Σε τρεις δήμους της Δράμας το φεστιβάλ Via Egnatia

1
1979

Εγκρίθηκε τις προηγούμενες ημέρες από την Περιφέρεια ΑΜΘ η υλοποίηση και η εξειδίκευση της δράσης του περιφερειακού φεστιβάλ Via Egnatia που θα γίνει στην ΠΕ Δράμας.
Η δράση είναι ενταγμένη στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης της Περιφέρειας.
Η δράση θα διεξαχθεί στους Δήμους Δράμας (πόλη της Δράμας), Δοξάτου (περιοχή Καλαμπακίου) και Προσοτσάνης (περιοχή Μαυρολεύκης), της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, την περίοδο από 21 έως 23 Οκτωβρίου 2022.

Ειδικότερα το πρόγραμμα της δράσης έχει ως εξής:

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου
Έναρξη ξεναγήσεων κοινού και σχολείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, με ειδικές ιστορικές αναφορές στη Via Egnatia, από το επιστημονικό στελεχιακό δυναμικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας. Το πρόγραμμα των ξεναγήσεων θα διαρκέσει 1 εβδομάδα.
Ιριδισμοί ψυχής – Βλέποντας με τα μάτια των τυφλών θα γίνουν ιστορικές προσεγγίσεις, μέσω της ψηλάφησης των ιστορικών εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας. Διανομή ενημερωτικού εντύπου για τη VIA EGNATIA, τυπωμένο σε γραφή Braille (στην ελληνική & αγγλική γλώσσα), το οποίο θα διατίθεται δωρεάν.
Επετειακή Έκθεση στο μουσειακό χώρο του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας (Κήπος Γλυπτών του Διοικητηρίου Δράμας), υπό τον τίτλο «100 Χρόνια Μικρά Ασία», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό και τα σχολεία για 1 εβδομάδα, ενώ θα διανεμηθεί δωρεάν θεματικός πολιτιστικός οδηγός υπό τον τίτλο «Ο Ακριτικός Ελληνισμός της Καππαδοκίας». – Δράση εικαστικής παρέμβασης σε εξωτερικό τοίχο (ιστορική ζωγραφική), από τον εικαστικό Νικόλαο Φωτιάδη.
«Camp 22»: θεατρική παράσταση με ζωντανή μουσική για εφήβους και ενήλικες, Πρόκειται για μία παραγωγή που έχει ως επίκεντρο την ιστορία του τόπου μας, την ιστορία του χθες και του σήμερα, την ιστορία μιας παράστασης, την προσωπική μας ιστορία, μια ανθρώπινη ιστορία. Μετά την παράσταση ακολουθεί δράση-συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας, η εικόνα λειτουργεί ως βασικό εργαλείο που ανασύρει τη μνήμη και την έκφραση των συναισθημάτων.

Σάββατο 22 Οκτωβρίου
Μουσική συναυλία από τους καθηγητές παραδοσιακών οργάνων και παραδοσιακής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Δράμας. Τραγούδια από την αστική Σμύρνη, την πολυπολιτισμική Κωνσταντινούπολη, την ιστορική Καππαδοκία και την Μικρά Ασία, τις παρευξείνιες περιοχές του Πόντου, θα αναδείξουν τον πλούτο και την ποικιλία των ηχογεωλογικών τοπίων των εστιών του προσφυγικού ελληνισμού, έτσι όπως καταγράφηκε στο ερευνητικό έργο της Δόμνας Σαμίου. Τη συναυλία θα πλαισιώσει ο εικαστικός Νικόλαος Φωτιάδης, ο οποίος θα δημιουργεί σε πραγματικό χρόνο, μέσω της διάδρασης των δύο τεχνών, της μουσικής και της ζωγραφικής.

Κυριακή 23 Οκτωβρίου
Λαϊκός Αγώνας δρόμου «VIA EGNATIA ΑΜΦΙΠΟΛΗ-ΔΡΑΜΑ-ΦΙΛΙΠΠΟΙ»: Δρόμος 10 χιλιομέτρων (Μαυρολεύκη-Καλαμπάκι), στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, αφιερωμένος στη Μικρά Ασία για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η Εγνατία οδός, στην πορεία της από την Αμφίπολη προς τους Φιλίππους, μετά τις βόρειες υπώρειες του Παγγαίου, περνούσε από την περιοχή της σημερινής Μαυρολεύκης και εν συνεχεία, διασχίζοντας τα έλη με τη βοήθεια γεφυριών, περνούσε από τον αρχαίο οικισμό του Καλαμπακίου, όπως μαρτυρεί και η ενεπίγραφη αμφίγραμμη στήλη – σταδιοδείκτης της οδού (τέλη 3ου-αρχές 2ου π.Χ.). Μάλιστα, ο σταδιοδείκτης αποτελεί δείγμα των έργων οδοποιίας που πραγματοποιήθηκαν στην εποχή των Μακεδόνων, ενώ ο μιλιοδέκτης της Εγνατίας οδού από την ίδια περιοχή, βεβαιώνει πως η μεγάλη ρωμαϊκή οδός ακολούθησε το οδικό δίκτυο των Μακεδόνων, στην πορεία της από την Αμφίπολη στους Φίλιππους. Κατόπιν από το Καλαμπάκι, η Εγνατία οδός συνέχιζε νοτιοανατολικά, φθάνοντας στη μνημειακή αψίδα της αρχαίας πόλης των Φιλίππων. Παράλληλα, οι διακλαδώσεις της αρχαίας οδού διευκόλυναν την προσβασιμότητα και ενίσχυαν την επικοινωνία των κοινωνιών.

Σήμερα, τα φεστιβάλ και οι πολυποίκιλες εκδηλώσεις αποτελούν δράσεις, οι οποίες επιδιώκουν να καθιερωθούν ως σήμα κατατεθέν του τόπου. Η εκδήλωση, ενσωματώνει ενδιαφέροντα στοιχεία και δεδομένα, χρήσιμα και ωφέλιμα για την τοπική και ευρύτερη κοινωνία.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!