Ρεσιτάλ πιάνου «Πιανιστική δεξιοτεχνία» του δραμινού πιανίστα Σταύρου Λαπαρίδη

ΣΕ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΔΡΑΜΑΣ

0
2473

Στα πλαίσια του προγράμματος εαρινών εκδηλώσεων του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, το οποίο βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη και, ειδικότερα, στα πλαίσια του κύκλου μουσικών βραδιών του τρέχοντος προγράμματός του, ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας διοργανώνει το νέο ρεσιτάλ πιάνου του δραμινού πιανίστα Σταύρου Λαπαρίδη, το οποίο φέρει τον τίτλο «Πιανιστική Δεξιοτεχνία».
Πρόκειται για την τρίτη, κατά σειρά, μουσική σύμπραξη του Συλλόγου με τον Σταύρο Λαπαρίδη τα τελευταία έτη και, συγκεκριμένα, για το τρίτο, κατά σειρά, ρεσιτάλ πιάνου που ο Σύλλογος έχει τη χαρά και την τιμή να διοργανώνει, φιλοξενώντας τον εξαίρετο αυτό δραμινό μουσικό, μετά την επιστροφή του στη γενέθλια πόλη ύστερα από πολυετείς μουσικές σπουδές σε Γερμανία και Η.Π.Α.
Στο εν λόγω ρεσιτάλ πιάνου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, 12 Μαΐου και ώρα 19.30, στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, ο Σταύρος Λαπαρίδης έχει επιλέξει και θα ερμηνεύσει έργα για πιάνο των S. Rachmaninoff, F. Chopin και F. Liszt τα οποία ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη πιανιστική δεξιοτεχνία που απαιτούν εκ μέρους του ερμηνευτή. Ειδικότερα δε, όπως ο ίδιος ο Σταύρος Λαπαρίδης επισημαίνει: «Κεντρική ιδέα αυτού του ρεσιτάλ πιάνου είναι η πιανιστική δεξιοτεχνία και, μάλιστα, πιο συγκεκριμένα, οι διάφορες εκφφάνσεις που μπορεί αυτή να έχει σε μία σειρά από διαφορετικά στυλιστικά μεταξύ τους έργα. Θα ακουστούν έργα για πιάνο στα οποία η δεξιοτεχνία αποτελεί αυτοσκοπό. Σε τέτοιου είδους έργα, τεχνικά δύσκολα και απαιτητικά, η πιανιστική δεξιοτεχνία έχει τη δική της αυθύπαρκτη αξία. Υφίσταται ως το κατεξοχήν μέσο για να εντυπωσιάσει, να θαμπώσει τον ακροατή με μία σειρα από διάφορα τεχνικής φύσεως εφέ και δεξιοτεχνικά περάσματα. Θα ακουστούν, επίσης, έργα και άλλα έργα στα οποία η δεξιοτεχνία είναι άρρηκτα συνυφασμένη-εκ της συλλήψεώς της- με την ποιητική μουσική ιδέα. Σε αυτά τα είδη μουσικής, η δεξιοτεχνία αναμένεται κανονικά να είναι το πρωταρχικό υφολογικό χαρακτηριστικό. Σε άλλα πιανιστικά έργα, η δεξιοτεχνία είναι λανθάνουσα καθότι ενδέχεται να μην καταλαμβάνει κάποια προεξέχουσα θέση στο πιανιστικό έργο, αλλά υφίσταται με διαφορετικό τρόπο. Εκεί, η δεξιοτεχνία συνδέεται με μουσικής φύσεως, ερμηνευτικές δυσκολίες, οι οποίες είναι ενδεικτικές μιας δεξιοτεχνίας που κρύβεται κάτω από ένα φαινομενικά μόνο απλό πιανιστικό κείμενο. Ένα κείμενο το οποίο παρά τη φαινομενική απλότητά του, κρύβει μουσικής φύσεως απαιτήσεις και προϋποθέτει καλή τεχνική εκ μέρους του πιανίστα.».
Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας προσκαλεί όλους τους δραμινούς συμπολίτες μας να παρακολουθήσουν το ρεσιτάλ πιάνου του Σταύρου Λαπαρίδη, αδράττοντας την ευκαιρία να ακούσουν μουσικά έργα που συνήθως, λόγω και του βαθμού δυσκολίας τους, δεν ερμηνεύονται στο σύνολό τους και, κατ΄ακολουθίαν, να βιώσουν μία μοναδική μουσική εμπειρία.

Πολύνα Γ. Μπανά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ