Στη φάση της δημοπράτησης προχωρά η μελέτη αναδασμού του αγροκτήματος Δοξάτου

0
885

– Εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. ο φάκελος της Δημόσιας Σύμβασης του έργου
– Ο αναδασμός είχε «κολλήσει» τα τελευταία 14 χρόνια και είχε εγκλωβίσει τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής


 

Εγκρίθηκε τις προηγούμενες ημέρες από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και συγκεκριμένα από την Οικονομική Επιτροπή της Π.Α.Μ.Θ., ο φάκελος της Δημόσιας Σύμβασης για τη «Μελέτη αναδασμού αγροκτήματος Δοξάτου Π.Ε. Δράμας», που περιλαμβάνει το τεύχος Τεχνικών Δεδομένων, το πρόγραμμα των απαιτούμενων μελετών, την τεκμηρίωση της σκοπιμότητας του έργου κλπ.
Η διαδικασία αυτή ήταν απαραίτητη πριν το έργο οδεύσει στη διαδικασία της δημοπράτησης με προϋπολογισμό 1.120.000 ευρώ. Η διενέργεια υποχρεωτικού αναδασμού εγκρίθηκε το 2007 με απόφαση του τότε Νομάρχη Δράμας και αφορά έκταση 18.934 στρεμμάτων. Το τμήμα του αγροκτήματος αποτελείται από κλήρους εντός περιοχών με διανομή και κοινόχρηστες εκτάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι, όπως είχε πει, σχετικά με το έργο, μέσα στον Δεκέμβριο του 2021, ο μέχρι πρότινος Αντιπεριφερειάρχης Δράμας ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος: «Ο αναδασμός της συγκεκριμένης περιοχής που αριθμεί περίπου 19.000 στρέμματα κηρύχθηκε το 2007 επί Νομαρχίας Δράμας. Μέχρι και σήμερα, για μια περίοδο 14 ετών, έχει εγκλωβιστεί ο πληθυσμός που αναπτύσσεται επαγγελματικά σε αυτή την έκταση μη μπορώντας να κάνει καμία δραστηριότητα. Στην περιοχή που κηρύσσεται ο αναδασμός δεν μπορεί κανένας αγρότης να κάνει δραστηριότητες όπως για παράδειγμα η δημιουργία γεώτρησης για πότισμα, η παραγωγή πολυετούς καλλιέργειας (πχ καλλιέργεια δέντρων). Επίσης δεν μπορεί να κάνει και καμία υποδομή όπως για παράδειγμα μια αποθήκη ή μια κτηνοτροφική μονάδα. Δέκα τέσσερα χρόνια μετά φτάσαμε στο σημείο να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία του έργου και η μελέτη του, που δεν υπήρχε. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία και η έρευνα από τη νέα διοίκηση της περιφέρειάς μας, το ποσό που αναγραφόταν για την υλοποίηση αυτού του έργου ήταν της τάξης των 650.000 ευρώ. Με αυτό το ποσό δεν υπήρχε περίπτωση να φθάσουμε στην εκτέλεση ενός έργου αυτής της στρεμματικής έκτασης. Χρειαζόμασταν επιπλέον 370.000 ευρώ γιατί έλλειπαν βασικές μελέτες, όπως η περιβαλλοντική και η υδραυλική μελέτη.
Εμείς φθάσαμε να αυξήσουμε το ποσό στο 1.120.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των μελετών που στερούνταν το έργο. Αυτό πετύχαμε τα προηγούμενα δυο χρόνια και είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι θα αποτελέσει θέμα στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΑΜΘ. Από τη στιγμή που γίνει η έγκριση της μελέτης του αναδασμού, το επόμενο διάστημα και μετά την έγκριση των πρακτικών της Οικονομικής Επιτροπής, μέσα σε 35 μέρες θα προβούμε στην ανάρτηση του έργου στο διαδίκτυο, ώστε να αξιολογηθούν οι προσφορές. Το έργο δεν θα εκτελεστεί από μειοδότη. Υπάρχει μια επιτροπή που θα αξιολογήσει τους υποψηφίους αναδόχους κατά 70% από την τεχνική επάρκεια και τις γνώσεις τους και κατά 30% από το ποσοστό έκπτωσης. Πιστεύω ότι όλα πλέον μπήκαν σε μία σειρά και μέχρι το 2022 θα υπάρξει αποτέλεσμα. Το πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθεί το έργο εξαρτάται από δυο παράγοντες. Μπορεί το έργο της μελέτης του αναδασμού να εκτελεστεί σε 24 μήνες αλλά παίζουν ρόλο και παράγοντες όπως οι ενστάσεις των υποψηφίων και η ροή αποπληρωμής των δειγμάτων της μελέτης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ