελατιά έγινε το 1980. Ωστόσο ο χώρος έχει ιστορική σημασία για τους ίδιους, αφού το 70% των Σαρακατσάνων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προερχόταν από τα βουνά της Δράμας και από το δάσος της Ελατιάς, όπου οι Σαρακατσάνοι είχαν περίπου 120.000 γιδοπρόβατα και 12.000 άλογα, όπως έχει δηλώσει στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, ο πρόεδρος της επιτροπής ανταμωμάτων και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσάνων κ. Γιώργος Γκόγκος.
Η Μπουζάλα είναι ένας χώρος στον οποίο ανέβαιναν κατά το παρελθόν οι Σαρακατσάνοι μαζί με τα ζωντανά τους για να περάσουν την περίοδο του καλοκαιριού, από τον Μάιο και μετά. Όπως είναι γνωστό το Αντάμωμα πραγματοποιείται κάθε χρόνο μετά τη γιορτή του Προφήτη Ηλία και ειδικότερα το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την συγκεκριμένη γιορτή. Το ραντεβού των Σαρακατσάνων δίνεται στην περιοχή Κούτρα ή Μπουζάλα, στην Ελατιά, που βρίσκεται κοντά στο γνωστό Δασικό Χωριό, στα ορεινά του Νομού Δράμας.
H συμμετοχή των Σαρακατσάνων στο Αντάμωμα είναι πολύ μεγάλη κάθε φορά. Φθάνουν στο εν λόγω σημείο είτε με ιδιωτικά μέσα είτε με εκδρομικά λεωφορεία και ο ενθουσιασμός τους κάθε φορά παραμένει το ίδιο ζωντανός, όπως και η προσδοκία για την όμορφη συνάντηση στο φυσικό τοπίο της περιοχής. Είναι μία συνάντηση από την οποία οι Σαρακατσάνοι δεν μπορούν να απουσιάζουν, αφού και οι ίδιοι χαρακτηρίζονται από την αγάπη τους για την παράδοση. Είναι γνωστό ότι η νομαδική ζωή τους παλαιότερα, ήταν συνυφασμένη με τα βουνά, όπου κατέφευγαν το καλοκαίρι μαζί με τα ζώα τους, βρίσκοντας για αυτά άφθονη τροφή στην πλούσια βλάστηση.
Πέρσι περίπου 1500 Σαρακατσάνοι, όπως έχει δηλώσει ο κ. Γκόγκος, συμμετείχαν στο 42ο Αντάμωμα. Ο αριθμός ήταν ικανοποιητικός αλλά μικρότερος από τα προηγούμενα χρόνια που μετείχαν στο αντάμωμα της Ελατιάς 3000-5000 Σαρακατσάνοι. Ο ίδιος μάλιστα έχει επισημάνει στα «Χ» ότι οι συνδιοργανωτές φορείς θα πρέπει να συνδράμουν ώστε ο θεσμός αυτός να αναπτυχθεί περισσότερο και να φροντίσουν για την βελτίωση της κατάστασης από πλευράς χώρων υγιεινής και ύδρευσης.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι υπάρχει συνεργασία των Σαρακατσάνων με την Περιφέρεια και το Δασαρχείο, προκειμένου στον χώρο του Ανταμώματος, στην Ελατιά, να γίνει μια μόνιμη εγκατάσταση, στην οποία να υπάρχει αναπαράσταση της ζωής των Σαρακατσάνων στην φύση της Ελατιάς κατά το παρελθόν. Στόχος είναι ο επισκέπτης δηλαδή να μπορεί να δει πως χρησιμοποιούσαν τους αργαλιούς, πως παρασκεύαζαν τα τυριά τους, σε τι χώρους διέμεναν, που είχαν τα «προικιά» τους τα κορίτσια κ.ο.κ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ