Στο «παρά πέντε» πριν τις κάλπες

Η εβδομάδα του «σταυρού» και των «παθών» για τους υποψηφίους στη Δράμα

0
3121

Oι εκλογές της 26ης Μαΐου βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και η μάχη του σταυρού στους δήμους της Δράμας κορυφώνεται αφού εδώ και τουλάχιστον δέκα ημέρες οι υποψήφιοι και τα επιτελεία τους ασχολούνται με την διανομή των ψηφοδελτίων με την παραδοσιακή, πλην όμως ακόμη αποτελεσματική, μέθοδο “πόρτα-πόρτα”.

Δυσκολότερο φαίνεται ότι ήταν και συνεχίζει να είναι το έργο των παρατάξεων στις περιφερειακές εκλογές για την ΑΜΘ αφού οι υποψήφιοι είχαν να καλύψουν μεγαλύτερες γεωγραφικές αποστάσεις και να απευθυνθούν σε πολύ μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες.
Όσο για τις ευρωεκλογές, όπου οι υποψήφιοι έπρεπε να κινηθούν σε πιο προσωπικό και ταυτόχρονα περισσότερο πολιτικό επίπεδο, ο δημοφιλέστερος τρόπος επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους ήταν οι συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης και η προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακολούθως βέβαια και οι επισκέψεις, προγραμματισμένες ή μη, σε όλη την Ελλάδα. Άλλωστε μόνο κατά το τελευταίο διάστημα στην Δράμα πραγματοποιήθηκαν ουκ ολίγες επισκέψεις υποψηφίων ευρωβουλευτών μεταξύ των οποίων αυτές των κ. κ. Παπαδημούλη, Μουζάλα, Καλπάκη, Σπυράκη, Ασημακοπούλου, Δούκα, Καιρίδη, Κεφαλογιάννη, Μάρκου, Μιχαλολιάκου, Φλώρου, Μώραλη, Καϊλή, Μεϊμάρογλου και άλλων…

Οι δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου στον Δήμο Δράμας

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο της Δράμας, μετά την κατάθεση των συνδυασμών στο πρωτοδικείο και έπειτα από τις φραστικές (αλλά μικρής κλίμακας) εντάσεις των τελευταίων ημερών μεσολάβησαν δυο …άκαρπες (καθώς δεν κατέληξαν σε ομόφωνα αποτελέσματα) συνεδριάσεις της διαπαραταξιακής επιτροπής για την περίφημη τηλεμαχία). Τελικώς οι παρατάξεις (πλην αυτής του Χριστόδουλου Μαμσάκου που δεν έχει ξεκαθαρίσει την θέση της ακόμη) δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στην τηλεμαχία που προσφέρθηκε να διοργανώσει ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός STAR, την ερχόμενη Πέμπτη στις 9 το βράδυ. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής των παρατάξεων, διεκδικούν αυτές τις ημέρες τα ψηφοδέλτια που …“σταυρώνονται” και “φακελώνονται” νυχθημερόν, για να διανεμηθούν από τις παρατάξεις και τους υποψηφίους με τα επιτελεία τους.
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι την ψήφο των δημοτών διεκδικούν στον δήμο Δράμας επτά παρατάξεις που είναι οι εξής: «Ενώνουμε τη Δράμα» με τον Χριστόδουλο Μαμσάκο, «Πόλη και Ζωή» με τον Κυριάκο Χαρακίδη, «Project Δράμα 2020» με τον Αλέξανδρο Τσιαμπούση, «Δράμα Πρωταγωνίστρια» με τον Λευτέρη Καλλινικίδη, «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» με τον Στέργιο Ηλιόπουλο, «Λαϊκή Συσπείρωση» με τον Γιώργο Μήτρου και «Προοπτική για τη Δράμα» με τον Κοσμά Καλαϊδόπουλο.
Η “μάχη” για τον Δήμο Δράμας, φαίνεται με βάση τα δεδομένα των δημοτικών εκλογών του 2014 και την δυναμική που έχουν αναπτύξει στο μεταξύ οι παρατάξεις, ότι αναδεικνύει ως τις τρείς επικρατέστερες τις παρατάξεις «Ενώνουμε τη Δράμα» με τον Χριστόδουλο Μαμσάκο, «Πόλη και Ζωή» με τον Κυριάκο Χαρακίδη και «Project Δράμα 2020» με τον Αλέξανδρο Τσιαμπούση. Αν και δεν αποκλείεται να έχει μεγαλύτερη δυναμική απο αυτήν που σήμερα εκτιμάται, η παράταξη «Δράμα Πρωταγωνίστρια» με τον Λευτέρη Καλλινικίδη. Στην περίπτωση δε της τελευταίας το μέγεθος της εκλογικής επιρροής της μπορεί να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα και για την έκβαση του τελικού αποτελέσματος στον Δήμο.
Μια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, πέρα από τις αλλαγές του “Κλεισθένη” που ευνοούν τις μικρότερες παρατάξεις, είναι ότι εάν εξαιρεθεί η “Λαϊκή Συσπείρωση” που στηρίζεται από το ΚΚΕ, καμία άλλη δημοτική παράταξη δεν έχει επίσημη κομματική στήριξη.
Πρέπει εδώ να διευκρινιστεί ότι η στήριξη που ανακοίνωσε σε κεντρικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ σε πέντε δημοτικές παρατάξεις, σε όλους τους δήμους της Δράμας, διαψεύσθηκε τόσο από τις ίδιες τις παρατάξεις όσο και από την τοπική ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης η φημολογία που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες ότι η παράταξη “Ενώνουμε τη Δράμα” έχει την στήριξη της ΝΔ δεν υφίσταται επίσης, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ξεκαθαρίσει κατ’ επανάληψη ότι δεν στηρίζει ούτε δίνει χρίσμα σε καμία δημοτική παράταξη και επιδιώκει να αφήσει ελεύθερες τις τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν για τους εκπροσώπους τους στους δήμους.
Ένας παράγοντας στον οποίο αξίζει πάντως να εστιάσει κανείς, είναι η άνοδος της δημοτικής παράταξης Project, που από Πέμπτη σε αριθμό ψήφων στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο φαίνεται ότι διεκδικεί ξεκάθαρα μία από τις πρώτες θέσεις στις προσεχείς δημοτικές εκλογές για τον Δήμο Δράμας.

Οι κεντρικές ομιλίες των παρατάξεων
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αυτή την εβδομάδα, οι δημοτικές παρατάξεις προγραμματίζουν και τις κεντρικές προεκλογικές τους ομιλίες – συγκεντρώσεις, στις οποίες επιδιώκουν να αποσπάσουν και τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις λίγο πριν την ψηφοφορία της Κυριακής. Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει τις κεντρικές πολιτικές συγκεντρώσεις τους: η παράταξη “Project Δράμα 2020” για την Τετάρτη 22 Μαΐου στις 7μμ στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας και η παράταξη “Δράμα Πρωταγωνίστρια” την Τρίτη 21 Μαΐου στις 20:00μμ. στη Πλατεία Ελευθερίας της Δραμας. Την Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν τις κεντρικές τους ομιλίες – συγκεντρώσεις οι παρατάξεις “Ενώνουμε τη Δράμα” και “Πόλη+Ζωή” χωρίς όμως να έχει αποσαφηνισθεί ακόμη ο τόπος και η ώρα των συγκεκριμένων εκδηλώσεων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!