Σε εξέλιξη η διεθνής συνάντηση Performance σε ψηφιακή πλατφόρμα

0
1398

-Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας
-Συμμετέχουν 64 performance και videoart καλλιτέχνες από 29 χώρες
Μιλάει στα “Χ” η Δραμινή Ιστορικός Τέχνης, κα. Βίκη Κωνσταντινίδου.

Η Διεθνής Συνάντηση Performance αποτελεί παράλληλη εκδήλωση του Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας άρχισε να πραγματοποιείται από χθες, Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.
Η Δραμινή Ιστορικός Τέχνης, κ. Βίκη Κωνσταντινίδου, μιλώντας στα “Χ” για την διεθνή συνάντηση είπε ότι φέτος διεξάγεται για 2η χρονιά και πραγματοποιείται μόνο ψηφιακά στο πλαίσιο της συνεργασίας που υπάρχει με το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους και τον Δήμο Δράμας. Ωστόσο, παρότι φέτος έχουν ακυρωθεί όλες οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις η συγκεκριμένη συνάντηση που έχει την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, θα διεξαχθεί ψηφιακά. Η πλατφόρμα της διεθνούς συνάντησης έχει ανοίξει από τις 12 το βράδυ της Τετάρτης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.performanceforum.gr. Εκεί φιλοξενούνται 64 performance και videoart καλλιτέχνες από 29 χώρες. Στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνάντησης Performance, το Σάββατο και την Κυριακή θα διεξαχθεί με livestreaming το forum.
Πρόκειται για 26 ομιλίες που θα γίνουν από καλεσμένους ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες. Στο Forum θα μιλήσουν πρόσωπα όπως ο Πάνος Χαραλάμπους, πρώην Πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Θα μιλήσουν ακαδημαϊκοί από τέσσερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρα μας (το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Στο Forum θα μετέχουν επίσης διακεκριμένοι καλλιτέχνες του χώρου, όπως ο Γιώργος Δρίβας που έχει αναδρομική έκθεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας στο παρελθόν.
Όπως εξήγησε η κ. Β. Κωνσταντινίδου, η Διεθνής Συνάντηση Performance γίνεται φέτος υπό την παρουσία της υγειονομικής κρίσης, κάτι που την επηρεάζει τόσο θετικά όσο και αρνητικά. «Το θετικό είναι ότι δεν θα μπορούσαμε να έχουμε τόσες πολλές συμμετοχές από τόσες πολλές χώρες. Το γεγονός ότι συμμετέχουν 64 performance καλλιτέχνες, δεν θα μπορούσε να γίνει σε μια διοργάνωση με φυσική παρουσία. Παρόλα αυτά υπάρχει και η δυσκολία της έλλειψης επαφής με τον κόσμο, την οποία θέλαμε. Διοργανώνουμε αυτή την εκδήλωση πρωτίστως για εκπαιδευτικούς λόγους. Δηλαδή, με την φιλοσοφία να ενημερωθεί ο κόσμος για το τι είναι η performance και να εμβαθύνουμε σταδιακά. H performance είναι η τέχνη του σώματος. Performance πραγματοποιούν καλλιτέχνες, τόσο θεατρικοί όσο και εικαστικών σπουδών. Το έργο τέχνης στην performance είναι το σώμα. Μέσα από αυτό ο καλλιτέχνης αναπτύσσει αυτό που θέλει να πει ή να πράξει».
Ήδη στις 7-8 και 9 Σεπτεμβρίου του 2019 στη Δράμα, στις αποθήκες του Σιδηροδρομικού Σταθμού και στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων, είχε πραγματοποιηθεί η 1η Διεθνής Συνάντηση για την performance art. Η συνάντηση είχε γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αποτέλεσε μια προσπάθεια συνάντησης καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών από πέντε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Είχε την μορφή φόρουμ στο πλαίσιο του οποίου έγιναν ενημερωτικές ομιλίες για την performance art και στην συνέχεια θα πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια για όσους ήθελαν να τα παρακολουθήσουν, ενώ στο τέλος της κάθε ημέρας γινόταν performance από τους καλλιτέχνες.
Η Διεθνής Συνάντηση Performance διοργανώνεται από την ΑΜΚΕ Emphasis και την Alma Kalma, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ και το Δήμο Δράμας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ