Σε ισχύ η δασική αστυνομική διάταξη καυσοξύλευσης στη Δράμα

0
663

Η περίοδος για την κοπή καυσόξυλων για ατομικές ανάγκες λήγει στις 30 Νοεμβρίου και για την συλλογή καυσόξυλων στις 31 Δεκεμβρίου


Από 1η Οκτωβρίου, είναι σε ισχύ η δασική αστυνομική διάταξη καυσοξύλευσης, για την κάλυψη των ατομικών αναγκών θέρμανσης ορεινών κοινοτήτων του Νομού Δράμας.
Όπως είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο κ. Ι. Απτόγλου από το Δασαρχείο της Δράμας, πρόκειται για ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο στην διάρκεια του οποίου δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους κάποιων περιοχών του Νομού Δράμας, είτε να κόβουν κάποια καυσόξυλα μικρής εμπορικής αξίας, είτε να συλλέγουν πεσμένα ή σπασμένα καυσόξυλα μέσα από το δάσος, στα όρια της κοινότητάς τους. Η ποσότητα αυτών των καυσοξύλων διαφέρει σε κάποιες κοινότητες. Η περίοδος αυτή για την κοπή καυσόξυλων λήγει στις 30 Νοεμβρίου και για την συλλογή των καυσόξυλων λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.
Για παράδειγμα, στους μόνιμους κατοίκους των Τοπικών Κοινοτήτων (Παρανεστίου, Πτελέας, Πλατανιάς, Πλατανόβρυσης, Θόλου και Σίλλης-Πρασινάδας του Δήμου Παρανεστίου, των Τ.Κ. Λιβαδερού, Μακρυπλαγίου, Σιδηρονέρου και Σκαλωτής, του Δήμου Δράμας, της Τ.Κ. Βώλακα του Δήμου Κ. Νευροκοπίου και των Τ.Κ Πύργων και Πανοράματος του Δήμου Προσοτσάνης, επιτρέπεται υλοτομία και μεταφορά των δασοπονικών ειδών γαύρου, πουρναριού και οστρυάς, που είναι ακατάλληλα για την παραγωγή τεχνικής ξυλείας, για την κάλυψη των ατομικών τους αναγκών σε καυσόξυλα, και σε καμία περίπτωση για λογαριασμό τρίτων ή για λογαριασμό των δικαιούχων από τρίτους. Η περίοδος είναι από 1 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου, όλες τις ημέρες εκτός από τις Κυριακές και τις αργίες για τον Οκτώβριο και εκτός από τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες για το Νοέμβριο. Επίσης επιτρέπεται η συλλογή των ασθενών και κατακείμενων (πεσμένων) όλων των δασοπονικών ειδών, σε ξερή ή χλωρή κατάσταση και των υπολειμμάτων των υλοτομιών μετά την λήξη των εργασιών καλλιέργειας των συστάδων στα πλαίσια εφαρμογής του ετήσιου προγράμματος εκμετάλλευσης, την περίοδο από 1 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου, όλες τις ημέρες εκτός από τις Κυριακές και τις αργίες για τον Οκτώβριο και εκτός από τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.
Επίσης την περίοδο από 1 Οκτωβρίου μέχρι 30 Νοεμβρίου, στους κατοίκους αυτούς επιτρέπεται η αγορά εννέα χωρικών, από τα παραγόμενα καυσόξυλα του προγράμματος διάθεσης καυσοξύλων ατομικών αναγκών, με την τιμή που καθορίζεται με την σχετική απόφαση του Υ.Π.Ε.Ν., για την κάλυψη μέρους των ατομικών τους αναγκών σε καυσόξυλα. Η ποσότητα των καυσοξύλων που θα συγκεντρωθεί από τους κατοίκους των περιοχών αυτών, με οποιονδήποτε από τους παραπάνω τρόπους, δεν μπορεί να υπερβεί τα 25 χ.κ.μ. ανά οικογένεια.
Παράλληλα επιτρέπεται στους μόνιμους κατοίκους των Τοπικών Κοινοτήτων Αδριανής, Νικηφόρου, Ψηλής Ράχης, Άνω Πυξαρίου και του οικισμού Περιβλέπτου του Δήμου Παρανεστίου, των Τ.Κ. Ταξιαρχών, Καλλιφύτου (εκτός του συνοικισμού Πανοράματος και των κατοίκων που διαμένουν κάτω από τη νοητή γραμμή της ταβέρνας Αγροτικό προς το ρέμα Καλλιφύτου), Ξηροποτάμου, Μοναστηρακίου και Βαθυλάκκου του Δήμου Δράμας, των Τ.Κ. Κοκκινογείων, Ανθοχωρίου, Γραμμένης, Καλλιθέας, Περιχώρας, Χαριτωμένης, Καλής Βρύσης, Μικρόπολης και των Δημοτικών Κοινοτήτων (Δ.Κ.) Πετρούσας και Προσοτσάνης του Δήμου Προσοτσάνης, και των Τ.Κ. Αγοράς, Πηγαδίων, Κεφαλαρίου και της Δ.Κ. Κυργίων του Δήμου Δοξάτου, η υλοτομία και μεταφορά των δασοπονικών ειδών γαύρου, πουρναριού και οστρυάς, για την κάλυψη των ατομικών τους αναγκών σε καυσόξυλα, την περίοδο από 1 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου, όλες τις ημέρες εκτός από τις Κυριακές και τις αργίες για τον Οκτώβριο και εκτός από τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες για το Νοέμβριο, καθώς και τη συλλογή των ασθενών και πεσμένων δασοπονικών ειδών, σε ξερή ή χλωρή κατάσταση, και των υπολειμμάτων των υλοτομιών μετά την λήξη των εργασιών καλλιέργειας των συστάδων, την περίοδο από 1 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου, όλες τις ημέρες εκτός από τις Κυριακές και τις αργίες για τον Οκτώβριο και εκτός από τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ