Σε κατάχωση των ευρημάτων στην Δούκα Ζέρβα θα προχωρήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας

0
951

Β. Πουλιούδη στα «Χ»: «Θα πρέπει να προχωρήσουμε στην κατάχωση, γιατί δεν βγαίνει κάτι άλλο»


Σε κατάχωση της ανασκαφής που έγινε στην οδό Δούκα Ζέρβα κοντά στη διασταύρωση με την οδό Εθνομαρτύρων στη Δράμα, και αφορούσε ευρήματα που προέκυψαν αρχικά από τις εκσκαφές των έργων του νέου δικτύου αερίου, θα προχωρήσει τελικώς η αρχαιολογική υπηρεσία.
Σύμφωνα με όσα είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κ. Βασιλική Πουλιούδη: «εφόσον έχει ερευνηθεί όλο το στρώμα, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην κατάχωση, γιατί δεν βγαίνει κάτι άλλο». Κατά την ανασκαφή βρέθηκαν ευρήματα της Ελληνιστικής και της Ρωμαϊκής περιόδου.
Οι εργασίες των αρχαιολογικών ανασκαφών άρχισαν πριν από λίγους μήνες, μετά τα ευρήματα που προέκυψαν από τις εργασίες εκσκαφής των έργων του νέου δικτύου φυσικού αερίου. Από τις ανασκαφικές έρευνες εντοπίστηκαν ευρήματα τόσο από τη ρωμαϊκή εποχή όσο και από τα ελληνιστικά χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τεχνοτροπίες των αγγείων. Επίσης τα νομίσματα που βρέθηκαν έδειξαν ότι επρόκειτο για μέρος της αποικίας των Φιλίππων. Τα ευρήματα που υπήρχαν μέχρι σήμερα, δηλαδή τα ταφικά αντικείμενα, (σαρκοφάγοι, ενεπίγραφες στήλες, ρωμαϊκές επιγραφές), έδειχναν ότι υπήρχε κοιμητήριο εκείνης της εποχής στην πόλη της Δράμας, και η λογικότερη σκέψη που επικρατούσε ήταν ότι υπάρχει και οικισμός.
Η ίδια περιοχή στην οποία εντοπίστηκαν τα ευρήματα ήταν κατοικημένη από Θράκες τους οποίους ο Φίλιππος ήθελε να χρησιμοποιήσει ως εμπροσθοφυλακή για τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Στην τάφρο της οδού Δούκα Ζέρβα, κατά τις πρώιμες εργασίες ανασκαφής, είχε αποκαλυφθεί ένα τοιχίο, που ήταν μέρος της οικιστικής φάσης από την Ρωμαϊκή περίοδο στη Δράμα. Η κα Πουλιούδη μιλώντας στα «Χ» είχε επισημάνει ήδη τον Μάιο ότι θα εξεταστεί από την εξέλιξη των εργασιών αν μπορεί το συγκεκριμένο σημείο να αξιοποιηθεί σαν τμήμα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ή αν πρέπει να κλειστεί εντελώς και να σφραγιστεί. Πάντως μετά την εξέταση των ευρημάτων, που ομολογουμένως είχαν προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον στην τοπική κοινωνία, θα ακολουθήσει η φάση της διατήρησης των ευρημάτων σε κατάχωση, όπως ενημέρωσε χθες η προισταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ