Στα ύψη φέτος το πασχαλινό αρνάκι

0
1894

– Τουλάχιστον στα 12 ευρώ το κιλό θα φθάσουν τα εγχώρια αμνοερίφια στον καταναλωτή, εκτιμούν οι κτηνοτρόφοι
– Μιλούν στα «Χ» οι πρόεδροι των κτηνοτροφικών συλλόγων Δράμας και Προσοτσάνης

Σε τιμές αρκετά μεγαλύτερες από πέρσι θα προμηθευτούν φέτος το ντόπιο πασχαλινό αρνάκι οι Δραμινοί, καθώς οι τιμές στις οποίες αγόρασαν και θα συνεχίσουν να αγοράζουν τα ντόπια αμνοερίφια οι έμποροι ήταν μεγαλύτερες από πέρσι. Κατά συνέπεια, η αύξηση αυτή αναμένεται να φθάσει, ως είθισται, και στον τελικό αποδέκτη που είναι ο καταναλωτής.
Η αύξηση των τιμών σε επίπεδα σχεδόν διπλάσια από πέρσι, έχει φέρει ικανοποίηση στους κτηνοτρόφους της περιοχής μας, ωστόσο αυτό ήταν μάλλον εξαίρεση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι ίδιοι θα ήθελαν οι τιμές να συνεχίσουν να καλύπτουν τον κόπο τους και τα επόμενα χρόνια, ακόμη κι αν κυμαίνονται σε χαμηλότερα από τα φετινά επίπεδα.

Τι δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας κ. Γιάννης Κιτσουκάκης
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας κ. Γιάννης Κιτσουκάκης μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» για τις φετινές τιμές των αμνοεριφίων, σημειώνει ότι οι τιμές πώλησής τους φέτος είναι πολύ μεγαλύτερες από πέρσι. Πιο συγκεκριμένα η τιμή στην οποία αναμένεται ότι θα πωληθεί το αρνάκι στους εμπόρους το φετινό Πάσχα είναι γύρω στα 6,5 έως 7 ευρώ το κιλό για το σφάγιο, ενώ πέρσι οι κτηνοτρόφοι είχαν πουλήσει γύρω στα 4,5 ευρώ. Δηλαδή, μια αύξηση τουλάχιστον 20 έως 25%.
Όπως εξηγεί ο κ. Κιτσουκάκης, οι τιμές θα είναι αυξημένες και για τον καταναλωτή. Σημειώνει δε ότι η μόνη περίπτωση να μην γίνει αυτό, είναι να διατεθούν στο εμπόριο εισαγόμενα αμνοερίφια, εφόσον υπάρχουν κλεισμένες συμφωνίες από τους εμπόρους και τα πολυκαταστήματα.
«Ήδη ένα μεγάλο ποσοστό αμνοεριφίων έχει αγοραστεί από τους εμπόρους πολύ νωρίτερα, όταν η τιμή του ήταν χαμηλότερη. Παράλληλα και το καθολικό Πάσχα που γιορτάσθηκε νωρίτερα, απορρόφησε πολύ μεγάλες ποσότητες. Τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία ζήτησαν αμνοερίφια από την Ελλάδα. Επιπλέον, κατά τη φετινή χρονιά δεν υπήρξε διαθέσιμος μεγάλος αριθμός αμνοεριφίων όπως άλλες χρονιές. Ακόμη, δεν έγιναν και εισαγωγές, διότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν κλείσει συμφωνίες με αραβικές χώρες και έχουν στείλει όλα τα αποθέματα τους εκεί. Όλα αυτά συνέδραμαν στη μεγάλη αύξηση των τιμών» εξηγεί ο κ. Κιτσουκάκης.

Τι δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης κ. Κώστας Ακριτίδης
Για το ίδιο θέμα μιλώντας στα «Χ», ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης κ. Κώστας Ακριτίδης, τονίζει ότι από την πλευρά των ίδιων των εμπόρων ακούγεται ότι η τιμή που θα εισπράξουν οι κτηνοτρόφοι για τα αμνοερίφια, κατά την περίοδο του Πάσχα θα είναι περίπου 7 ευρώ, για το αρνάκι και πάνω από 6 ευρώ, για το κατσικάκι.
Εξηγεί μάλιστα ότι: «Η αύξηση αυτή σε σχέση με πέρσι οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλά αμνοερίφια φέτος ή ότι τα έχουν αγοράσει νωρίτερα οι έμποροι προκειμένου να τα κάνουν πάχυνση και να εξασφαλίσουν μικρότερο κόστος. Οι πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ότι κάποιοι ετοιμάζονται να εισάγουν περισσότερα από 100.000 αρνιά από τη Ρουμανία, τα οποία βέβαια δεν θα τα πάρουν φθηνότερα αλλά θα το κάνουν για να εξυπηρετήσουν την αγορά διότι δεν επαρκούν τα εγχώρια. Καλώς θα κάνουν και θα πάρουν τα αμνοερίφια εισαγωγής από τη Ρουμανία, αλλά να τα διαθέσουν στην αγορά και με τις ρουμάνικες σφραγίδες. Να ξέρει δηλαδή ο αγοραστής ότι το αρνί που θα φάει θα είναι ρουμάνικο και όχι ελληνικό. Να μην ελληνοποιηθούν τα ρουμάνικα αμνοερίφια. Δυστυχώς ο καταναλωτής, φέτος θα αγοράσει ακριβότερα τα αμνοερίφια. Εκτιμώ ότι η τιμή του θα φθάσει στον καταναλωτή τουλάχιστον με 12 ευρώ το κιλό. Αν οι καταναλωτές εντοπίσουν αρνιά με τιμές 8 ή 9 ευρώ το κιλό στην αγορά, να είναι υποψιασμένοι ότι ίσως το αρνί να είναι εισαγωγής”.
Οι κτηνοτρόφοι εκτιμούν ότι όλα αυτά γίνονται επειδή το κράτος και οι υπηρεσίες δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Επίσης, εκτιμούν ότι, ενώ θα έπρεπε, δεν υπάρχουν πλαφόν στις τιμές, δεν είναι καθορισμένα ούτε τα ποσοστά τα οποία θα πρέπει να κερδίσουν οι κτηνοτρόφοι, οι έμποροι και τα καταστήματα. Οι ίδιοι θα προτιμούσαν να υπάρχουν διαρκώς ικανοποιητικές τιμές, που να καλύπτουν τον κόπο τους και όχι τόσο υψηλές τιμές όπως οι φετινές, οι οποίες είναι μάλλον συγκυριακές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ