«Στερεύει» ο δήμος από προσωπικό

0
1630

– Προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες με αναθέσεις σε τρίτους
– Γ. Τσιάρας: «Υπάρχει πρόβλημα, δεν το βλέπετε; Φεύγει ο κόσμος. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί φεύγουν όλοι αυτοί;»


 

Ένα πολύ σοβαρό θέμα που έχει να κάνει στην ουσία με την δυνατότητα του Δήμου Δράμας να αντεπεξέλθει στον ρόλο του και κατ’ επέκταση στην εξυπηρέτηση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας προέκυψε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δράμας κατά τη συζήτηση του θέματος για την “Έγκριση ανάθεσης υπηρεσίας υποστήριξης της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου έτους 2023”.
Η συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος αναβλήθηκε προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση με το σύλλογο των εργαζομένων του δήμου. Ωστόσο από τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων και των εκπροσώπων των εργαζομένων του δήμου ανέκυψε ένα ακόμα σοβαρότερο ζήτημα που αφορά την απογύμνωση των υπηρεσιών του δήμου από υπαλλήλους.
Στην διάρκεια μάλιστα της συζήτησης που έγινε, κατατέθηκαν διαπιστώσεις που εντυπωσιάζουν αν μη τι άλλο. Στην τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο πρόεδρος του συλλόγου δημοτικών υπαλλήλων Νομού Δράμας κ. Γιάννης Τσιάρας αναρωτήθηκε για ποιο λόγο η διοίκηση του δήμου προχώρησε στην απόφαση να δημιουργηθεί το τμήμα εσωτερικού ελέγχου εφόσον δεν υπάρχει προσωπικό, όπως ισχυρίζεται. Είπε πως φαίνεται ότι υπάρχει «στημένο παιχνίδι» για να δοθεί ανάθεση της υπηρεσίας σε τρίτους. Μίλησε για πρόθεση του δήμου να προχωρήσει σε ανάθεση που αφορά την υποστήριξη της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου σε συγκεκριμένους ανθρώπους και σημείωσε ότι ο δήμος θα βρει «απέναντι» τους υπαλλήλους, προειδοποιώντας για συνεχείς απεργίες.
Ακολούθως ο κ. Τσιάρας έθεσε ένα ακόμη ευρύτερο πρόβλημα που αφορά την έλλειψη προσωπικού. Είπε ότι ο δήμος θα πρέπει να απαντήσει αν έκανε κάποια ενέργεια και ποια είναι αυτή σχετικά με το ζήτημα των προσλήψεων προσωπικού. «Υπάρχει πρόβλημα, δεν το βλέπετε; Φεύγει ο κόσμος. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί φεύγουν όλοι αυτοί;» ρώτησε απευθυνόμενος στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου για να συνεχίσει σε άλλο σημείο: «Δεν είναι δυνατόν στο 2023 να έχουμε υπαλλήλους να «πλέκουν τη φανέλα του στρατιώτη» και οι άλλοι να τρέχουν». Ο κ. Τσιάρας είπε ότι υπάλληλα φεύγουν σε άλλους δήμους και την ίδια ώρα ο δήμος προχωρά σε σειρά αναθέσεων. Είπε ότι θα πρέπει να γίνει συνάντηση του συλλόγου εργαζομένων με τους επικεφαλής των παρατάξεων για να εξεταστεί το θέμα της αναδιοργάνωσης του προσωπικού. Να εξεταστεί τι κινήσεις πρέπει να γίνουν για να μην φεύγει το προσωπικό του δήμου.
Για το ίδιο θέμα, ο υποψήφιος Δήμαρχος Δράμας με την παράταξη Πόλη+Ζωή κ. Κυριάκος Χαρακίδης, είπε ότι το προσωπικό του δήμου φεύγει, μετακινείται για να εξηγήσει ότι από το προσωπικό γίνεται χρήση της “κινητικότητας”. Είπε ότι το προσωπικό φθάνει στο σημείο να φεύγει σε άλλους δήμους παρότι θα επιβαρύνεται με καθημερινές μετακινήσεις. Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο δε συνέβαινε την περίοδο 2011-1014. Παρατήρησε ότι υπάρχει ένα ζήτημα για το που βρίσκεται τελικά το προσωπικό του δήμου και ανέφερε ως παράδειγμα το εξής: «Θυμάμαι ότι όταν αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή (περίοδος 2012-2014) είχαμε ένα άτομο που βρισκόταν στις Βρυξέλες, αποσπασμένο για 15 χρόνια, χωρίς να ξέρουμε καν τι κάνει. Τελικά ψάξαμε στις Βρυξέλες και το άτομο βρισκόταν τη Νέα Υόρκη». Ο κ. Χαρακίδης είπε ότι το άτομο παραιτήθηκε τελικά από τον δήμο γιατί δεν μπορούσε να είναι (στον δήμο), ενώ ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μιχάλης Μλεκάνης συμπλήρωσε ότι το ίδιο άτομο πληρωνόταν μέχρι τότε… Επίσης ο κ. Χαρακίδης είπε σχετικά με το θέμα των προσλήψεων ότι έχουν προηγηθεί δυο προκηρύξεις για πρόσληψη προσωπικού και ο δήμος πήρε μόνο ένα άτομο. Παράλληλα χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός να μην αναλαμβάνονται θέσεις ευθύνης από το προσωπικό, σημειώνοντας ότι αυτό δεν συνέβαινε επί της διοίκησης του δήμου από την παράταξη Πόλη+Ζωή. «Όταν ζητάμε από τον εργαζόμενο να κάνει κάτι για το οποίο αμφιβάλει για τη νομιμότητά του, τότε δεν θα υπογράψει. Αν είναι σίγουρος τότε δεν μπορεί να μην υπογράψει» είπε ο κ. Χαρακίδης για να καταλήξει ότι η επόμενη Δημοτική Αρχή θα έχει μπροστά της το πρόβλημα της στελέχωσης του δήμου.
Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, αμέσως μετά αναφερόμενος στην έλλειψη προσωπικού τόνισε ότι «προσωπικό δεν υπάρχει» γιατί ενώ κάθε χρόνο παίρνονται αποφάσεις στην Οικονομική Επιτροπή για προσλήψεις προσωπικού, αλλά το επίσημο κράτος δεν στέλνει προσωπικό. Όμως, όπως εξήγησε, σε αυτό δεν ευθύνεται ο δήμος. «Κάθε χρόνο στις ετήσιες προσλήψεις προσωπικού, υπάρχουν διοικητικές και οικονομικές θέσεις» τόνισε ο δήμαρχος για να προσθέσει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στις οικονομικές υπηρεσίες που το ξέρουν όλοι. «Και εγώ θέλω όλες οι εργασίες να γίνονται από τους μονίμους μας. Όταν όμως μπαίνει θέμα για το ποιος θα κάνει αυτές τις εργασίες δεν πάει κανένας. Όλοι αποποιούνται των ευθυνών. Όταν υπάρχει η δυσκολία της υπογραφής όλοι θέλουν να φύγουν γιατί θεωρούν ότι είναι δύσκολη η δουλειά. Θα έφτανα στο σημείο να προτείνω ανάθεση για εσωτερικό έλεγχο αν μπορούσε αυτό να γίνει από τους ίδιους μας τους υπαλλήλους; Δυστυχώς δεν υπάρχουν άτομα και δεν θέλει να πάει κανείς σε αυτή την υπηρεσία γιατί καίει…».
Η υποψήφια Δήμαρχος Δράμας με την παράταξη Project για τη Δράμα, κα Παρθένα Κιόρτεβε, ανέφερε ότι έχει ρωτήσει επανειλημμένα τον Δήμαρχο Δράμας, γιατί δεν έχει πάρει προσωπικό ο δήμος αλλά δεν έχει λάβει απάντηση, παρότι προηγήθηκε προκήρυξη για όλους τους δήμους και ο Δήμος Δράμας ζήτησε μόνο ένα άτομο. Παράλληλα είπε ότι θα πρέπει ο δήμαρχος να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο φεύγουν οι εργαζόμενοι από τον Δήμο Δράμας.
Ο επικεφαλής της παράταξης Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δράμας κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, είπε ότι ο δήμος τα τελευταία χρόνια “φορτώνεται” συνέχεια αρμοδιότητες χωρίς να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό. Είπε ότι θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το θέμα του οργανισμού του δήμου, κάτι για το οποίο ο δήμαρχος είχε δεσμευτεί από το 2014 αλλά δεν έχει προχωρήσει ακόμη, όπως είπε. Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να λειτουργήσει η επιτροπή με τους επικεφαλής των παρατάξεων για το ζήτημα αυτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!