Σε τιμές υψηλότερες από πέρσι κινούνται τα αμνοερίφια που προορίζονται για το τραπέζι του Πάσχα, όπως είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης, Κώστας Ακριτίδης, λίγες ημέρες πριν στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, σε σχετικό ρεπορτάζ.
Χθες Μεγάλη Δευτέρα, επιβεβαίωσε αυτές τις αυξήσεις σημειώνοντας ότι οι τιμές στα περισσότερα πολυκαταστήματα αρχίζουν από 12-13 ευρώ το κιλό και στα κρεοπωλεία από 15 ευρώ και επάνω. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να πει ποιο θα είναι το «ταβάνι» στις τιμές καθώς αυτό εξαρτάται και από τις διαθέσεις που υπάρχουν για κέρδος αυτές τις ημέρες.
Το θετικό από την φετινή αγορά των αμνοεριφίων για το Πάσχα είναι ότι οι κτηνοτρόφοι, τουλάχιστον στη Δράμα, εξασφάλισαν τιμή παραγωγού από 10 ευρώ και πάνω, κάτι που υπό άλλες συνθήκες θα τους άφηνε ικανοποιημένους. Οι τιμές παραγωγού την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν έως 7,5 και 8 ευρώ το κιλό για τα αμνοερίφιά τους. Φέτος οι κτηνοτρόφοι της Δράμας, διέθεσαν όλα τα αμνοερίφιά τους, Ωστόσο τα προβλήματα που υπάρχουν δεν τους αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. «Θα ήμασταν ικανοποιημένοι αν αυτή η τιμή ίσχυε για 3-4 χρόνια και παράλληλα αν είχαμε τις ενισχύσεις που λαμβάναμε. Όμως οι ενισχύσεις μειώθηκαν κατά 50 -55%» διευκρίνισε.
Όπως έχει επισημάνει και σε προηγούμενες δηλώσεις του στα «Χ» ο κ. Ακριτίδης, με αυτές τις τιμές καταναλωτή, το αρνί και το κατσίκι, έχουν γίνει είδος πολυτελείας την περίοδο του Πάσχα. Πρέπει δε να συνυπολογίσει κανείς ότι τα ελληνικά αιγοπρόβατα έχουν διευρύνει το πεδίο αποδοχής τους στην ευρωπαϊκή αγορά και το στοιχείο αυτό ενισχύει την άνοδο των τιμών και εντός χώρας. Παράλληλα έχει αυξηθεί κατά πολύ και το κόστος παραγωγής, αλλά και τα προβλήματα που αφήνουν μικρότερο περιθώριο κέρδους για τους κτηνοτρόφους. Αν σε όλα αυτά προστεθούν και τα διεθνή προβλήματα αλλά και οι ασθένειες, μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό γιατί και φέτος η τιμή του οβελία που προορίζεται για το πασχαλινό τραπέζι θα είναι μεγαλύτερη.
Πιθανότατα οι τιμές θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες αν δεν υπήρχαν οι γνωστές εισαγωγές αρνιών από το εξωτερικό και σε κάποιες περιπτώσεις οι ελληνοποιήσεις, όπως έχει αποδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν. Όμως όσο οι συνθήκες αυτές διαμορφώνουν τις τιμές στην διάθεση του αιγοπρόβειου κρέατος αυτή την περίοδο, άλλο τόσο επιβαρύνουν και πληγώνουν ανεπανόρθωτα την ελληνική κτηνοτροφία που έχει ήδη συρρικνωθεί αρκετά.
Σε υψηλότερες τιμές και φέτος τα αμνοερίφια
-Καλύτερες τιμές διασφάλισαν φέτος οι παραγωγοί της Δράμας αλλά το κέρδος τους αντισταθμίζεται από τη μείωση των ενισχύσεων και τα υπόλοιπα προβλήματα -Κ. Ακριτίδης: «Από 12-13 ευρώ το κιλό συνήθως στα πολυκαταστήματα. Από 15 ευρώ και πάνω στα κρεοπωλεία»