Σε διαπαραταξιακή θα συζητηθεί τελικά η προοπτική ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών μονάδων της Δράμας

0
1266

Συμφωνεί με τις ενεργειακές αναβαθμίσεις η Κοινότητα Δράμας, αλλά έχει επιφυλάξεις για τη διαδικασία χρηματοδότησης του δήμου μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα»


Το Συμβούλιο της Κοινότητας Δράμας αποφάσισε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίασή του, που έγινε στις 18 Μαΐου, να προτείνει σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής από το Δημοτικό Συμβούλιο, για την εκτενέστερη εξέταση της πρότασης των υπηρεσιών του Δήμου Δράμας, που αφορά τη δημιουργία νέου κωδικού για την σύνταξη μελετών ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών μονάδων και αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου, για την προετοιμασία υποβολής πρότασης χρηματοδότησης στο πρόγραμμα “Ηλέκτρα”.
Ο Δήμος Δράμας σκοπεύει να αξιοποιήσει το πρόγραμμα “Ηλέκτρα” προκειμένου να έχει οφέλη σε δύο σχολικές μονάδες και το γήπεδο Κραχτίδη. Οφέλη που αφορούν τη μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας κτιρίων και στην παράλληλη μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσής τους, μειώνοντας τις θερμικές / ψυκτικές απώλειες από το κτιριακό κέλυφος (θερμομόνωση, αεροστεγανότητα, σκίαση, ηλιακά κέρδη κλπ.), και υιοθετώντας ενεργειακά πιο αποδοτικά τεχνικά συστήματα για θέρμανση και ψύξη χώρων, φωτισμό, καθώς και για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, με την αξιοποίηση (ή και την αύξηση υφιστάμενων συστημάτων) Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) καθώς και μέσω εφαρμογής λοιπών τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας και αυτοματισμών και ελέγχου της λειτουργίας του κτιρίου.
Μιλώντας στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” η πρόεδρος της Κοινότητας Δράμας, κα Εύη Αθανασιάδου, είπε ότι η Κοινότητα Δράμας, σαφώς και συμφωνεί με την προοπτική ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών χώρων, ωστόσο έχει επιφυλάξεις για την πορεία του εγχειρήματος με τον τρόπο που επέλεξε ο Δήμος Δράμας και για τον λόγο αυτό παρέπεμψε το θέμα για περαιτέρω συζήτηση σε διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου Δράμας.
“Προτείναμε να γίνει διαπαραταξιακή, όχι γιατί δεν θέλουμε να γίνει ενεργειακή αναβάθμιση στο ΕΠΑΛ, το 2ο ΓΕΛ και το Γήπεδο Κραχτίδη. Εμείς στο τεχνικό πρόγραμμα του 2022 ενοποιήσαμε αυτές τις μελέτες που παρέμεναν σε μεμονωμένους κωδικούς για αρκετά χρόνια. Το κάναμε αυτό για να μπορέσουν τα έργα αυτά να έχουν μεγαλύτερη έκπτωση. Ξαφνικά μας ζητούν εδώ και ενάμιση μήνα να σπάσουμε αυτούς τους κωδικούς, για να μπουν στο πρόγραμμα “Ηλέκτρα”. Το πρόγραμμα αυτό βέβαια χρηματοδοτεί τα έργα μόνο κατά 50%. Απαιτούνται περίπου 2 εκατ. ευρώ. Το 1 εκατ. ευρώ θα δοθεί από το πρόγραμμα “Ηλέκτρα”, αλλά δεν μας είπαν που θα βρουν άλλο 1 εκατ. ευρώ, όταν μας λένε καθημερινά ότι ο δήμος δεν έχει χρήματα. Θυμίζουμε ότι την περίοδο 2014-2020 έτρεχε πρόγραμμα ΕΣΠΑ για ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων με χρηματοδότηση 100% και όχι με 50%…”.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινότητας Δράμας, η πρόεδρος της Κοινότητας κα Εύη Αθανασιάδου ανέφερε συγκεκριμένα για το ίδιο θέμα πως θα ζητηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο η σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, για να αναλυθεί το θέμα και με τους επικεφαλής των παρατάξεων και με εκπροσώπους της Κοινότητας Δράμας και πιθανόν και με άλλους προέδρους γιατί, αυτά τα κτίρια, δεν χρησιμοποιούνται μόνο από την Κοινότητα Δράμας αλλά και από όλες τις υπόλοιπες Κοινότητες. Η πρότασή της δεν σημαίνει ότι είναι αρνητική και αυτό αποδεικνύεται από το ενοποιημένο έργο που εμπεριέχεται στο πρόγραμμα της Κοινότητας αλλά, επειδή είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, που αφορά ένα κόστος 2.000.000 €, χρηματοδοτούμενο κατά 50% και 10% επιπλέον … από το πρόγραμμα, με ημερομηνία λήξης το Δεκέμβριο του 2025 και με παρατάσεις, δεν θα πρέπει να ενημερώσει ο Δήμος Δράμας, η Διοίκηση, από πού θα εξασφαλίσει τους υπόλοιπους πόρoυς; Τους έχει βρει; Αν δεν τους έχει βρει, σημαίνει ότι δεν είναι σε ετοιμότητα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ