Χωρίς περιστροφές έθεσε τα σωρευμένα προβλήματα που αφορούν στον κόσμο της εργασίας στον Νομό Δράμας και όχι μόνο, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας κ. Γιώργος Σαβρίδης κατά την διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ενόψει της λειτουργίας της Διεθνούς Έκθεσης. Κάτι που έπραξαν άλλωστε και οι συνάδελφοί του πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων, από όλη σχεδόν την Βόρειο Ελλάδα κατά την σύσκεψη της ΓΣΕΕ και μετά από αυτήν.
Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΥΚ Δράμας Γιώργος Σαβρίδης τόσο στην συνάντηση της Θεσσαλονίκης όσο και χθες μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ, το μεγάλο πρόβλημα είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Ενώ, όπως είπε, οι επίσημες στατιστικές εμφανίζουν τα ποσοστά ανεργίας γύρω στο 18% η πραγματικότητα δείχνει ότι τα ποσοστά είναι πολύ μεγαλύτερα.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας υπογραμμίζει μεταξύ άλλων στα ΧΡΟΝΙΚΑ ότι “Δεν οδηγεί πουθενά αυτή η λογική των ποσοστών, διότι είναι γνωστό ότι η κάθε κυβέρνηση μπορεί να τα εμφανίσει όπως θέλει. Επίσης για εμάς ένας εργαζόμενος που παίρνει το εξευτελιστικό ποσό των 150 ευρώ ή μια καθαρίστρια που παίρνει 200 ευρώ δεν θα πρέπει να θεωρούνται εργαζόμενοι. Το είπα και στην συνάντηση της Θεσσαλονίκης. Του χρόνου που θα ξανασυνατηθούμε ας μας πει η στατιστική υπηρεσία πόσα είναι τα ποσοστά της μαύρης εργασίας στη χώρα. Για εμάς ξεπερνά το 20%. Μπορούμε να μηδενίσουμε τα ποσοστά της μαύρης εργασίας και της ανεργίας. Καλέσαμε τις ελεγκτικές υπηρεσίες να συνεργαστούν με το Εργατικό Κέντρο Δράμας. Το ΕΥΚ Δράμας γνωρίζει που βρίσκονται οι εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται χωρίς να είναι ασφαλισμένοι στο Νομό Δράμας. Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Εκτός από το πρόβλημα που δημιουργεί στους ανασφάλιστους εργαζόμενους, προκαλεί ζημιά στα ασφαλιστικά ταμεία και στο κράτος”.
Στην συνάντηση της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας, έθεσε και το ζήτημα που ετέθη προς τον πρωθυπουργό πριν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα όταν επισκέφθηκε την Δράμα. Τότε ετέθη το ζήτημα των θανάτων εργαζομένων στα λατομεία της Δράμας και κλήθηκε ο πρωθυπουργός να εξετάσει το πρόβλημα προκειμένου να δοθούν λύσεις σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Δράμας και την Επιθεώρηση Μεταλλείων της Θεσσαλονίκης. “Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί παράρτημα της Επιθεώρησης Μεταλλείων στη Δράμα και να ληφθούν -αυστηρά αυτή τη φορά- μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, διότι τα θανατηφόρα περιστατικά συνεχίζονται με συχνότητα διμήνου σχεδόν” Στην ίδια συνάντηση προχθές ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας έθεσε μεταξύ άλλων τα ζητήματα που αφορούν τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. “Εάν η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει τις οικογένειες θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτές δεν μπορούν να δημιουργηθούν με μισθούς των 540 ευρώ, ούτε με οκτάμηνη εργασία και στην συνέχεια 60 μήνες ανεργία” πρόσθεσε ανάμεσα σε άλλα…
Όπως έγινε γνωστό, στην συνάντηση της Θεσσαλονίκης, οι Πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων περιέγραψαν την εργασιακή κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές τους, με την ανεργία, την απλήρωτη και εκ περιτροπής εργασία, να αποτελούν τις μεγαλύτερες εργασιακές “πληγές”. Σε αντίθεση με τα επίσημα στοιχεία, οι περισσότεροι εργασιακοί εκπρόσωποι της Μακεδονίας και της Θράκης μίλησαν για μια εικόνα στην αγορά εργασίας που συνεχίζει να είναι ζοφερή, ειδικότερα σε νομούς όπως της Ξάνθης όπου η ανεργία ξεπερνάει το 42%, της Κομοτηνής που παραμένει στο 40% αλλά και περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, όπως ο νομός Φλώρινας με την ανεργία στους νέους να αγγίζει το 75%.
Τα στοιχεία που δόθηκαν αποδεικνύουν πως ακόμα μια χρονιά, η αποβιομηχάνιση, τα λουκέτα και η αβεβαιότητα κυριαρχούν σε πολλές περιοχές, όπως στη Δράμα και στο Κιλκίς, ενώ ολόκληρες περιοχές εξακολουθούν να ερημώνουν, με τη φυγή στο εξωτερικό να μοιάζει μονόδρομος, την ώρα που επιχειρήσεις σε πολλούς νομούς εξακολουθούν να μεταφέρουν την έδρα τους στις όμορες χώρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους.
Οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη τα συνδικάτα να μείνουν ζωντανά και μάχιμα, επισημαίνοντας πως ο αγώνας είναι μονόδρομος, με τον Πρόεδρο του Ε.Κ.Θ Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη και τον Οργανωτικό Γραμματέα της Συνομοσπονδίας Βαγγέλη Μουτάφη, να απευθύνουν κάλεσμα για μαζική, αγωνιστική και ειρηνική συμμετοχή στο Συλλαλητήριο του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου 2019, στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου με βασικό σύνθημα: “Αγώνας για Ζωή και Όχι Επιβίωση”.
Το Εργατικό Κέντρο Δράμας μισθώσει λεωφορεία για την μετακίνηση των εργαζομένων στην Θεσσαλονίκη τα οποία θα ξεκινήσουν από το Εργατικό Κέντρο της Δράμας στις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου.