Σε αποδοχή της δωρεάν παραχώρησης του ΕΛΓΟ που αφορά το σύστημα συγκέντρωσης και αποξήρανσης υγρών αποβλήτων προχώρησε ο Δήμος Δοξάτου

0
872

Σε αποδοχή της δωρεάν παραχώρησης από το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στον Δήμο Δοξάτου, ενός συστήματος συγκέντρωσης και αποξήρανσης υγρών αποβλήτων τύπου HelioSec, καθώς και 15 κάδων κίτρινου χρώματος για τη συγκέντρωση των άδειων συσκευασιών, προχώρησε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δοξάτου, που συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι ένα μήνα πριν στις 16 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια του συστήματος επεξεργασίας υγρών αποβλήτων των ψεκαστικών μηχανημάτων “Heliosec” στο αγρόκτημα της κοινότητας Καλαμώνα του Δήμου Δοξάτου από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν παρουσία του θεματικού Aντιπεριφερειάρχη αλιευτικής πολιτικής ΑΜΘ κ. Καραγιώργη Ανδρέα.
Το σύστημα συγκέντρωσης και αποξήρανσης υγρών αποβλήτων τύπου HelioSec είναι το μοναδικό σύστημα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων ψεκαστικών μηχανημάτων των αγροτών στους νομούς Δράμας και Καβάλας και συμβάλει στην προστασία του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα από σημειακές πηγές ρύπανσης γεωργικών φαρμάκων. Η χρήση του σύμφωνα με την νέα ΚΑΠ 2023-2027 ενισχύει του αγρότες με 1€/στρέμμα για τις αροτραίες καλλιέργειες και 3€/στρέμμα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες και τα κηπευτικά, όπως είχε δηλώσει στα «Χ» ο Δρ. Γ. Γκαρμπούνης από τον Δήμο Δοξάτου.
Ο Δήμος Δοξάτου συνεχίζει να κινείται οργανωμένα προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ρύπανσης από τις συσκευασίες γεωργικών φαρμάκων με σημεία οργανωμένης συλλογής κενών συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων στα σημεία των υδροληψιών. Συνεργάζεται με εταιρεία κατάλληλη για την ανακύκλωση των συσκευασιών και έχει δώσει μέχρι σήμερα μια αρκετά καλή λύση με καλή οργάνωση αποκομιδής και με ενημέρωση που προηγήθηκε στους δημότες.
Δυστυχώς όμως η ρύπανση από κενές συσκευασίες γεωργικών φαρμάκων σε όλο τον κάμπο της Δράμας συνεχίζεται, παρά τις συνεχείς ενημερώσεις για τον κίνδυνο που υπάρχει και παρά τις προσπάθειες και των υπολοίπων δήμων να αμβλύνουν το πρόβλημα.
Πολύ πρόσφατα η ΔΑΟΚ Δράμας έκανε έκκληση στους δήμους της Π.Ε. Δράμας, να μεριμνήσουν για την άμεση απομάκρυνση των πεταμένων κενών συσκευασιών, για την αποκατάσταση των σημείων υδροληψίας σε χώρους δικής τους ευθύνης και την τοποθέτηση ειδικών πινακίδων στα σημεία αυτά. Επίσης απηύθυνε έκκληση προς τους Τ.Ο.Ε.Β. της Π.Ε. Δράμας να μεριμνήσουν, για την απορρύπανση και αποκατάσταση των αντίστοιχων σημείων που βρίσκονται στο αρδευτικό δίκτυο, να ελέγχουν την ρύπανση του αρδευτικού δικτύου από πεταμένες συσκευασίες φαρμάκων και να τοποθετήσουν ειδικές πινακίδες στα σημεία αυτά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!