«Σα στράτας τη Ξεριζωμού»

Μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο για τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας των Ποντίων

0
3329

Μια πολύ επιτυχημένη βιωματική εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας των Ποντίων με τίτλο «Σα στράτας τη Ξεριζωμού» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δεκάδες συμπολίτες μας το απόγευμα του Σαββάτου 16 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Κρώμνης “Κομνηνοί” και η χορωδία και η θεατρική ομάδα του ΚΑΠΗ Δράμας.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Δράμας και το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Δράμας με το Τμήμα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων και Φροντίδας Οικογένειας. Η παρουσίαση είχε σημείο αναφοράς την Γενοκτονία των Ποντίων και την μαζική δολοφονία του ελληνισμού της Θράκης, της Ιωνίας, του Πόντου και της Καπαδοκίας που ξερίζωσε και αφάνισε περισσότερο από 1.000.000 ανθρώπους. Κάτι ανάλογο με αυτό που γίνεται σήμερα με τον Κουρδικό λαό στην Συρία έλεγαν οι συντελεστές της εκδήλωσης μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ το απόγευμα του Σαββάτου.
Μάλιστα όπως είπε ο κ. Σάκης Βαφειάδης μέλος του Θεατρικού Εργαστηρίου της Νέας Κρώμνης, η γενοκτονία των Ποντίων είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που γνώρισε η ανθρωπότητα. Ελληνίδες βρέφη και παιδιά γνώρισαν την βαρβαρότητα, τις διώξεις, τους βιασμούς, τα τάγματα εργασίας, την εξορία, την προσφυγιά, τον ξεριζωμό και τον θάνατο από τους νεότουρκους του Κεμάλ Ατατούρκ. Από την Ανδριανούπολη μέχρι την Σμύρνη και την Τραπεζούντα, ο ελληνισμός για δυο περίπου δεκαετίες, αντιμετώπισε το οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης του από το καθεστώς των νεότουρκων και των κεμαλικών που κατέληξε σε Γενοκτονία. Την εξέλιξη αυτή αρνείται και σήμερα να παραδεχτεί πεισματικά η Τουρκία ενώ η Ελλάδα δεν κάνει όσα θα έπρεπε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Η παράσταση που συνεπήρε συναισθηματικά το κοινό, βασίζεται σε μια ιδέα του Πόντιου λαογράφου και συγγραφέα Σπύρου Αμαραντίδη και είναι σκηνοθετημένη από τον γνωστό Δραμινό σκηνοθέτη Κωστή Μελιάδη. Η παρουσίαση πλαισιώθηκε από μια ομάδα αξιόλογων ερασιτεχνών Ποντίων ηθοποιών του Θεατρικού Εργαστηρίου Νέας Κρώμνης “Οι Κομνηνοί”. Η παράσταση για όλους τους συντελεστές της αποτέλεσε κατά δήλωση των ιδίων εκδήλωση μνήμης και τιμής. Επίσης μία ελάχιστη προσπάθεια στην ανάδειξη και την αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Επρόκειτο για μια βιωματική προσέγγιση βασισμένη σε μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τις κακουχίες και τον ανείπωτο πόνο του ξεριζωμού. Τις μαρτυρίες αυτές (ανθρώπων που έζησαν τον ξεριζωμό) συνέλεξε πριν από περίπου 40 χρόνια ο κ. Σάββας Παπαδόπουλος από τον Μαυρόβατο, τον οποίο συνόδευε ο συγγραφέας του έργου και εμπνευστής της ιδέας κ. Σπύρος Αμαραντίδης. Η παράσταση βασίστηκε σε μαρτυρίες του Σάββα Φεστερίδη από την Σκοπιά, του Χρήστου Παπανικολάου από το Νικηφόρο, του Ματθαίου Καλτσίδη από την Νέα Σεβάστεια και όχι μόνο… Ποντίων προσφύγων πρώτης γενιάς που έζησαν την Γενοκτονία και μετέφεραν τα γεγονότα.
Συγγραφέας του έργου ήταν ο Σπύρος Αμαραντίδης. Μουσικολόγος ο Νίκος Γιαμαλής. Σκηνοθέτης ο Κωστής Μελιάδης. Στην παράσταση συμμετείχαν ως ηθοποιοί: H Σαπφώ Στεφανίδου, ο Χρήστος Ξανθόπουλος, ο Βασίλης Παπαδόπουλος, η Πόπη Παυλίδου, ο Πολυχρόνης Κοτσαμπάσης, η Βασιλική Τολμαίδου, η Κυριακή Πατουλίδου, η Θεοδώρα Θεοδωρίδου, ο Ηρακλής Κεσαπίδης, η Αναστασία Πατουλίδου, ο Αναστάσιος Παυλίδης και οι μικροί σε ηλικία Γιώργος Θεοδωρίδης, Κων/νος Καρυπίδης, Ορέστης Κικώτης, Αναστάσιος Κικώτης, η Σμαράγδα Παλατσούκα και ο λυράρης Ορέστης Δημητριάδης.
Σημαντική για την υλοποίηση της εκδήλωσης, όπως είπαν τα μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου Νέας Κρώμνης ήταν η βοήθεια: των ζωγράφων Χριστίνας Σαββίδη και Ζωής Μιχαήλ, του Γιώργου Τικταπανίδη για τα σκηνικά, της μοδίστρας Μαρίας Κοντοπούλου, της μακιγιέρ Ποπίας Παπαθεοδώρου, της εταιρείας Ξυλείας Πετρίδη, της ΕΚΑΤ ΜΠΕΤΟΝ και του Νίκου Δάκου απο την Mash Fashion και πολλών ακόμη…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ