Σε αναμονή και η Δράμα

0
10071

Ανοίγουν μετά τις 31 Μαΐου οι διαγωνισμοί για τα κατασκευαστικά έργα του φυσικού αερίου.
Στόχος πριν το τέλος του έτους να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες.

Λίγο πριν τους διαγωνισμούς των κατασκευαστικών έργων βρίσκεται, σύμφωνα με τη ΔΕΔΑ, η υλοποίηση του έργου διανομής του φυσικού αερίου τόσο στην Περιφέρειά μας όσο και σε άλλες δυο ελληνικές περιφέρειες. Στα τέλη του Μαΐου ολοκληρώνεται η φάση της διαβούλευσης και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί των κατασκευαστικών έργων. Στόχος είναι η έναρξη των κατασκευαστικών έργων και η ταυτόχρονη σύνδεση των παροχών πριν το τέλος του έτους.
Η γνωστοποίηση της ΔΕΔΑ την προηγούμενη εβδομάδα δεν εμφανίζει ιδιαίτερη καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα έναρξης των έργων (παρά την εμφάνιση της πανδημίας), σε σχέση με όσα είχε ανακοινώσει σε δηλώσεις του στα “Χ” τον Ιανουάριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) κ. Μάριος Τσάκας. Ο κ. Τσάκας σημείωνε τότε ότι η έναρξη κατασκευής των μεγάλων έργων φυσικού αερίου αναμένεται το φθινόπωρο του 2020 και αφορά τουλάχιστον 2500 οικιακές παροχές στην Δράμα. Ωστόσο, ο ορίζοντας της ολοκλήρωσης των έργων, τοποθετείται πλέον χρονικά στο 2024 (στις τρεις πρώτες περιφέρειες μεταξύ των οποίων και η δική μας).
Σύμφωνα λοιπόν με όσα έκανε γνωστά η ΔΕΔΑ τις προηγούμενες ημέρες, μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις και συζητήσεις που είχε η εταιρεία με τις Διαχειριστικές Αρχές των αντίστοιχων περιφερειών τους τελευταίους μήνες, τίθενται πλέον σε διαβούλευση τα τεύχη δημοπράτησης στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, ανοίγοντας το δρόμο για την υλοποίηση συνολικών επενδύσεων άνω των 250 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία διευκρίνισε ότι “οι συμμετέχοντες μπορούν να υποβάλουν τις απόψεις τους και τα σχόλιά τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.eprocurement. gov.gr (στον σύνδεσμο «Διαβουλεύσεις»). Η διαδικασία διαβούλευσης θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Μαΐου 2020 και αμέσως μετά, θα βγουν στον αέρα οι διαγωνισμοί για τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα. Στόχος είναι πριν το τέλος του τρέχοντος έτους να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις πρώτες τρεις περιφέρειες και να γίνονται, παράλληλα, συνδέσεις καταναλωτών.
Τα έργα της ΔΕΔΑ στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας θα “τρέξουν” με γρήγορους ρυθμούς ώστε να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2024. Μέσα στην πενταετία, θα κατασκευαστούν 1.161 χιλιόμετρα δικτύου και θα γίνουν περί τις 40.091 συνδέσεις, με έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης, σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών (οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς), στις παρακάτω 18 πόλεις μεταξύ των οποίων και η Δράμα: • Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Ορεστιάδα (περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) • Αλεξάνδρεια, Βέροια, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Κιλκίς και Σέρρες (περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) Άμφισσα, Θήβα, Καρπενήσι, Λαμία, Λειβαδιά και Χαλκίδα (περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).
Τα οφέλη από την ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια θα είναι πολλαπλά, θα μειωθεί το κόστος της ενέργειας ώστε να είναι προσιτό για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, θα επιτευχθεί η περιβαλλοντική αναβάθμιση των πόλεων ενώ σημαντική θα είναι η συμβολή στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κυρίως σε ειδικότητες, όπως μηχανικοί, εργατοτεχνίτες, χειριστές, θερμοϋδραυλικοί, συγκολλητές, εγκαταστάτες, μελετητές, ανειδίκευτοι εργάτες κ.ά.”.
Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας δήλωσε σχετικά με την προοπτική υλοποίησης των έργων του φυσικού αερίου: «Τους τελευταίους μήνες και εν μέσω της πρωτόγνωρης για όλους μας υγειονομικής κρίσης, κάναμε έναν αγώνα δρόμου για να ξεπεράσουμε μια σειρά από γραφειοκρατικά εμπόδια, αλλά και για να διορθώσουμε αστοχίες του παρελθόντος. Πλέον, είμαστε απόλυτα έτοιμοι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του φιλόδοξου αναπτυξιακού μας προγράμματος, με σεβασμό στο περιβάλλον και τους κατοίκους, αλλά και με διαρκή διάλογο με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ώστε να ανταποκριθούμε με τον βέλτιστο τρόπο στις ανάγκες που έχει κάθε τοπική κοινωνία. Η πρόκληση είναι μεγάλη, αλλά θα δουλέψουμε με αποφασιστικότητα και συνέπεια ώστε να υλοποιήσουμε το έργο μας το συντομότερο δυνατό και με τα μέγιστα οφέλη για όλους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ