Ο διαγωνισμός Φυσικής και Μαθηματικών που αποτελεί πλέον θεσμό για τη Δράμα και διεξάγεται στην μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου σε ετήσια βάση, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί και φέτος. Ο Δήμος Δράμας με τη συνεργασία τη Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, την ΕΛΜΕ Δράμας και το Σύλλογο Θετικών Επιστημόνων Νομού Δράμας, θα πραγματοποιήσει τον ετήσιο διαγωνισμό στη μνήμη τού αδικοχαμένου Δραμινού καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η διεξαγωγή του διαγωνισμού έχει σκοπό την πολιτιστική, πνευματική ανάπτυξη και την ώθηση των μαθητών προς τις θετικές επιστήμες αλλά και τη δημιουργία ευγενούς άμιλλας μεταξύ των μαθητών, κάτι που αποδείχθηκε ότι έχει καταφέρει να επιτύχει μέχρι σήμερα. Στο διαγωνισμό δικαιούνται να συμμετέχουν οι μαθητές των τριών τάξεων των Λυκείων του Νομού. Ο διαγωνισμός πρόκειται να διενεργηθεί την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 στους χώρους του 1ου Λυκείου Δράμας, μαθητής του οποίου υπήρξε ο Βασίλης Ξανθόπουλος.
Η διαδικασία διεξαγωγής και ανάδειξης των πρώτων μαθητών όπως επίσης και της απονομής των βραβείων θα γίνει με ευθύνη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Θετικών Επιστημών. Η απονομή των βραβείων θα γίνει στις 9 Απριλίου του 2023. Την διοργάνωση όλης της εκδήλωσης, όπως επίσης και την καταβολή των βραβείων στους επιτυχόντες όπως κάθε έτος, θα αναλάβει ο Σύλλογος Θετικών Επιστημόνων Ν Δράμας. Τα βραβεία του Δήμου Δράμας για τους μαθητές των λυκείων της πόλης που θα διακριθούν στο διαγωνισμό προτάθηκε να είναι: Τριακόσια ευρώ για τον πρώτο κάθε τάξης (1η, 2η, 3η τάξη). Διακόσια ευρώ για τον δεύτερο κάθε τάξης και εκατό ευρώ για τον τρίτο κάθε τάξης.
Ο Σύλλογος Θετικών Επιστημόνων Ν. Δράμας με αίτηση του στις 30 Ιανουαρίου, ζήτησε σχετική επιχορήγηση από το Δήμο Δράμας για την διοργάνωση του διαγωνισμού και της απονομής βραβείων που θα διεξαχθούν αντίστοιχα στις 26/03/2023 και 09/04/2023 στην μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου υποβάλλοντας και το σχετικό προϋπολογισμό.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο αδικοχαμένος καθηγητής, γεννήθηκε στη Δράμα το 1951 και τελείωσε το Λύκειο το 1969. Πήρε το πτυχίο του ως μαθηματικός από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1973 και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Chicago όπου πήρε πτυχία Masters (1976), PH.D. (1978) στη Φυσική. Από το 1983 και μέχρι τον θάνατό του ο Βασίλης Ξανθόπουλος ήταν καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου διετέλεσε και πρόεδρος τμήματος (1987-90) σε ηλικία μόλις 35 ετών.
Δολοφονήθηκε στις 27/11/1990 ενώ δίδασκε τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών για την εκτέλεση πολύπλοκων αλγεβρικών υπολογισμών, σε αίθουσα τερματικών του κεντρικού Η/Υ του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στην ίδια επίθεση δολοφονήθηκε επίσης και ο μαθηματικός καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Στέφανος Πνευματικός, ενώ τραυματίσθηκε σοβαρά στο χέρι ο καθηγητής του ΑΠΘ Σωτήριος Περσίδης.
Προς τιμήν του Βασίλη Ξανθόπουλου το αμφιθέατρο του 1ου Γεν. Λυκείου Δράμας και της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης ονομάσθηκαν «Αμφιθέατρο Βασίλη Ξανθόπουλου». Εκεί διεξάγεται κάθε χρόνο και ο γνωστός διαγωνισμός στα Μαθηματικά και την Φυσική. Επίσης, καθιερώθηκε να προκηρύσσεται κάθε χρόνο από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Β. Ξανθόπουλου – Σ. Πνευματικού» στη μνήμη τους, η απονομή του οποίου γίνεται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εκτός από αυτό το βραβείο, που δίνεται σε Έλληνες επιστήμονες ανεξαρτήτως ειδικότητας και ηλικίας, υπάρχει και το διεθνές “Xanthopoulos Award”, θεσμοθετημένο επίσης από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και απονεμόμενο μία φορά κάθε τρία χρόνια από την General Relativity and Gravitation Society σε επιστήμονα κάτω των 40 ετών που έχει «εξέχουσα (κατά προτίμηση θεωρητική) συνεισφορά στο πεδίο της βαρυτικής Φυσικής». Το βραβείο αυτό, συνοδεύεται από χρηματικό ποσό περίπου 10.000 δολαρίων ΗΠΑ.