Σε ανακύκλωση μικροσυσκευών προχωρά ο Δήμος Δράμας

Τοποθέτησε πιλοτικά κάδους σε πέντε σημεία

0
2566

Στην τοποθέτηση περισσότερο εξειδικευμένων κάδων ανακύκλωσης προχώρησε η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Δράμας. “Πρόκειται για κάδους που συγκεντρώνουν μικρές ηλεκτρικές συσκευές και λαμπτήρες.
Σε συνεργασία με τον φορέα διαχείρισης της ανακύκλωσης αυτών των υλικών τοποθετήθηκαν χθες από τον Δήμο Δράμας ανάλογοι κάδοι σε πέντε σημεία εντός των ορίων του Δήμου. Ένα στο δημαρχείο της Δράμας, ένα στο παλιό δημαρχείο στην πλατεία Ελευθερίας, ένα στην ΔΕΥΑΔ και από ένα στην κοινότητα Χωριστής και στην κοινότητα Ξηροποτάμου” τόνισε χθες ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Δράμας Χρήστος Κυριακίδης. Πρόσθεσε ακόμη ότι σε αυτούς τους νέους κάδους συγκεντρώνονται ανακυκλώσιμα υλικά που δεν συγκεντρώνονται μαζί με τα υπόλοιπα και καλούνται οι δημότες να συγκεντρώνουν ανακυκλώσιμα αυτής της μορφής στα σημεία που προαναφέρθηκαν προκειμένου να γίνεται σωστά η ανακύκλωση.
Μάλιστα όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας μέχρι σήμερα τέτοιου είδους μικροσυσκευές και λαμπτήρες ανακυκλωνόταν μέσα στους γνωστούς μπλε κάδους της ανακύκλωσης ή ακόμη και στους πράσινους κάδους με τα μη ανακυκλώσιμα υλικά. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Δήμος Δράμας προέβη σε συνεργασία με τον φορέα διαχείρισης της ανακύκλωσης αυτών των συσκευών και στην τοποθέτηση των ανάλογων κάδων. Πάντως όπως είπε ο κ. Κυριακίδης, το εγχείρημα του Δήμου Δράμας ξεκινά πιλοτικά προκειμένου να διαπιστωθεί η πραγματική αναγκαιότητα για το εύρος της ανακύκλωσης αυτών των υλικών και αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη τότε θα τοποθετηθούν οι συγκεκριμένοι κάδοι και σε άλλα σημεία ίσως και στις υπόλοιπες κοινότητες ώστε να διευκολυνθούν οι δημότες.
Οι μικροσυσκευές και οι λαμπτήρες θα συγκεντρώνονται από τον φορέα διαχείρισης και το κόστος αυτής της διαδικασίας δεν θα επιβαρύνει οικονομικά τον Δήμο Δράμας σύμφωνα με όσα είπε χθες ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας.
Η εταιρεία Ανακύκλωση συσκευών Α.Ε. είναι όπως κάνει γνωστό η ίδια, “εγκεκριμένος φορέας από τον ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) για την οργάνωση, τη λειτουργία και τον έλεγχο του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) στην Ελλάδα. Εγκρίθηκε ως Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τον Ιούνιο του 2004 και έλαβε ανανέωση της έγκρισης με απόφαση του ΕΟΑΝ. Αντικείμενο της εταιρείας είναι η εναλλακτική διαχείριση ΑΗΗΕ, δηλαδή η συλλογή, η μεταφορά, η προσωρινή αποθήκευση, ο διαχωρισμός και η επεξεργασία των ΑΗΗΕ και των κατασκευαστικών τους στοιχείων, με τελικό στόχο την απομάκρυνση των επιβλαβών για το περιβάλλον ουσιών και την επανένταξη των αξιοποιήσιμων υλικών ως πρώτη ύλη στην παραγωγή νέων προϊόντων”.
Επίσης όπως αναφέρει σχετικά με τους οικονομικούς πόρους της “Οι οικονομικοί πόροι της εταιρείας προέρχονται από τις εισφορές των συμβεβλημένων επιχειρήσεων που παράγουν, εισάγουν και μεταπωλούν ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Με τη συμμετοχή τους στην ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ, οι επιχειρήσεις αυτές εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την εναλλακτική διαχείριση των ΑΗΗΕ βάσει της Ευρωπαϊκής και Ελληνικήςνομοθεσίας. Πρόκειται για ιδιωτική εταιρεία μη επιδίωξης κερδών. Το κέρδος χρήσης δε διανέμεται, αλλά μετασχηματίζεται σε αποθεματικό, το οποίο χρησιμοποιείται υποχρεωτικά για την κάλυψη πιθανών ζημιών επόμενων χρήσεων (Ν. 3220/2004, άρθρο 5), ώστε το σύστημα να είναι σε θέση να συνεχίσει να ανακυκλώνει ΑΗΗΕ”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ