Στις 20 Μαΐου το παραδοσιακό έθιμο της «Ημέρας του Θεού»

0
6588

Θα πραγματοποιηθεί στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στην Κοινότητα Μικρόπολης


 

To παραδοσιακό έθιμο της “Ημέρας του Θεού” θα πραγματοποιηθεί στη Μικρόπολη Δράμας το Σάββατο 20 Μαΐου στις 17.00 το απόγευμα, στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Οι εκδηλώσεις θα συνοδευτούν από παραδοσιακή ορχήστρα με ντόπια θρακιώτικα ακούσματα της Δράμας και ζουρνάδες από την Ηράκλεια. Επίσης θα λειτουργεί υπαίθρια ταβέρνα και θα διανέμεται δωρεάν βραστή γίδα. Τις εκδηλώσεις διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρόπολης σε συνεργασία με την Κοινότητα Μικρόπολης και τον Δήμο Προσοτσάνης.
Η “Ημέρα του Θεού” είναι ένα παραδοσιακό έθιμο των κατοίκων της περιοχής, που χρονολογείται από το 1850 περίπου. Το έθιμο διεξάγεται την παραμονή του εορτασμού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Σύμφωνα με την παράδοση την ημέρα διεξαγωγής του, οι κάτοικοι του χωριού σταματούσαν την εργασία τους και έπαιρναν μέρος στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Μέσω της προσευχής, απευθυνόμενοι στο Θεό, ζητούσαν να έχουν καλή σοδειά και αγροτική παραγωγή.

 

 

Το ιστορικό του εθίμου
Όπως αναφέρει η παράδοση του εθίμου, κατά το έτος 1850, την ημέρα του εορτασμού του Αγίου Γεωργίου και ενώ οι Τούρκοι κατακτητές κατείχαν την Μικρόπολη, οι Έλληνες Χριστιανοί του χωριού ανέβηκαν στον λόφο γιορτάζοντας και τηρώντας την παράδοση. Στο πλαίσιο του εορτασμού έριχναν τουφεκιές στον αέρα, όπως άλλωστε συνηθιζόταν τα παλαιότερα χρόνια σε περιπτώσεις πανηγυρισμών. Οι ήχοι των πυροβολισμών έθεσαν σε ανησυχία την κατοχική τουρκική στρατιωτική διοίκηση, με συνέπεια η τελευταία να προχωρήσει σε απόφαση σφαγής των Χριστιανών από τα κατοχικά στρατεύματα. Η απόφαση αυτή βέβαια έμελλε να έχει απρόσμενο τέλος, καθώς, σύμφωνα με την παράδοση, έγινε ένα θαύμα. Ο ουρανός γέμισε με βροντές και αστραπές για να ακολουθήσει σεισμός μεγάλης έντασης, κάτι που θεωρήθηκε μήνυμα από τον Θεό. Οι δυνάμεις κατοχής των Τούρκων ανησύχησαν και και αποφάσισαν να μην προχωρήσουν οι σφαγές καθιερώνοντας την συγκεκριμένη ημέρα ως «ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ», την οποία γιόρταζαν από κοινού με τους Έλληνες στην διάρκεια της τουρκικής κατοχής.
Στις ημέρες μας και στο πλαίσιο της γιορτής, κάθε χρόνο το πρωί στο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου τελείται Θεία Λειτουργία και το απόγευμα γίνεται λιτάνευση της εικόνας η οποία καταλήγει στο εξωκλήσι όπου τελείται εσπερινός. Μετά διανέμεται από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού δωρεάν γίδα, το λεγόμενο «Κουρμπάνι» και άφθονο ούζο και κρασί. Ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί και πλούσιο γλέντι με λαϊκή και παραδοσιακή ορχήστρα. Υπάρχει υπαίθρια ταβέρνα του συλλόγου για την εξυπηρέτηση όσων επιθυμούν να παραμείνουν το βράδυ στην εορτή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!