Ρίψεις τροφών για την άγρια πανίδα άρχισαν την Τετάρτη οι κυνηγοί

0
1533

Άρχισαν από το Παρανέστι και θα συνεχίσουν σε Σιδηρόνερο και Φαλακρό

O Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου πραγματοποίησε την πρώτη φετινή δράση ρίψης τροφής στον ορεινό όγκο της Δράμας, προκειμένου να συμβάλει στην επιβίωση των ειδών της άγριας πανίδας κάτω από τις παρούσες δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Πρόκειται για ενέργεια που επαναλαμβάνει κάθε χρόνο και την οποία υλοποιεί και φέτος σε τρεις φάσεις: Η πρώτη φάση ρίψης τροφών έγινε στην περιοχή Πολυνερίου, Πλατανιάς και Παρανεστίου την Τετάρτη. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η περιοχή του Σιδηρόνερου και ακολούθως η περιοχή του Φαλακρού, όπου οι συνθήκες ανεύρεσης τροφής είναι ακόμη πιο δύσκολες λόγω της συσσώρευσης του χιονιού, σύμφωνα με όσα αναφέρει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιώργος Ελευθεριάδης.
«Οι τροφές που ρίχνουμε -και το κάνουμε κάθε χρόνο- για να βοηθήσουμε την επιβίωση της άγριας πανίδας είναι σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι κλπ. Μοιράζουμε την τροφή σε δύο ή τρία διαφορετικά μέρη κάθε χρόνο, όταν επικρατούν συνθήκες ψύχους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η τροφή διασκορπίζεται από δύο ή τρία μέλη μας, μαζί με τους θηροφύλακες, με τη βοήθεια διανομέα που υπάρχει στην πίσω πλευρά του οχήματος που χρησιμοποιούμε, αλλά και με τα χέρια, σε σημεία που γνωρίζουμε ότι έχει πολύ χιόνι και σε καταφύγια θηραμάτων. Οι τροφές δεν αφορούν μόνο τα θηράματα αλλά και όλη την υπόλοιπη άγρια πανίδα της περιοχής μας. Στην προσπάθεια βελτίωσης των ενδιαιτημάτων, όπως ονομάζονται αυτές οι ενέργειες, είχαμε τα προηγούμενα χρόνια και την οικονομική στήριξη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης. Τα δυο τελευταία χρόνια λόγω της μείωσης των κυνηγετικών αδειών και της κατάστασης με την πανδημία που ακολούθησε, δεν ενισχυθήκαμε για τους σκοπούς αυτούς. Παρόλα αυτά, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας συνεχίζει την προσπάθεια αυτή με τις δικές του δυνάμεις και τη συνδρομή των μελών του» εξηγεί ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου της Δράμας.
Η κίνηση στήριξης της επιβίωσης της άγριας πανίδας έγινε φέτος με φόντο την πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας, κατά την οποία εκατοντάδες κυνηγοί της Δράμας δεν εξέδραμαν για κυνήγι περισσότερες από τρεις φορές λόγω της απαγόρευσης του κυνηγίου, ειδικά όσοι έβγαλαν κυνηγετική άδεια από τον Οκτώβριο και έπειτα. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των κυνηγών που ανήκουν στους κυνηγετικούς συλλόγους της Δράμας έμειναν ουσιαστικά με τις άδειες στο χέρι, παρά το γεγονός ότι κατέβαλαν για αυτές το προκαθορισμένο αντίτιμο (από 125 έως 175 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερα). Βέβαια, λόγω της ιδιόμορφης κατάστασης μειώθηκε και ο συνολικός αριθμός των κυνηγετικών αδειών. Για παράδειγμα, στον Κυνηγετικό Σύλλογο της Δράμας οι άδειες που εκδόθηκαν ήταν μειωμένες κατά 150 έως 170. Από τις 1200 άδειες κυνηγίου που εκδόθηκαν μέσω του συλλόγου πέρσι, φέτος αυτές δεν ξεπέρασαν τις 930.
Το κλίμα αγανάκτησης στους κυνηγούς της Δράμας συνεχίζεται, για την αντιμετώπιση που είχαν φέτος από την πολιτεία αλλά και για το αντικυνηγετικό κλίμα που διαπιστώνεται να υπάρχει, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας, ο οποίος τονίζει ότι πέρα από τα υπόλοιπα προβλήματα οι κυνηγοί αντιμετωπίζουν και την αδυναμία εξόδου των κυνηγετικών σκυλιών, τα οποία παραμένουν εγκλωβισμένα χωρίς τη δυνατότητα εκγύμνασης.
Οι κυνηγοί της Δράμας, πάντως, εκφράζουν την ελπίδα, στην επόμενη κυνηγετική περίοδο η κατάσταση να είναι ομαλότερη και κυρίως να έχει λήξει η ταλαιπωρία με την πανδημία, όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τον υπόλοιπο πληθυσμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ