Στη Δράμα φιλοξενήθηκαν το Σάββατο όλοι οι πρόεδροι των ιατρικών συλλόγων της χώρας

0
205

Ανοικτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων στο χώρο της Υγείας


 

Στην πόλη της Δράμας φιλοξενήθηκε η 1η σύνοδος των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων για το 2023 το Σάββατο 4 Μαρτίου στο Ξενοδοχείο HYDRAMA GRAND HOTEL. Ήταν η 1η σύνοδος που έγινε στην ελληνική περιφέρεια κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, αφού οι σύνοδοι αυτοί γινόταν στην Αθήνα. Μετά την εκλογική διαδικασία στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο στα τέλη του 2022 και την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου, αποφασίστηκε η πρώτη σύνοδος προέδρων για το 2023 να γίνει στη Δράμα.
Σε δηλώσεις της στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια της συνόδου, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα Όλγα Βασιλείου, έκανε γνωστό ότι οι επόμενες σύνοδοι θα γίνουν στη Σύρο και σε άλλα σημεία της ελληνικής περιφέρειας. Στόχος της αποκέντρωσης των συνόδων αυτών είναι να φανεί ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας είναι ισότιμοι και δεν έχει σημασία ο αριθμός των μελών τους. Η κα Βασιλείου είπε επίσης ότι είναι μεγάλη τιμή για τη Δράμα, να συναντηθούν στην πόλη μας όλοι οι πρόεδροι όλων των ιατρικών συλλόγων και κάποιοι εξ αυτών να συμμετάσχουν διαδικτυακά. Η σύνοδος όπως είπε, έγινε παρουσία όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Στη σύνοδο συμμετείχε και ο αντίστοιχος Πανβουλγαρικός Ιατρικός Σύλλογος διά του προέδρου του που ήταν και τιμώμενο πρόσωπο στην διάρκεια των εργασιών της συνόδου. Παράλληλα συμμετείχαν συνολικά δέκα μέλη του Πανβουλγαρικού Ιατρικού Συλλόγου, καλεσμένοι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, στο πλαίσιο της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.
«Η συγκυρία ήταν δύσκολη λόγω του τραγικού συμβάντος στα Τέμπη, παρόλα αυτά εμείς αποφασίσαμε να γίνει η σύνοδος γιατί τρέχουν κάποια θέματα και τα προβλήματα έχουν συσσωρευθεί» απάντησε στα «Χ» η πρόεδρος του Iατρικού Συλλόγου Δράμας για να συνεχίσει: «Υπάρχει προοπτική κινητοποιήσεων, γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε με την κυβέρνηση. Δεν είναι εύκολο να ζητήσεις από έναν εργαστηριακό γιατρό να κλείσει το ιατρείο του και να κάνει απεργία. Υπάρχει το ζήτημα του clawback, που είναι υφαρπαγή. Παίρνουν χρήματα με αυτό το μηχανισμό και υπάρχει και το rebate που είναι η επιστροφή των χρημάτων. Να μη συζητήσουμε και τα θέματα της φορολογίας και των ανελαστικών λειτουργικών εξόδων μας. Κινητοποιήσεις θα γίνουν. Αλλά εμείς θέλουμε να προκηρυχθούν οι κινητοποιήσεις και να καλυφθούν από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ώστε να έχουμε εμείς σαν ιατρικοί σύλλογοι το δικαίωμα να υπερασπιστούμε την απεργία και να «νομιμοποιήσουμε» τα μέλη μας γιατί έχουν ατομικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και όταν τους καλεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος να απεργήσουν, δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο από το να απεργήσουν πανελλαδικά. Το πρόβλημα αφορά τους εργαστηριακούς ιατρούς αλλά η κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε κάποια νοσοκομεία μπορεί να οδηγήσει και σε κινητοποιήσεις νοσοκομειακών ιατρών».
Ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, τόνισε ότι η πρώτη σύνοδος των προέδρων των ιατρικών συλλόγων μετά τις εκλογές του 2022, έγινε στη Δράμα και πρόσθεσε ότι ειδικά για το θέμα της βίας στους χώρους εργασίας, θα υπάρξει και μια καμπάνια τις προσεχείς ημέρες, με δεδομένο ότι στις 10 Μαρτίου έχει καθιερωθεί η πανευρωπαική ημέρα κατά της βίας στους χώρους της Υγείας. Σχετικά με το θέμα των πιθανών επικείμενων κινητοποιήσεων των γιατρών είπε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη οργή, αγανάκτηση και απόγνωση στους εργαστηριακούς γιατρούς της χώρας. Την χαρακτήρισε δικαιολογημένη, καθώς αυτό που ονομάζεται clawback και στα ελληνικά μεταφράζεται ως υφαρπαγή του εισοδήματός τους, υπάρχει ως ζήτημα εδώ και δέκα χρόνια αλλά οξύνεται διαρκώς. «Ο κλάδος είχε προχωρήσει σε κινητοποιήσεις στο παρελθόν και αν είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε νέες, θα έχουν πάντοτε τη στήριξη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, διότι το αίτημα είναι απολύτως δίκαιο» τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Στην διάρκεια της συνόδου που έγινε στη Δράμα, εκπροσωπήθηκαν 56 Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, οι 48 εκ των οποίων δια ζώσης. Έγινε συζήτηση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των γιατρών, αλλά και για τη βία στο χώρο εργασίας τους ενώ στο τέλος της συνόδου υπήρξε σύνοψη των συζητήσεων.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ