Σε αναμονή για το πετρέλαιο θέρμανσης

Θα αυξηθεί και πόσο το επίδομα για τις ορεινές περιοχές όπως το Νευροκόπι; Ποια είναι τα σενάρια

0
1812

Συνεχείς είναι αυτές τις ημέρες οι ερωτήσεις και το ενδιαφέρον των καταναλωτών στα πρατήρια καυσίμων της Δράμας για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης. Οι ενδιαφερόμενοι προσπαθούν να ενημερωθούν και για τις πιθανές τιμές στις οποίες το πετρέλαιο θα αρχίσει να πωλείται, φέτος προκειμένου να πάρουν τις αποφάσεις τους σχετικά με το μέσο θέρμανσης που θα χρησιμοποιήσουν για την επικείμενη χειμερινή περίοδο.

Παρότι η καλοκαιρία συνεχίζεται βρισκόμαστε ήδη στον Οκτώβριο και όπως είναι γνωστό σε 15 περίπου ημέρες θα αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Ωστόσο επίσημες ανακοινώσεις δεν υπάρχουν από την πλευρά της πολιτείας και κατά συνέπεια οι πρατηριούχοι της περιοχής δεν είναι σε θέση να δώσουν σαφείς απαντήσεις.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο ταμίας του σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Δράμας Κώστας Κάλφας επιβεβαίωσε την έλλειψη επίσημης ενημέρωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης από την πολιτεία, σημειώνοντας ότι αυτό που ακούγεται μέχρι στιγμής είναι ότι θα υπάρξει αύξηση της επιδότησης σε ποσοστό 20-25%
Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαφοροποιήσεις που πιθανόν να υπάρξουν για την χορήγηση του φετινού επιδόματος θέρμανσης είναι η αύξηση του βασικού επιδόματος κατά 20%, δηλαδή από τα 0,16 στα 0,192 ευρώ ανά λίτρο καυσίμου ή αύξηση του επιδόματος κατά 25%, από τα 0,16 στα 0,20 ευρώ το λίτρο. Ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπάρχουν σενάρια για διαφοροποίηση και στα γεωγραφικά κριτήρια προκειμένου να στηριχθούν οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα οι οποίες μένουν σε ορεινές περιοχές.

Η συνάντηση των πρατηριούχων ενόψει της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.) πάντως διοργανώνει την προσεχή Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, πανελλαδική συγκέντρωση του κλάδου, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα της αγοράς καυσίμων, ενόψει και της έναρξης της περιόδου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου.
Όπως έγινε γνωστό από την Ομοσπονδία, τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:
†Η ανεξέλεγκτη παραβατικότητα που εξακολουθεί παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις και δεσμεύσεις της Πολιτείας να μαστίζει την αγορά καυσίμων, εις βάρος των νόμιμων επιχειρήσεων και του καταναλωτή.
†Ο αθέμιτος ανταγωνισμός.
†Η πολυνομία και η γραφειοκρατία, που αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και καθιστούν τους πρατηριούχους έρμαια στις διαθέσεις των ελεγκτικών αρχών.
Στη συγκέντρωση θα παραστούν και θα μιλήσουν:
†Ο Καθηγητής εργατικού και συνδικαλιστικού δικαίου, νομικός και πρώην υπουργός κ. Αλέξης Μητρόπουλος για τα ασφαλιστικά θέματα των πρατηριούχων – εμπόρων καυσίμων.
†Ο φοροτεχνικός κ. Αντώνης Μουζάκης για τα λογιστικά – φορολογικά θέματα του κλάδου.
†Ο Νομικός Σύμβουλος της Π.Ο.Π.Ε.Κ Διδάκτωρ Νομικής – Δικηγόρος κ. Γιώργος Ξανθούλης για τις τελευταίες εξελίξεις στο θεσμικό πλαίσιο της αγοράς και ιδίως στο ζήτημα της συγκρότησης Κοινοπραξιών πρατηριούχων για απευθείας εισαγωγές καυσίμων.– Ο τεχνικός σύμβουλος της Π.Ο.Π.Ε.Κ. ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος-μηχανικός κ. Παναγιώτης Καρανάσιος

Η ερώτηση του ΚΙΝΑΛ στην βουλή
Η δραμινή Βουλευτής Χαρά Κεφαλίδου μαζί με άλλους 19 συναδέλφους της από το ΚΙΝΑΛ είχε καταθέσει προ ημερών ερώτηση στη Βουλή για τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης.
Οι υπογράφοντες βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ζητούσαν να μάθουν αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αύξηση του επιδόματος και αν θα διευρύνει τον κύκλο των δικαιούχων.
Πιο συγκεκριμένα όπως ανέφεραν στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ “Η πρόσφατη επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία που είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η άντληση του 5% της παγκόσμιας ποσότητας πετρελαίου (5,7 εκατ. βαρέλια αργού), προκάλεσε το μεγαλύτερο άλμα στις τιμές του “μαύρου χρυσού’’ από το 1991 και την κρίση στον Περσικό κόλπο.
Οι τιμές σημείωσαν αύξηση ως και 20% πριν υποχωρήσουν από τα υψηλά τους επίπεδα, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ να αυξάνονται ως και 19,5% (στα 71,95 δολάρια το βαρέλι) και τα αντίστοιχα για το αμερικάνικο αργό να ενισχύονται σε ποσοστό 15,5% (στα 63,34 δολάρια το βαρέλι).
Παρά την άμεση παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ και τις διαβεβαιώσεις των παραγωγών ανά τον κόσμο ότι υπάρχουν αρκετά αποθέματα για να καλύψουν το κενό, ειδικοί αναφέρουν ότι θα χρειαστούν μήνες για να εξομαλυνθεί η παραγωγή πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία με άμεσες επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά.
Την ίδια στιγμή, στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνηγορούν στην άποψη ότι μια παρατεταμένη κρίση στην αγορά πετρελαίου θα αυξήσει τον πληθωρισμό και θα παρεμποδίσει την ανάπτυξη, εκφράζοντας το φόβο ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί κάτι περισσότερο από προσωρινή.
Στη χώρα μας οι επιπτώσεις από την κρίση στη Σαουδική Αραβία δεν είναι ακόμα ορατές, με τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων να απορροφούν έως τώρα την αύξηση των 2-3 λεπτών ανά λίτρο.
Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών, με το επιχείρημα ότι ‘’τα αποθέματα πετρελαίου που έχει η χώρα έχουν αγοραστεί στις παλαιότερες τιμές’’, η πανελλήνια ομοσπονδία πρατηριούχων υγρών καυσίμων εκτιμά ότι η αύξηση στην τιμή της βενζίνης σύντομα θα αγγίξει το 5%, ενώ η τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης θα εκτοξευθεί στο 1,2 ευρώ ανά λίτρο, από το 1 ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση.
Στην Ελλάδα, η ραγδαία αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης (από 60 ευρώ/1000 λίτρα το 2011 στα 280 ευρώ/1000 λίτρα το 2019) οδήγησε στη δραστική μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης σε ποσοστό 58%, με το 45,3% των φτωχών νοικοκυριών το 2017 να δηλώνουν οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση το χειμώνα (σύμφωνα με την έρευνα “Υλική στέρηση και συνθήκες διαβίωσης’’ της ΕΛΣΤΑΤ).
Το επίδομα θέρμανσης, το οποίο χορηγήθηκε για πρώτη φορά το 2011, έφτασε στο ποσό των 206,5 εκατ. ευρώ το 2014 για να κατρακυλήσει στα 55 εκατ. ευρώ το 2018 (συν την έκτακτη ενίσχυση 15 εκατ. ευρώ από το υπερπλεόνασμα το Δεκέμβριο του 2018), σε ένα πρωτοφανές ράλι μείωσης σε ποσοστό 73%.
Η επιδότηση από 35 λεπτά ανά λίτρο το 2014 κατέληξε στα 12,5 λεπτά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018, με πάνω από 500.000 νοικοκυριά να λαμβάνουν μειωμένα ποσά για το επίδομα θέρμανσης από 50% ως και 66%.
Την ίδια στιγμή, οι αγρότες ασφυκτιούν από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης από τα 0,066 στα 0,41 ευρώ το λίτρο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένης της πτώσης των τιμών των προϊόντων τους, της αύξησης της τιμής των εφοδίων και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.
11 μήνες πριν, στις 15 Οκτωβρίου του 2018, το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας (συνυπογραφόντων όλων των σημερινών υπουργών στα παραγωγικά-οικονομικά υπουργεία) ζητούσε με ερώτησή της το διπλασιασμό του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, με ταυτόχρονη επαναφορά των διευρυμένων εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του 2014.
Οι βουλευτές της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας χαρακτήριζαν ψευδεπίγραφη την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στηλιτεύοντας την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ, τη μείωση του επιδόματος θέρμανσης και τη μείωση του αριθμού των δικαιούχων λόγω του ‘’κόφτη’’, ζητώντας επιπλέον 60 εκατ. ευρώ ‘’από το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού ή από το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί’’.Στην πρόσφατη ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς της 84ης ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε 17 μέτρα φορολογικού ενδιαφέροντος, χωρίς να κάνει καμία άμεση ή έμμεση αναφορά στην αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, προκαλώντας “παγωμάρα’’ στους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας.
Επειδή η κρίση στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να συνεχιστεί, με άμεσες συνέπειες στην παραγωγή και τα συνολικά αποθέματα πετρελαίου
Επειδή οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας (και όχι μόνο) αγωνιούν για την πορεία της τιμής του πετρελαίου και τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες θέρμανσης του σπιτιού και της επιχείρησής τους, χωρίς να διαθέτουν εναλλακτική ενεργειακή επιλογή
Επειδή το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρχει συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των θεσμών για το σύνολο της οικονομικής και φορολογικής πολιτικής στο πλαίσιο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης
Επειδή δεν έχει ως τώρα εξαγγελθεί κάποιο μέτρο για την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης ή για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Επειδή οι αγρότες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, λόγω της αύξησης των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και της πτώσης της τιμής των προϊόντων τους
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
†Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αύξηση του συνολικού ποσού που θα χορηγηθεί για το επίδομα θέρμανσης, με ταυτόχρονη αύξηση του ποσού που θα δοθεί ανά δικαιούχο;
†Θα διευρυνθεί ο κύκλος των δικαιούχων με τροποποίηση των εισοδηματικών, περιουσιακών και γεωγραφικών κριτηρίων, όπως έχει συζητηθεί;
†Θα επαναφέρει η κυβέρνηση το μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης στους αγρότες;
†Είναι στις σκέψεις της κυβέρνησης η μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως ζητά η πανελλήνια ομοσπονδία πρατηριούχων και εμπόρων καυσίμων;
Την ερώτηση κατέθεσαν
οι βουλευτές:
Χαρά Κεφαλίδου, Μιχάλης Κατρίνης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Κώστας Σκανδαλίδης, Γιώργος Αρβανιτίδης, Χάρης Καστανίδης, Απόστολος Πάνας, Γιώργος Φραγγίδης, Γιώργος Μουλκιώτης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Ανδρέας Πουλάς, Χρήστος Γκόκας, Γιώργος Καμίνης, Δημήτρης Μπιάγκης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Αχμέτ Ιλχάν, Μπουρχάν Μπαράν, Ευαγγελία Λιακούλη.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ