Ομόφωνα ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας η έγκριση τοπικού σχεδίου οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών για λόγους προστασίας από επικείμενη καταστροφή εξαιτίας δασικών πυρκαγιών που εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας κ. Άγγελος Σολάκης αντί του αρχικού εισηγητή που ήταν ο αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Καψημάλης.
Το τοπικό σχέδιο δράσης αφορά την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών για λόγους προστασίας από επικείμενη καταστροφή εξαιτίας δασικής πυρκαγιάς. Το σχέδιο καθορίζεται από το πλαίσιο που τίθεται από έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία οριοθετεί την εκπόνηση αυτού του σχεδίου. Όπως είπε χαρακτηριστικά κατά την εισήγησή του ο κ. Σολάκης “Η ανάγκη εκπόνησης του σχεδίου προκύπτει και από το γεγονός ότι ο Δήμος Δράμας θα πρέπει να φροντίσει, ειδικά στις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο να απομακρύνει, εάν και εφόσον αυτό αποφασιστεί, τον πληθυσμό που κατοικεί σε αυτές τις περιοχές”. Όπως είπε εξάλλου ο κ. Σολάκης υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες, επιβάλλουν την σύνταξη ενός τέτοιου σχεδίου και συντονισμένων ενεργειών. Τέτοια περιοχή είναι για παράδειγμα η περιοχή του περιαστικού άλσους του Κορυλόβου αλλά και το αλσύλλιο του θεραπευτηρίου, όπως και πολλές περιοχές τοπικών κοινοτήτων οι οποίες συνορεύουν ή έχουν στις παρυφές τους διάφορα περιαστικά δάση ή αλσύλλια.
Οι δράσεις οι οποίες αποφασίζονται έχουν συγκεκριμένη ιεράρχηση και συγκεκριμένη δομή και όλα αυτά συνηγορούν στην γρηγορότερη επίλυση του θέματος όταν αυτό αναπτυχθεί επικίνδυνα και είναι εις βάρος των πολιτών που διαμένουν στην περιοχή αυτή”
Το τοπικό σχέδιο αφορά καταρχάς το πρώτο βήμα που θα πρέπει να γίνει και είναι η εκτίμηση που γίνεται από τον επικεφαλής αξιωματικό του πυροσβεστικού σώματος προς τον Δήμαρχο της πόλης. Ακολούθως καθορίζεται από τον Δήμαρχο το σημείο όπου θα συγκεντρωθούν όλοι οι φορείς (Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, ΕΚΑΒ κλπ). Εκεί θα πρέπει να ληφθεί, σύμφωνα με την εκτίμηση – εισήγηση του επικεφαλής της Πυροσβεστικής, η απόφαση για την απομάκρυνση ή όχι του πληθυσμού. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται από τον Δήμαρχο αλλά δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Δηλαδή οι κάτοικοι δεν είναι υποχρεωμένοι να υπακούσουν στην σχετική απόφαση. Στην συνέχεια γίνεται η ενημέρωση του κοινού που ενημερώνεται για όλες τις ενέργειες που είναι δρομολογημένες εκ των προτέρων να γίνουν (αφού έχουν συγκεντρωθεί όλες οι πληροφορίες σχετικά, με τον πληθυσμό που στην συγκεκριμένη περιοχή, με τα μέσα που υπάρχουν για την απομάκρυνση του πληθυσμού, για τους προκαθορισμένους χώρους συγκέντρωσης του πληθυσμού, εντός της περιοχής του). Οι επιμέρους ενέργειες δρομολογούνται αυτόματα και κατά την εξέλιξη του συμβάντος. Τελικώς γίνεται η αποτίμηση του έργου. Το σχέδιο που συζητήθηκε και τελικώς εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ανοικτό σε παρατηρήσεις και τροποποιήσεις.
Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου πάντως υπάρχουν και συγκεκριμένες υποχρεώσεις των δημοτών ιδιαίτερα των περιοχών που θεωρούνται περισσότερο επικίνδυνες, ώστε να φροντίσουν προκειμένου η περιουσία τους να μην αποτελέσει σημείο έναρξης μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς…
Στο σχέδιο υπάρχουν στοιχεία και για το ποιοι είναι οι χώροι (αθλητικοί κλπ) στους οποίους θα πρέπει να κατευθυνθούν οι πολίτες σε περίπτωση συμβάντος.
Στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε πριν από την έγκριση του σχεδίου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης είπε ότι αυτό κινείται στην σωστή κατεύθυνση σημειώνοντας ότι υπάρχει δυνατότητα εμπλουτισμού και διαφοροποιήσεων ανάλογα με τις συνθήκες οι οποίες μεταβάλλονται.
Ο επικεφαλής της παράταξης Project Δράμα 2020 κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης είπε ότι πρόκειται για θετικό γεγονός ότι υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο. Επεσήμανε ακόμη ότι πληροφορίες για το σχέδιο οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών θα έπρεπε ίσως να τοιχοκολληθούν σε κάθε κοινότητα (ή και στους ναούς) και σε μέρη όπου συνήθως συγκεντρώνεται ο τοπικός πληθυσμός όταν συμβεί κάτι. Ο κ. Τσιαμπούσης έθεσε και θέματα που αφορούν την ενημέρωση των πολιτών από το 112 το οποίο σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια των πολιτών…
Εδώ βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι η αποστολή ενημερωτικών μηνυμάτων προς τους πολίτες σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης παρότι δοκιμάστηκε τις προηγούμενες ημέρες δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία κάτι που αναμένεται να γίνει προς τα τέλη του 2019…
Ωστόσο προς το παρόν στην Ελλάδα, το 112 λειτουργεί αριθμός κλήσης εκτάκτου ανάγκης, και όπως αναφέρει η Γραμματεία Πολιτικής προστασίας καθ’ όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και συνδέει τον καλούντα, ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης που αυτός αναφέρει με: την Αστυνομία, τo Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ,το Λιμενικό Σώμα, την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 και την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000. Μπορεί να το καλέσει κανείς από το κινητό του ακόμη και αν δεν έχει τις απαιτούμενες μονάδες στην κάρτα του ή από σταθερό τηλέφωνο ακόμη και από καρτοτηλέφωνο χωρίς τηλεκάρτα. Η κλήση στο 112 παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού της θέσης του καλούντος.