Στην έκδοση ιστορικού φωτογραφικού λευκώματος προχωρά ο ΜΠΣ Καλαμπακίου

Σε εξέλιξη και η ψηφιοποίηση του φωτογραφικού αρχείου

0
2041

Σε συνεργασία, και με την αρωγή της ΑΜΚΕ “Κύκλωψ” που προσφέρθηκε να κάνει την εκ νέου ψηφιοποίηση και τον εμπλουτισμό του φωτογραφικού αρχείου από το Καλαμπάκι προχωρά ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου. Τις φωτογραφίες και το υπόλοιπο υλικό θα αρχίσει να συγκεντρώνει ο Σύλλογος όπως εξήγησε στα ΧΡΟΝΙΚΑ η πρόεδρος του ΜΠΣ Καλαμπακίου κ.Αθανασία Θεοδωρίδου.

Παράλληλα ο σύλλογος προχωρά στην έκδοση ενός ιστορικού- φωτογραφικού λευκώματος για το χωριό το οποίο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις ετήσιες καθιερωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται τον Μάιο. Έτσι, όπως είπε η κα Θεοδωρίδου, οι κάτοικοι που διαθέτουν φωτογραφίες ή έγγραφα, μπορούν να τα διαθέσουν στο σύλλογο για την έκδοση του ιστορικού λευκώματος. Όπως έγινε επίσης γνωστό από τον σύλλογο οι φωτογραφίες και τα έγγραφα θα καταγράφονται και μετά την ψηφιοποίηση τους θα επιστρέφονται . Η δε προσκόμισή τους θα γίνεται κάθε Τρίτη 6-8 στο ΜΠΣ Καλαμπακίου.
Για τον ίδιο σκοπό εξάλλου μπορούν να επικοινωνούν με τον σύλλογο και δημότες ή καταγόμενοι από την περιοχή του Καλαμπακίου που μένουν σε άλλες περιοχές του Νομού ή και εκτός Δράμας προκειμένου να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πληρέστερα η προσπάθεια αυτή.
Οι δράσεις αυτές είναι ένα ακόμη βήμα στην πολύ πλούσια δραστηριότητα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου που από το 1979 που ιδρύθηκε συμβάλλει συνεχώς και με κάθε δυνατό μέσο στην διατήρηση και την διάδοση της παράδοσης και της ιστορίας της περιοχής και στοχεύει στην ανάπτυξη του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων, αναπτύσσοντας δράσεις με φορείς και άλλους συλλόγους που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου διαθέτει ήδη πλούσιο φωτογραφικό υλικό απο γεγονότα, ήθη και έθιμα και στοιχεία της καθημερινότητας των κατοίκων της περιοχής, μέρος του οποίου αποτελείται και από δωρεές τρίτων ωστόσο ο εμπλουτισμός αυτού του υλικού θα οδηγήσει σε ένα αρτιότερο και πιο πλούσιο καταγραφικό αποτέλεσμα που θα βοηθήσει να διασωθεί και να καταγραφεί η ιστορία που χάνεται με το πέρασμα του χρόνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι του ΜΠΣ Καλαμπακίου έχουν ήδη ξεκινήσει από τώρα την προετοιμασία της γιορτής του Αγίου Αθανασίου και του περίφημου Κουρμπανιού που μπορεί να φαίνεται μια απλή διαδικασία αλλά δεν είναι, λόγω του μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων σε αυτό κάθε χρόνο αλλά και των διαδικασιών που είναι απαράιτητο να προηγηθούν. Πέραν της παράδοσης που είναι δεμένη με το έθιμο και τους πρόσφυγες που το μετέφεραν μαζί τους ερχόμενοι απο την Ανατολική Θράκη, το παραδοσιακό έθιμο στις ημέρες μας συνεχίζει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παράδοση της περιοχής του Καλαμπακίου και προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Στόχος του ΜΠΣ Καλαμπακίου που διοργανώνει το παραδοσιακό έθιμο με την συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι φέτος να υπάρξει και μια αναδιάταξη του χώρου στο προαύλιο της εκκλησίας όπου διεξάγεται το κουρμπάνι και η προετοιμασία του για την διευκόλυνση του εθίμου και των επισκεπτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ